Luka Dončić (AFP)
Luka Dončić (AFP)

Jedan čovek je Dončiću napokon doneo šansu da osvoji titulu

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.06.24. | 09:39

Generalni menadžer Niko Herison najzaslužniji što je Dalas postao ekipa šampionskih ambicija

Bilo je to 7. aprila 2023. godine. U dvorani Amerikan Erlajns Centra u Dalasu pripremalo se pravo malo slovenačko slavlje. U okviru poslednje utakmice regularnog dela sezone između Maveriksa i Čikago Bulsa organizirana je 'I Feel Slovenia' u kojoj je učestovala i Turistička zajednica Slovenije, a iz te države je došlo i nekoliko čarter aviona s navijačima koji su želeli da gledaju svog ljubimca Luku Dončića.

Ali, Dončića su oni mogli da gledaju samo u ograničenoj minutaži. Odigrao je 13 minuta, ubacio isto toliko poena, a imao je i pet skokova te tri asistencije. Nije on bio povređen ni ništa slično nego su glavni ljudi kluba na čelu s generalnim menadžerom Nikom Harisonom odlučili da odustanu od trke za poslednjim mestom koje vodi u plej-in turnir. Matematički su još imali šanse da uđu u njega, trebale su im pobede protiv Čikaga i San Antonija u poslednje dve utakmice, ali Herison nije hteo da žrtvuje budućnost zbog plej-ina i eventualnog kratkog nastupa u plej-ofu. Procenio je da ta ekipa nema neka velike šanse da napravi nešto značajnije u doigravanju i nije hteo da izgubi pik na draftu prošle godine šta bi se dogodilo da je Dalas ušao u plej-of.

Izabrane vesti

Naime, u trejdu koji je Dalas 2019. napravio s Njujorkom da bi doveo Kristapsa Porzingisa, Maveriksi su morali da pošalju svoj pik Niksima s time da je on bio zaštićen u prvih deset izbora. To znači da su morali da izbegnu plej-in, to znači da je Dončić morao da gleda kako slovenački navijači gledaju kako igrači s dna klupe gube od Bulsa, to znači da je Kajri Irving gledao taj meč u društvu vlasnika kluba Marka Kjubana.

Ali to je značilo i da će Herison imati kako da osveži tim na draftu i to je fenomenalno napravio. Doveden je Derik Lajvli, centar kakvog Dončić praktično nikada nije imao u NBA karijeri. Lajvli je atletičan, skočan, odličnog kretanja i dinamike pa mu Dončić može bacati lob za lobom nakon rolanja iz postavljenog bloka. Lajvli je dobar i u kreiranju s visokog posta, ali i u odbrani. Dalas je s njim dobio centra za budućnost i Herisonova odluka o tankiranju poslednje dve utakmice prošle sezone je bila opravdana, a onih 750.000 dolara kazne zbog toga Kjuban neće puno da oseti.

Dovođenje Lajvlija bio je tek početak dobrih stvari koje je Herison napravio u zadnjih godinu dana. Eksperiment s Porzingisom nije prošao, ništa bolje nije završio ni onaj s Kristijanom Vudom, a Tim Hardavej, Redži Bulok, Dvajt Pauvel i Maksi Kleber očigledno nisu bili jezgra koja bi Dončiću i Irvingu donela mogućnost da ostvare pravi rezultat. Zbog toga je Dalas krenuo agresivno u leto, potpisao Derika Džonsa, Grenta Vilijamsa, Dante Egzuma i Seta Karija te se tako dosta promenila struktura ekipe.

Maveriksi su krenuli solidno u sezonu, ali ništa to nije bilo spektakularno. Imali su 5-6 pobeda više od poraza, a Herisonu to nije bilo dovoljno. Čekao je da se pročisti stanje na tabeli i da se vidi koje ekipe nemaju neke velike šanse za bilo kakve dobre rezultate, kontaktirao ih i povukao poslednje poteze za slaganje tima koji je došao u finale NBA lige.

Vilijams i Kari nisu dugo bili u Dalasu, dodao im je Herison i Rajčona Holmsa te dva pika prvih rundi da bi u zamenu dobio Pi-Džej Vašingtona i Danijela Gaforda. Tim je sada bio na okupu - Dončić je dirigovao, Irving se neverovatno prilagodio i pristao na ulogu 'druge violine' te igrao odbranu kao nikada u životu, Džons i Vašington su doneli odbranu i trojke na krilima, a Lajvli i Gaford fantastičnu rotaciju na centarskim pozicijama. Egzum je dobro igrao u nekim trenucima sezone, dobio je Dalas ponešto i od Džejdena Hardija, a i veteran Tim Hardavej napokon nije morao da nosi preveliki teret.

Ovakav Dalas je u drugom delu sezone bio jedna od najboljih ekipa cele lige. Nakon dolazaka Vašingtona i Gaforda, Maveriksi su upisali 22 pobede i devet poraza te tako izbegli plej-in u kojem ih je većina analitičara videla. Ne samo to, nego su prvo iskoristili činjenicu da Kavaj Lenard ne može da izdrži na parketu onoliko koliko bi hteo te prošli Kliperse, a onda pokazali Oklahomi i Minesoti da još uvek nije njihov red. Ovako složen Dalas omogućio je Dončiću da igra najbolju košarku i njegove brojke su neverovatne. Čovek vodi u praktično svim statističkim kategorijama, a izgleda da je uspeo i da reši probleme s kolenom.

Za Dončića smo znali da će po završetku karijere da uđe u raspravu o najboljim evropskim igračima svih vremena, ali za to mu svakako nedostaju neki trofeji. Onaj za MVP-a ne može da dobije dok Nikola Jokić igra ovako kako igra, ali trofej prvaka bi mu dosta pomogao. Ako ne uspe ove godine, a šanse su mu definitivno iste kao one Džejsona Tejtuma, sada ima tim s kojim će naslov moći da napada sledećih nekoliko sezona. Irving je najstariji deo jezgre tima s 32 godine, Egzum ima 28, Džons 27, Dončić, Gaford i Vašington po 25, Hardi 21, a Lajvli 20 godina. Niko Herison sada može malo da odmara. Odnosno da uživa u tome šta je napravio i da navija da prsten može da dobije već ove godine. Prvi.

Piše: Emir FULURIJA

FINALE NBA LIGE

Petak:

02.30: (1,40) Boston (14,0) Dalas (3,35)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Dalas Maveriks

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara