Viktor Venbamjama (AFP)
Viktor Venbamjama (AFP)

Jednoglasno! Viktor Vembanjama istorijskim brojkama postao Ruki godine

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.05.24. | 01:12

Francuz dobio svih 99 glasova za prvo mesto i ostavio iza sebe Oklahominog Četa Holmgrena i Brendona Milera iz Šarlot Hornetsa

Kakvu je samo euforiju košarkaške planete izazivao dok se, dominirajući u dresu Metropolitansa, krčalo zvanje prvog pika na NBA draftu. Očekivano, San Antonio ga je prošlog leta odmah prigrlio Viktora Vembanjamu, a podjednako očekivano, vižljasti Fracuz zavredio je priznanje za najboljeg Rukija sezone. Jednoglasno, jer je Vembi dobio svih 99 glasova za prvo mesto!

Izabrane vesti

— NBA Communications (@NBAPR) May 6, 2024

Teško je reći da li je bio dominantniji napadački ili defanzivno, tek postao je laureat na krilima istorijskih brojki. Prvi je igrač otkako je NBA lige koji je u premijernoj sezoni postigao najmanje 1.500 poena (1.522), zabeležio 700 skokova (755), 250 asistencija (274), isto toliko blokada (254), a pritom ubacio 100 šuteva za tri poena (128)!

Satistika kaže da je Vembanjama prosečno postizao 21,4 poena po utakmici, a da je istovremeno imao 10,6 skokva i 3,9 asistencija. Sa 3,6 bolkiranih šuteva po meču niko mu nije ravan (prvi sledeći Voker Kesler i Bruk Lopez sa po 2,4), zbog čega se Francuz našao i u konkurenciji za najboljeg defanzivca sezone - kome će pritasti to priznaje biće obelodanjeno najverovatnije u utorak ili sredu.

U izboru za novajliju godine, Vembanjama je iza sebe ostavio narastajuće zvezde Oklahoma Siti Tandera Četa Holmgrena koji je prosečno beležio 16,5 poena, 7,9 skokova i 2,4 asistencije, odnosno Brendona Milera iz Šarlot Hornetsa koji je beležio 17,3 poena, 4,3 uhvaćene lopte i 2,4 servirana poena saigračima.

"Uvek je poseban osećaj trenirati takvog igrača, takvog talenta", govorio je svojevremeno Vensan Kole, čovek koji mu je pomogao da se razvija i raste u francuskoj ligi i koji će mu biti selektor na predstojećim Olimpijskim igrama u domovini. Nastavio je Kole u istom tonu "Amerikanci ga nazivaju vanzemaljcem, što je veoma interesantno. Sve je novo. Ne možete ga trenirati kao ostale, normalne igrače, jer ništa u vezi sa njim nije uobičajeno", objasnio je Kole.

Vembanjama je već u prvoj NBA sezoni počeo da pomera granice kao najmlađi košarkaš koji je dosega određena dostignuća. Primera radi i pre punih 20 godina, postao je jedini igrač sa po 20+ poena i skokova na jednom meču, odnosno unikat sa 20+ poena, pet ili više skokova, asistencija i blokada u jednom meču. Nepunih nedelju dana od 20. rođendana, došao je i prvi tripl-dabl.

Individalna dominacija u prvoj sezoni nije naročito doprinela jednom od najmlađih timova lige budući da su Sparsi ligaški deo sezone okončali sa peti najlošiji tim lige sa 22 pobede i 60 poraza. Međutim, jasno je da će se oko ovog spekatakularnog košarkaša graditi nova dinastija San Antonija.

Za kraj, Vembanjama stoji uz rame sa velikanima Sparsa Timom Dankanom i Dejvidom Robinsonom kao jedan od trojice igrača u istoriji slavne franšize koji su dobijali nagradu za Rukija godine, a prvi je Francuz kojem je to pošlo za rukom.


tagovi

Viktor Vembanjama

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara