PSŽ ide na sve ili ništa - Mbape na pet godina za 250.000.000 evra! Najjači ugovor posle Mesija i Ronalda

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.02.20. | 10:23

Klub iz Pariza ima plan kako da spreči transfer u Real Madrid

Odlučnost Kilijana Mbapea da još ne sedne za pregovarački sto s čelnicima Pari Sen Žermena i počne razgovore oko novog ugovora podigli su nivo pripravnosti ne samo na Parku prinčeva, već i u Madridu, odakle Florentino Perez smireno posmatra razvoj situacije i čeka svoju šansu da napadne i otme konkurentu jednog od najboljih igrača sveta.

Svesni su u Parizu da bi možda već na leto mogli da ostanu bez brzonogog Francuza ako uskoro ne pokažu nekakvu reakciju i jasno stave Mbapeu da im je i te kako stalo do njega. Ovih dana se o Mbapeu više priča kroz prizmu njegovog odnosa sa Tomasom Tuhelom, koji donekle gleda svoja posla i dužnost trenera obavlja baš iz tog ugla, ne gledajući ko je koliko bitan nadređenima, već ko kakav tretman zaslužuje na osnovu ponašanja na terenu i van njega.

Izabrane vesti

S Nejmarom je odavno to bazirano na čisto poslovnom odnosu i da može, Tuhel bi ga momentalno prodao jer ne može da podnese njegovu neprofesionalnost, odnosno stalne izlaske po klubovima širom planete, što poslednjih godina ozbiljno utiče na njegovo sportsko zdravlje. Kada je Mbape u pitanju, Tuhel ima nešto oštriji pristup koji Francuzu ne prija, ali ne deluje da Nemac namerno trenira strogoću na njemu već pokušava da ga ratosilja dečjih bubica kako bi jedan od budućih kandidata za Zlatnu loptu podigao nivo igre na još viši nivo.

Upravo zbog svojih trenutnih kvaliteta i perspektive koju ima, PSŽ pokušava da uradi apsolutno sve kako bi Mbape i u budućnosti nosio dres Svetaca. U jednoj od najvećih fudbalskih operacija modernog doba, PSŽ planira da ode preko zacrtanih granica i ponudi osvajaču Mundijala ugovor kakav su dosad u evropskom fudbalu imali samo Lionel Mesi u Barseloni i Kristijano Ronaldo u Realu. Tačnije, u pripremi je ponuda od neverovatnih 50.000.000 evra neto, dakle kada se odbiju svi porezi koji su u Francuskoj prilično visoki. To je vrtoglavih 250.000.000 evra neto za period od pet godina, što je apsolutno zastrašujuća suma... Prvobitna ideja čelnika PSŽ bila je da Mbapeu izjednači primanja s Nejmarovim koja iznose oko 37.000.000 evra, ali kako Francuz ni taj mamac nije zagrizao, francuski šampion namerava da napravi jedan od najjačih poslova u istoriji evropskog fudbala. 

U svetu abnormalnih finansijskih izdataka, Mbape je jedan od onih koji zaslužuje veću platu od trenutne. Ona iznosi, verovali ili ne, “samo“ 15.000.000 evra neto, što je za tri miliona više od od sume na koju je potpisao leta 2017. godine kada je doveden za 180.000.000 evra.

Real Madrid će pokušati da taj plan osujeti već za šest meseci ili, ako Mbape ostane dovoljno strpljiv, leta 2021. godine, kada mu bude ostala još samo jedna sezona ugovora s PSŽ. Nije tajna da je Mbapeu san da zaigra u Realu jednog dana, ali je isto tako nekoliko puta izjavio da ne bi voleo da ode iz Pariza, a da ne ostavi dublji trag u klubu.

Kako se Pari Sen Žermenov plan sa Nejmarom ispostavio kao prilično nestabilan, prvenstveno u rezultatskom smislu, klub se okreće Mbapeu kao prvoj figuri ambicioznog projekta katarskih vlasnika.
“Ne mogu da kažem da je Mbape razmaženo derište, ne prihvatam takvu formulaciju“, izjavio je nedavno sportski direktor PSŽ Leonardo, koji danima unazad pokušava da stiša tenziju između Tuhela i Mbapea, zbog čega su obojica nedavno bili na razgovoru u njegovoj kancelariji.
“Mbape je divna osoba, fantastičan igrač. Jedan od TOP 5 u Evropi pored Ronalda, Mesija i Nejmara. Budimo zahvalni na tome što imamo dvojicu ponajboljih igrača Evrope u našem klubu. Iskreno, ponosan sam sportski direktor. Treba da iskoristimo situaciju koju imamo i da prestanemo samo da tražimo probleme“.

Razlog zašto je PSŽ toliko vezan za Mbapea nije vezan samo za ono što se dešava na terenu. Naime, njegovo prisustvo u klubu, kao i Nejmarovo, navelo je tehničkog sponzora Najki da produži ugovor s PSŽ od na još deset godina, tako da saradnja neće isteći 2022, već 2032. godine. I sama finansijska vrednost saradnje se drastično uvećala – sa 25.000.000 evra na 75.000.000 evra godišnje. Međutim, Najki se papirološki ogradio određenim klauzulama i u slučaju da Mbape ili Nejmar odu, visina ugovora se smanjuje! Zanimljivo, PSŽ je pre dolaska atkuelnih vlasnika prodavao oko 80.000 dresova godišnje, a u prošloj godini je otišlo preko milion dresova s grbom pariskog kluba. PSŽ je marketinški značajno porastao upravo zbog Mbapea i Nejmara, između ostalih, toga je svestan i Florentino Perez koji zbog toga i insistira na tome da u Real dolaze fudbaleri koji ne podižu kvalitet tima, već su i marketinši najisplativiji. Mbape je jedan od njih.

PSŽ se pita, samo je pitanje gde je granica?

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara