Ton Mejker (©AFP)
Ton Mejker (©AFP)

Južni Sudan može da dobije NBA pojačanje za OI

Vreme čitanja: 2min | ned. 21.07.24. | 16:15

FIBA će sutra doneti odluku da li će Ton Mejker promeniti reprezentaciju

Pokazao je Južni Sudan sinoć u duelu sa američkim drim timom da neće biti tek puki posmatrač na predstojećim Olimpijskim igrama, a pred istorijski nastup na najvećoj smotri sportista bi mogao dodatno do ojača sastav. Nekadašnji reprezentativac Australije i bivši dugogodišnji NBA as, Ton Mejker, je izrazio želju da promeni reprezentativni dres i predstavlja državu svog rođenja.

Ipak, tako nešto nije toliko jednostavno, i FIBA treba to da odobri, a rok za to ističe sutra. Prema članu 3-22 Internog pravilnika, prelazak iz jedne zemlje u drugu može biti dozvoljen ako je to „u interesu razvoja košarke“ u novoj zemlji.

Izabrane vesti

"Očekujući konačnu odluku FIBA-e u ponedeljak, držim palčeve za moj apel da dobijem odobrenje da igram za Južni Sudan. Bilo bi to ostvarenje sna", napisao je Mejker na društvenim mrežama nakon što je Južni Sudan tesno izgubio od SAD-a u Londonu (100 -101).

Mejker (27) nikada nije predstavljao reprezentaciju Australije na nekom velikom takmičenju. Upisao je dva nastupa za Kengure u azijskim kvalifikacijama za SP 2019, odigrao je šest utakmica na Azijskom kupu 2022, i učestvovao je u još tri meča u Azijskim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023.

Izvučen je kao deseti pik na NBA draftu 2016. godine od strane Milvoki Baksa. Tamo je igrao tri godine pre nego što je trejdovan u Detroit pa potom Klivlend. Odigrao je ukupno 263 utakmice u najjačem košarkaškom takmičenju, postižući u proseku 4,6 poena. Trenutno igra za libanski Al Rijadi Bejrut.


tagovi

Južni SudanPariz 2024FIBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara