Janis Sferopulos (©ABA liga)
Janis Sferopulos (©ABA liga)

Janis Sferopulos - jedini čovek koji je pet puta zaredom pobedio Željka Obradovića

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.05.24. | 11:44

Crveno beli pride izjednačili najduži niz pobeda nad najvećim rivalom

Pobediti Željka Obradovića samo i jednom je za mnoge misoani pojam, ali pobediti ga pet puta zaredom je nešto što se kosi sa naučnom fantastikom. Ipak, juče je ono postalo realnost za Janisa Sferopulosa koji je postao prvi trener koji je za 33 godine karijere, najtrofejnijeg evropskog stručnjaka porazio toliko puta uzastopce.

Za njega je, pak, od tog zgodnog statističkog podatka puno važnije što sa svojim izabranicima vodi sa 2-0 u finalnoj seriji ABA lige i nalazi se na jednu pobedu daleko od osvajanja šampionskog naslova. To je i jasno poručio posle sinoćnjeg duela u kojem su crveno-beli savladali najvećeg rivala sa 80:73.

Izabrane vesti

"Ne razmišljam tako o tim brojevima, to je za vas novinare, ja samo razmišljam o trećoj utakmici i kako da odigramo u Areni", poručio je prilično staloženo grčki strateg.

U 2024. godini, Crvena zvezda ne zna za poraz od Partizana. Trijumfalna serija traje od početka januara kada su Sferopulosovi momci slavili u Evroligi sa 88:72 što je najubedljivija pobeda u sezoni nad crno-belima. Potom su krajem istog meseca bili bolji u osnovnom delu regionalnog takmičenja (88:86) da bi u februaru preko istog rivala osvojili prvi trofej u sezoni - Kup Radivoja Koraća (85:79). Nakon toga došla su još ova poslednja dva slavlja u finalu ABA lige čime je izjednačen najduži niz pobeda u derbijima (isto po pet trijumfa imali u kovid sezoni 2020/21).

Istina, četiri od tih pet pobeda upisali su na svom parketu, dok je onaj u borbi za "Žućkovu levicu" ostvaren na neutralnom igralištu, u Nišu. Međutim, to opet ne umanjuje veličinu postignutog jer je reč o izuzetnom protivniku koji poseduje evroligaški kvalitet.

Učinak Sferopulosa dobija još više na težini kada se zna sa kakvim je Obradović sve trenerskim gromadama vojevao u poslednje tri decenije vodeći klubove sem u rodnoj zemlji još u Španiji, Italiji, Grčkoj i Turskoj. I nikada mu niko nije ovoliko naškodio.

Mimoišli su se Sferopulos i Obradović na klupama Olimpijakosa i Panatinaikosa pošto je prvi započinjao posao kada je drugi odlazio na novi pa je otud tu košarkaška javnost ostala uskraćena za međusobne duele u najvećem grčkom derbiju, ali je zato sve nadoknađeno u Srbiji. Iako je njihov rivalitet počeo još dok je Sferopulos sedeo na klupi Panioniosa (2012.), on je dostigao mnogo veći nivo tek sada.

"Željko Obradović je sjajan trener i jedan od najvećih u istoriji košarke ne samo Srbije, Evrope nego i u svetu.", pohvalio je Sferopulos Obradovića posle jučerašnjeg okršaja.

Ukoliko u nedelju (20.30) u Areni još jednom baci na kolena crno-bele i upiše šesti trijumf u nizu, Sferopulos će posle Dejana Radonjića i Milana Tomića postati tek treći Zvezdin trener okićen ABA krunom. Pritom, od trenutno 13 različitih imena koja su osvajali regionalnu titulu u 23 godine postojanja takmičenja, biće prvi strani stručnjak koji se domogao šampionskog naslova. Što znači da će po još jednom segmentu ući u istorijske knjige. Na sve to, Zvezda bi mogla da po treći put do trona dođe tako što će "pometlati" protivnika u finalu, sa maksimalnih 3-0. To je činila u sezonama 2015/16 i 2016/17 kada je u borbi za trofej čistila Megu i Cedevitu.

Osvajao je Sferopulos dosada u karijeri nacionalne titule u Grčkoj i Izraelu (kao trener Makabija), takođe i dva puta igrao finale Evrolige sa Pirejcima, međutim zbog nesvakidašnjeg ambijenta u kojem se igra košarka na ovim prostorima, mnogo veće i jače konkurencije nego što je to slučaj tada bio u Grčkoj (2014-2018), a pogotovo u Izraelu, ovogodišnja titula u ABA ligi predstavljala bi najveći uspeh u biografiji 57-godišnjeg stratega.

Ali, i definitivnu garanciju da će i u narednoj sezoni predvoditi tim sa Malog Kalemegdana.


tagovi

Janis SferopulosKK Crvena zvezdaABA ligaŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara