Buongiorno Italia: Korijere bez pardona - ministar sporta je psiho!

Vreme čitanja: 7min | pon. 04.05.20. | 12:06

Sve veći pritisak javnosti da se nastavi sa fudbalom

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Bukti verbalni rat između onih koji bi da zaustave Kalčo, predvođeni ministrom za sport Vinčencom Spadaforom, i onih koji veruju da je nastavak šampionata jedini spas za fudbal i ostale sportove. Korijere delo sport na naslovnici predstavlja ministra Spadaforu kao Psiha iz Hičkokovog filma, spremnog da dokrajči fudbalsku loptu. Od ostalih vesti, prostor zauzima Pogba koji je na Interovoj i Juveoj listi želja, ali ima primanja koja dva italijanska kluba ne mogu da mu garantuju. Piše se da bi Iguain mogao da završi kao Tevez, kao i da je Lacio produžio ugovor sa Luisom Albertom do 2025. godine i da je Pedro otvorio vrata svom eventualnom prelasku u Romu. Protagonista na stranicama italijanske štampe je i Ralf Rangnik koji upozorava da on ne preuzima odgovornost ako nema široka ovlašćenja za odlučivanje u Milanu dok Bepe Bergomi, Glen Stromberg i Čezare Prandeli veruju da bi Atalanta moga da osvoji Ligu šampiona u avgustu.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Glavna vest na naslovnici Gazete je otvaranje faze 2 u borbi sa virusom COVID-19 koja predviđa povratak treninzima sportista u Italiji, ne samo fudbalera. “Evo ih!”, naslov je iznad foto-montaže sa simbolima italijanskog sporta i Serije A. U podnaslovu se kaže da je vlada “oslobodila” i Seriju A dajući zeleno svetlo fudbalerima da mogu da počnu sa individualnim treninzima u sportskim centrima svojih klubova. List prenosi i reakciju, u stilu “uvređene mlade”, ministra sporta Vinčenca Spadafore koji je bukvalno ponižen od strane svojih kolega u vladi a posebno od predsednika pokrajina. “Šampionat? To nije na dnevnom redu. Kolektivni treninzi će biti mogući tek posle 18. maja. Izvinite, ali sada moram da se brinem o drugim sportovima, teretanama, plesnim salama, bazenima”, reako je ministar Spadafora, član populističke partije Pokret pet zvezda koja je onemogućila gradu Rimu da bude organizator Olimpijskih igara 2024 godine a fudbalu i ostalim sportovima uskratila mogućnost da zarade desetine miliona evra od sponzorskih ugovora sa beting kompanijama. “Međutim, u vladajućoj većini ne misle svi kao  Pokret pet zvezda i ima onih koji gledaju na Nemačku, Španiju i Englesku, s nadom da bi prvenstvo moglo da bude nastavljeno”, piše Gazeta.

“I CR7 leti Juveu: Posle dva meseca na Madeiri, Ronaldo je spreman da se vrati na raspolaganje Sariju. Ostaje rebus Iguain”, piše Gazeta da je Juve dao 72 sata svojim fudbalerima koji se nalaze u inostranstvu da se vrate u Kontinasu. Na unutrašnjim stranama se dodaje da je jedino otvoreno pitanje šta će biti sa Iguainom: da li će se vratiti ili će se ići na raskid ugovora.

“Pogba, bivši veliki igrači Nerazura navijaju: Interu probaj, Konte je pravi trener za njega”, prenosi Gazeta izjave nekadašnjih asova Altobelija, Bergomija, Ferija i Serene koji su veliki entuzijasti kada je u pitanju eventualni transfer Francuza u Inter. Ipak, kada se na papir stave realni brojevi, jasno je da je prelazak Pogbe teško izvodljiv, ne zbog cene njegovog transfera koliko zbog njegove astronomske plate: 17 miliona evra koja sa bonusima stiže do 20.000.000 evra. Cifra koja bi i u normalnim vremenima bila previsoka a kamoli sada.

“Ibra i Maldini, vrelo leto u kome Đavoli pišu novu istoriju. Zlatan bi mogao da kaže ’da’ produžetku ugovora, dok je Maldini mnogo više u neizvesnosti. Biće odlučujući sastanci sa Gazidisom”, sažima u naslov i podnaslov Gazeta aktuelnu situaciju sa dvojicom simbola pobedničkog Milana iz prošlih vremena.

Rangnik: Milan se interesuje za mene, ali je sve neizvesno posle eksplozije epidemije virusa korona”, prenose se reči kanidata za klupu Rosonera Ralfa Rangnika. Nemački stručnjak je podvukao da su njemu potrebna velika ovlašćenja u klubu da bi garantovao  uspeh njegovog metoda rada.

Pedro otvorio vrata Romi”, konstatuje milianski dnevnik posle odgovora španskog fudbalera na pitanje o njegovoj budućnosti u Londonu. “Čelsi? Imam druge ponude i vrlo brzo ću odlučiti gde da nastavim karijeru”, rekao je bivši igrač Barselone. U tekstu se kaže da Paulo Fonseka insistira na dolasku Pedra u Trigoriju kao i da je rimski klub ponudio Špancu trogodišnji ugovor sa platom od 3.000.000 evra po sezoni plus bonusi.

“Boginjo, u singl mečevima možeš čak i da osvojiš Ligu šampiona”, tako su se izjasnili bivši selektor Italije Čezare Prandeli, legenda kluba Glen Stromberg i Bepe Bergomi. Trojica bivših fudbalera smatraju da bi formula sa samo jednim mečom u četvrtfinalu i polufinalu Lige šampiona na neutralnom terenu otvorili vrata timu Đampjera Gasperinija da napravi fudbalsko čudo i postane prvak Evrope. Po njihovom mišljenju Atalanta ima mentalitet i uigranost tima na tako visokom nivou da je jedini tim, među preostalim u Ligi šampiona koja neće trpeti posledice što se igra iza zatvorenih vrata.

CORRIERE DELLO SPORT

“Napad na fudbal”, naslov je iznad fotomontaže ministra sporta Spadafore sa nožem u ruci – sa direktnom aluzijom na Hičkokovog Psiha - spremnog da izbuši fudbalsku loptu. Za razliku od Gazete – koja mora da balansira budući da je vlasnik lista i Torina Urbano Kairo protiv nastavka šampionata – Korijere direknto optužuje Spadaforu i druge snage i centre moći koji koriste protokol o bezbednosti fudbalera da bi definitivno zaustavili nastavak sezone. “Ministrastvo unutrašnjih poslova otvorilo vrata za individualne treninge, ali Spadafora hoće da zatvori šampionat. Ministar sporta je uvređen što je preskočen i traži od premijera Kontea da donese dekret koji će zaustaviti fudbal”, piše Korijere.

Na unutrašnjim stranama Korijere piše da je i za fudbal počela faza 2 i pored opstrukcije ministra sporta Spadafore koji umesto da pomaže fudbalu i sportu čini sve da zaustavi nastavak sezone i tako gurne većinu profesionalnih klubova u provaliju. “Pošto su mu ministarka unutrašnjih poslova i predsednici regiona pokvarili plan, Spadafora je sada besan i pokazao je pravo lice: hoće da zaustavi fudbal”, otkriva Korijere da je ministar Spadafora sa odlaganje početka treninga fudbalera želeo da dovede u bezizlaznu situaciju Zajednicu prvoligaša i FS Italije. Naime, pošto je UEFA dala vremenski okvir da šampionati moraju da budu završeni do 2. avgusta, jasno je da je ova nedelja bila poslednja korisna za početak priprema za nastavak sezone. Da bi okončala šampionat do početka avgusta, precizira Korijere, Serija A mora da se nastavi najkasnije do polovine juna.

“Roma je spremna. Otvara se Trigorija: danas medicinski testovi od srede se radi s loptom”, piše Korijere da će igraći Rome trenirati na pet terena u svom sportskom centru, razvrstani u grupama sa šest fudbalera na jedan teren kako bi bile garantovane bezbednosne distance.

Palotina dilema: prodati ili odolevati”, prepričava list veoma delikatan momenat za vlasnike Rome koji se nalaze na raskrsnici. Pred predsednikom kluba Palotom i njegovim ortacima je sudbonosan izbor: upumpati novih 150 miliona evra nadajući se da će se situacija popraviti i prodati klub u budućnosti za cifru koja bi garantovala i određeni profit ili se predati i prodati klub čak i uz gubitak dela uloženog kapitala.

“Tare lansira: Lacio je favorit za skudeto”,  prenosi se izjava sportskog direktora Nebeskoplavih. “Šampionat treba završiti po svaku cenu jer bi prekid imao nesagledive posledice. Niko nema tako veliku motivaciju kao mi jer smo uverni da možemo da osvojimo titulu prvaka”, rekao je Tare. Igli je odgovorio i na pitanje o Sergeju Milinkoviću Saviću: “Volja igrača je presudna mada su u igri i ciklusi, da li su zatvoreni ili su još uvek otvoreni. Ako se donose odluke za dobro obe strane, onda se one donose zajedno. Na kraju sezone ćemo izvagati dobro”. U suštini, Tare je stavio do znanja da Milinković može da ide ako se verifikuju oba uslova, jedan nije dovoljan: klub koji je spreman da plati cenu koju traži predsednik Lotito i Milinkovićeva volja da se oproba u drugom ambijentu.

Luis Alberto: Lacio ostajem do 2025.”, otkrio je igrač rimskog kluba da je ugovor već produžen za još pet godina i da bi bio ozvanične da nije došlo do prekida sezone. “Inzagi mi je ulio veliko poverenje: ovo je bila moja najbolja sezona i želi da nastavim u tom stilu jer mi je cilj da igram za Španiju na Evropskom prvenstvu. Ako osvojimo skudeto ofarbaću kosu u nebeskoplavu boju”, obećao je Luis Alberto.

TUTTOSPORT

“Sve je istina, Paratiči potvrdio naše ekskluzive: produžetak ugovora na godinu dana za Kjelinija i Bufona, ide se ka doživotnom ugovoru sa Dibalom”, slavodobitno konstatuje Tutosport da je sportski direktor u intervju za Skaj rekao sve ono što je list najavljivao prethodnih nedelja. Izdvaja se i izjava o Iguainu sa kojim bi dogovor mogao da bude postignut po istom principu kao sa Tevezom: Iguain bi se vratio, odigrao do kraja ovu sezonu i posle bi mogao da se vrati u Argentinu, odnosno u River Plejt.

List piše i da je povratak Pola Pogbe pod velikim znakom pitanja jer Francuz mora da smanji svoje apetite ako želi da obuče dres Juvea. “Sve zavisi od spremnosti Pogbe da smanji svoju platu”, piše torinski dnenvik da Inter i Juventus ne mogu da plate 20 miliona evra godišnje Pola, ali i da je velika enigma da li će i Real Madrid, treći tim zainteresovan za igrača Mančester Junajteda, moći da dozvoli sebi takav luksuz.

Zauvek”, kao svakog 4. maja, Tutosport otvara izdanje sa podsećanjem na “Grande Torino” i avionsku nesreću iznad brda Superga koja je odnela jedan od najboljih italijanskih klupskih timova koji je igrao u Seriji A.

“Konte stavlja na ispit petoricu”, piše torinski dnevnik da će trener Intera, ako se nastavii šampionat, dati šansu Asamoi, Biragiju, Godinu, Mozesu i Vesinu da ga uvere da zaslužuju da ostanu u timu s kojim kormilar Nerazura u sledećoj sezoni ima nameru da krene u juriš na skudeto.

Piše: Željko Pantelić


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara