Vasilije Micić i Miloš Teodosić (©Star Sport)
Vasilije Micić i Miloš Teodosić (©Star Sport)

Kada dva genija preuzmu komandu - srpska dvoglava aždaja sa 75 poena

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.07.21. | 13:08

Kako su Vasilije Micić i Miloš Teodosić doprineli trijumfu Srbije

Pogled na statistiku često ume da sakrije pravu vrednost pojedinca. Nekad je pak sve toliko jasno da je dovoljno samo da se pogleda učinak kroz tri glavne statističke kolone.

Tako je to kada dva genijalca preuzmu komandu i oblikuju napade Srbije po njihovoj viziji. Vasilije Micić i Miloš Teodosić su generacijski i karakterno dva sveta, ali igrački su klasa! I to potvrđuju na parketu kad god im se ukaže prilika. Zajedno su napravili veliki posao u polufinalu sa Portorikom i učinili da Srbija konačno zaliči na silu kakva je godinama unazad bila. Priznao je i sam Igor Kokoškov da odbrana može i mora bolje jer bode oči podatak da njegova ekipa dozvoljava protivnicima čak 78,6 poena, ali kada je u pitanju napad, selektor teško da može da pronađe neku zamerku posle jučerašnja dva sata košarke.

Izabrane vesti

20.30: (1,30) Srbija (16,0) Italija (3,90)

Srbija je prvi tim u kvalifikacijama koji je prebacio stotku. Što je potpuno logično gledajući suvi, individualni kvalitet koji poseduje aktuelni olimpijski vicešampion čak i bez Nikole Jokića, Bogdana Bogdanovića, Nikole Milutinova, Vladimira Lučića i ostalih... A Micić i Teodosić su zajedno učinili da Srbija uspostavi napadački ritam koji Portoriko jednostavno nije mogao da isprati čak ni uz 12 pogođenih trojki.

Micić i Teodosić su pobedi nad Portorikom doprineli sa 75 poena! Kada se sabere njihov košgeterski učinak i poeni saigrača prikupljeni iz asistencija dva glavna kreatora dolazi se do impozantnog podatka - da su Micić i Teodosić zajedničkim snagama doneli oko 73,5 odsto poena Srbije u jučerašnjem meču.

Vasilije Micić i Miloš Teodosić (©Star Sport)Vasilije Micić i Miloš Teodosić (©Star Sport)

MVP ligaškog dela i Fajnal fora Evrolige, te šampion Evrope s Efesom je prikupio 21 poen i osam asistencija, dok je MVP prve faze Evrokupa i finalne serije Palakanestra dopisao 11 poena i 10 završnih dodavanja. Zajedno su iznudili još 11 faulova protivnika - Micić osam, Teodosić tri.

Iz ukupno 18 proigravanja dvojice kreatora najviše je profitirao Nemanja Bjelica sa 13 poena - od toga pet poena kroz dve asistencije Micića i još osam kroz tri dodavanja od dugogodišnjeg prijatelja i saborca Teodosića. Beli je tri od svoje četiri trojke ubacio posle razigravanja od strane vedeta Efesa i Virtusa.

Sledeći kome su lopte dvojice dirigenata donele najviše jeste Danilo Anđušić sa sedam poena kroz tri završene akcije. Sledi Filip Petrušev koga je Teodosić triput “nahranio“ loptama posle dobrih pikova, sledi Ognjen Dobrić sa četiri poena od kapitena, dok je Micić atraktivnim dodavanjem proigrao Bobana Marjanovića za trojku iz ugla pred kraj prvog poluvremena. Organizatori igre iz Kraljeva i Valjeva proigrali su jedan drugog u situacijama koje su donele po tri poena. Micić je uz pomenuto dodavanje Marjanoviću podelio asistenciju Teodosiću za trojku u drugom kvartalu, dok je kapiten svog sedam godina mlađeg kolegu pronašao u poslednjoj sekundi trećeg dela kada je Micić izvukao faul na šutu za tri poena. Posle tih pogodaka Efesova superzvezda vratila je Srbiji prednost od 11 poena.

“Tri utakmice nisu mnogo, kada ih u sezoni odigrate stotinu, uz sve uspone i padove. Odigrali smo najbolju utakmicu dosad na turniru, smireno, kontrolisali igru, nije ni lako da se pripremimo za ovako kratak period. Drago mi je da je među nama vladala bolja energija, da smo svi dali sve od sebe. Sada je najvažnije da se fokusom prebacimo na utakmicu s Italijom“, izjavio je Micić.

Miloš Teodosić (©Star Sport)Miloš Teodosić (©Star Sport)

Teodosić je sam izdelio pet završnih dodavanja već u uvodnih deset minuta. Zajedno s Micićem u celom prvom poluvremenu devet, što je donelo 22 poena uključujući četiri trojke. U nastavku još devet zbirnih asistencija iliti 21 poen. I to, dakle, bez njihovog učinka. U drugom poluvremenu ubacili su devet, odnosno osam poena, s tim što je Micić još u uvodnih 20 minuta imao 12 poena i tri asistencije, a Teodosić tri poena i šest dodavanja koja su prethodila košu Srbije.Moglo je da ih bude još, ali ih saigrači nisu “ispoštovali“.

“Iskreno, obično sam to slušao da navijači skandiraju drugima (MVP, MVP, MVP). Lep je osećaj, kada se zasluži naježi se čovek. Sve je to deo igre - nekad si dobar, nekad si loš, sve zavisi od performansa na terenu“, kaže s osmehom MVP Evrolige, a na konstataciju novinara da je zvanično najkorisniji igrač utakmice uzvraća:

“Sad tek vidim koliko sam dao poena, ali svi smo odigrali dobro danas. Bjelica je baš bio dobar danas, vrlo agresivan na terenu na poziciji četiri, pa Petrušev... Drago mi je da je svako dao svoj učinak, nije ni lako da svako postigne koš, ali je u ovakvim utakmicama najvažnije pobeđivati“.

Srbiji je u odlučujućem meču kvalifikacija za plasman na Olimpijske igre potrebno da Micić i Teodosić ponovo uzmu ključeve ekipe u svoje ruke, podele odgovornost i učine da Srbija ponovo bude moćna u napadu! Pogotovo jer se Italija uzda u praćku, a odbrana nam u dosadašnjem toku turnira nije bila strana na koju smo se toliko oslanjali, osim u nekim situacijama.

“U nedelju igramo protiv rivala kojeg su svi očekivali od početka. Italija ima odličan sastav za ono što im treba, za ovu jednu utakmicu protiv nas sasvim dovoljno kvaliteta. Poštovanje za njih i njihovu igru, imaju dosta kvaliteta i iskustva. Ali nije to nešto što već nismo videli i protiv koga nismo igrali, zato moramo da budemo maksimalno koncentrisani na pobedu“, ističe Micić.

Neka Srbija sa dvojicom genija bude dvoglava aždaja koja će da proguta Azure.



tagovi

Vasilije Micićkvalifikacije za Olimpijske igrekošarkaška reprezentacija SrbijeMiloš Teodosić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara