Johanes Timan sa saigračima iz Albe (Foto: MN Press)
Johanes Timan sa saigračima iz Albe (Foto: MN Press)

Johanes Timan za Mozzart Sport: Moraćemo da delimo loptu, Petrušev je izuzetan talenat

Vreme čitanja: 7min | pet. 24.02.23. | 11:29

Nemački reprezentativac i dugogodišnji košarkaš berlinske Albe za naš portal izneo očekivanja pred duel sa Crvenom zvezdom u Evroligi

Za kratko vreme je Duško Ivanović na Malom Kalemegdanu napravio pregršt dobrih stvari. Vratio crveno-bele u trku za plej-of Evrolige, stvorio kaznenu ekspediciju koja igra najbolje kada je najpotrebnije, slama protivnike u završnicama pobedničkim karakterom. A uspeo je i da razbije Zvezdin kriptonit.

Crveno-beli su do njegovog dolaska imali samo jedan upisan trijumf u okršajima sa berlinskom Albom i to u prvom, a onda su izgubili sedam uzastopnih mečeva od trofejnog nemačkog tima. Kao da su kada stanu pred Albatrose, osećali slabost. Poput Supermena pred zelenim kristalom sa njegove rodne planete. Sve do ove sezone kada su konačno prekinuli negativnu tradiciju.

Izabrane vesti

Još jednom će Crvena zvezda ukrstiti koplja sa timom iz glavnog grada Nemačke ove sezone, a ovog puta će biti posebno važno upisati pobedu. Odavno nije bila ovako veliki favorit. Osokoljena osvajanjem devetog Kupa Radivoja Koraća dočekuje poslednjeplasirani tim sa evroligaške lestvice, koji gotovo da nema takmičarskih ambicija, s obzirom da je sa pet pobeda manje (sedam ispod plej-of pozicija na 10 kola do kraja) otpisan u trci za doigravanje. Pritom je u Kupu Nemačke izgubio od minhenskog Bajerna u polufinalu. Čini se, idealna prilika za crveno-bele da potvrde brejk iz Tel Aviva i nastave sa dobrim rezultatima borbu za mesta u osam najboljih.

Ipak, sedam vezanih poraza u međusobnim duelima pozivaju na oprez. Alba je veoma atipična ekipa, sa nekoliko talentovanih igrača, željnih dokazivanja, ali i sa proverenim košarkašima evroligaškog kalibra i velikog iskustva - poput nemačkog reprezentativca Johanesa Timana.

"Uvek je dobar osećaj igrati pred sjajnim navijačima kakve ima Crvena zvezda. Svaki duel je napet, atmosfera je vrhunska i sigurno da to daje dodatni motiv", rekao je Timan za Mozzart Sport pred okršaj sa srpskim i regionalnim šampionom.

19.00: (1,20) Crvena zvezda (19,00) Alba (5,00)

Iako sa samo šest pobeda iz 24 utakmice nemački šampion ne može mnogo da napreduje do kraja sezone na tabeli elitnog takmičenja, spreman je da se uhvati u koštac sa Ivanovićevom ekipom i pokuša da priredi iznenađenje.

"Biće drugačije nego u Berlinu, posebno zbog navijača. Kada smo se prvi put sastali bili su u sjajnom ritmu, sa u tom trenutku novim trenerom. Bio je to dobar trenutak za njim, mi smo imali i probleme sa povredama... Sada smo u boljoj situaciji i nadam se da možemo do pobede".

Svestan je Timan da to neće biti lak zadatak. Posebno zbog situacije u kojoj se crveno-beli nalaze. Imaju šanse da naprave veliki uspeh plasmanom u plej-of, nanizali su 13 pobeda u ABA ligi, osvojili nedavno i prvi trofej u sezoni, a nije mala stvar ni trijumf ostvaren u Tel Avivu u prethodnom kolu, s ozbirom da je to Makabiju bio tek drugi poraz kod kuće na najvećoj evropskoj pozornici. Pritom Ivanović, izuzev Fakunda Kampaca koji zbog zabrane Evrolige preskače još večerašnji susret, ima kompletan igrači kadar na raspolaganju.

"Moramo da igramo sa dosta samopouzdanja, dobro trčimo i igramo kvalitetnu odbranu. Svesni smo da će nas dobro braniti, tako da ćemo morati da delimo loptu, trčimo i pokušamo da dođemo do lakih poena".

Nije Alba uspela da odbrani Kup, ostao je i gorak ukus zbog poraza u polufinalu od najvećeg rivala Bajerna, ali pokušaće to izabranici Izraela Gonzalesa da iskoriste na najbolji mogući način.

"Bilo je teško izgubiti od Bajerna u Kupu, nismo uspeli da ga osvojimo... Nema dileme da nam to daje dodatni motiv da se vratimo na pravi put".

Čeka Zvezdu puno posla sa borbenim Timanom. Ovaj 29-godišnji košarkaš rodom iz Trira je petostruki osvajač Bundeslige, a u Berlinu nastupa od 2018. godine sa velikim uspehom. Sa prosekom od 8,5 poena i 4,2 skoka jedan je od najkorisnijih igrača Gonzalesove čete u Evroligi (prosečan indeks 11,3). A uz njega tu su i fantastični Luk Sikma, visoki Hrist Kumađe, vrlo dobri Ben Lamers. Raznovrsna i veoma kvalitetna unutrašnja linija.

Ozbiljan izazov je pred centrima srpskog šampiona, među kojima se ove sezone izdvojio mladi Filip Petrušev. Krajem prošle i početkom tekuće kalendarske godine igrao je u neverovatnoj formi, a iako nije uspeo da održi taj ritam u potpunosti, nastavio je da daje odličan doprinos, posebno na protivničkom delu parketa. Sa prosekom od 10,8 poena i pet skokova, kao i 13,1 indeksnih poena po nastupu, jedan je od najboljih centara u elitnom takmičenju ove sezone.

"Imao je sjajan niz utakmica. Izuzetno je talentovan, to se moglo videti i kada nije igrao u kontinuitetu. Naravno, malo je i mene iznenadio ovakvim igrama, ali je i ranije bilo jasno da je talentovan. Uvek sam srećan kada mladi igrači dobiju priliku da igraju i pružaju dobre partije", sipa hvalospeve na Filipov račun Johanes.

Alba je prethodnih godina dokazala da je pravo mesto za razvoj mladih igrača. Spremna da ukaže šansu talentima sa svih krajeva sveta i na toj filozofiji gradila sistem i rezultate. Važi za jednu od atraktivnijih ekipa u evropskim okvirima, koja igra brzu košarku, sa akcentom na tranziciji i realizaciji napada u ranoj fazi, velikom broju poseda i šuteva... Temelje je postavio legendarni španski stručnjak Aito Renezes Garsija, a istom stazom nastavio je i njegov dugogodišnji asistent Izrael Gonzales.

"Mladi igrači imaju mnogo energije i to je deo našeg identiteta. Trudimo se da se zabavimo, izgradimo atmosferu u kojoj svi mogu da igraju na najvišem nivou i motivisani su da dolaze na treninge i utakmice... Takva je bila filozofija sa Aitom Renezesom, sa Izraelom Gonzalesom je prilično slično. Veoma sam srećan što igram u ovakvom konceptu. Nažalost, izgubili smo neke utakmice ove sezone, ali sistem je sjajan, kao i način na koji igramo. Zabavno je".

Utisak je i da Albin pristup može da bude "mač sa dve oštrice". Ipak, tim iz Berlina svesno rizikuje i to mu se dosad višestruko isplatilo. Uspostavio je dominaciju u Nemačkoj i pored velikih ulaganja minhenskog Bajerna, postao redovan učesnik društva najboljih timova u Evropi.

"Uvek postoji rizik. Mladi igrači možda nemaju dovoljno iskustva, ali na taj način ga stiču. U Nemačkoj smo osvojili tri vezana prvenstva sa mladim momcima, koji su se razvijali. Sve to je dobro funkcionisalo. U Evroligi smo prošle sezone, delom i zahvaljujući situaciji sa ruskim klubovima, bili bliže plej-ofu. Intenzitet je i dalje dobar, ali ove sezone nam je nedostajalo sreće, imali smo i problema sa povredama, donekle i nezgodan raspored..."

Pretprošle sezone je Albin koncept iznedrio NBA potencijal - Simonea Fontekija. Eksplodirao je u Berlinu i preko Baskonije pronašao angažman u najkvalitetnijoj ligi sveta, gde od minulog leta brani boje Jute Džez. Njegovim putem sada je krenuo talentovani Gabrijele Pročida.

Stigao je iz Fortituda sa epitetom 36. pika na Draftu. Izabrao ga je Portland i prosledio Detroitu, a 20-godišnji krilni košarkaš je igrama u dresu tima iz glavnog grada Nemačke zaradio i nominaciju za najboljeg mladog igrača Evrolige (u konkurenciji sa Jamom Madarom i Alenom Smailagićem iz Partizan Mozzart Beta, Nikom Manionom iz Virtusa, Haimeom Pradiljom iz Valensije i Rokasom Jokubaitisom iz Barselone).

Talentovani Italijan oduševljava atraktivnim potezima i zaraznom energijom, poseduje izuzetne fizičke predispozicije i nema sumnje da je pred njim blistava budućnost - verovatno i u NBA ligi.

"Stručni štab radi sjajan posao u pronalaženju i davanju prilika mladim igračima. Imali smo i Simonea Fontekija, koji pre nas nije imao veliku minutažu, ali je eksplodirao u Berlinu. Gabrijele je veoma mlad, ali vidi se koliko je talentovan. Naravno, potrebno mu je iskustvo. To je nešto što doći i nema dileme da je na pravom mestu", ističe nemački reprezentativac, koji je minulog leta osvojio prvu medalju u dresu nemačke reprezentacije.

Johanes Timan (Foto: fiba.basketball)Johanes Timan (Foto: fiba.basketball)

Bio je Timan jedan od bitnijih igrača u selekciji Gordona Herberta koja je na završnom turniru Evrobasketa u Berlinu stigla do bronze.

"Bilo je neverovatno. Jedan od omiljenih trenutaka u karijeri. Na Svetskom prvenstvu nismo dobro prošli i to što smo konačno nešto osvojili preko leta je velika stvar. Veoma sam srećan što sam bio deo toga".

U toku je i poslednji FIBA prozor u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Indoneziji, Japanu i na Filipinima koji se igra narednog leta, ali Timan nije sa državnim timom zbog obaveza u klubu, ali i činjenice da su Nemci već obezbedili mesto na planetarnoj smotri.

"Malo je nezgodno. Očekivanja su velika, ali ako ostanemo na okupu, sa timom koji imamo, nastavimo da radimo, imamo šanse da se borimo za visok plasman", zaključio je Johanes Timan u razgovoru za Mozzart Sport.

EVROLIGA - 25. kolo

Četvrtak

Makabi Tel Aviv - Bajern Minhen 90:82

/Braun 27 - Volden 19/

Olimpija Milano - Panatinaikos 78:76

/Nejpir 16 - Vilijams 21/

Real Madrid - Žalgiris 96:69

/Musa 17 - Brazdeikis 16/

Partizan Mozzart Bet - Fenerbahče 94:97

/Panter 25 - Gudurić 25/

Petak

19.00 (1,20) Crvena zvezda (19,00) Alba (5,00)

20.00 (3,50) Asvel (16,00) Efes (1,35)

20.30 (2,70) Valensija (14,5) Olimpijakos (1,55)

20.30 (1,80) Virtus Bolonja (14,5) Baskonija (2,15)

20.45 (1,45) Barselona (15,00) Monako (3,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaAlba BerlinJohanes TimanDuško IvanovićIzrael GonzalezFilip Petrušev

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara