Jaka Lakovič (Foto: Reuters)
Jaka Lakovič (Foto: Reuters)

Jaka Lakovič: Sav pritisak bio na Huventudu i Partizanu, ponosni smo, ali nismo osvojili trofej

Vreme čitanja: 6min | sub. 23.04.22. | 08:21

"Savladali najbolji tim i najčvršću odbranu ligaškog dela, ali pred nama je još utakmica koje moramo da dobijemo. U Beogradu je bilo veoma nervozno, sreća i greške crno-belih presudile u korist Burse.", priča za Mozzart Sport bivši reprezentativac Slovenije i trener nemačkog Ulma

Promenjen je minulog leta sistem u Evrokupu. Svi su bili iznenađeni odlukom da se eliminaciona faza igra na jednu pobedu. Bilo je i pozitivnih i negativnih komentara, a cenu su na kraju platila dva velika favorita. Košarkaši Partizana izgubili su pred krcatom Arenom od Burse već u osmini finala i tako prerano završili takmičenje koje su želeli da osvoje. Opravdano je sa ozbiljnim ambicijama u plej-of ušao i španski Huventud, ali mu je snove raspršio nemački Ulm, sa klupe predvođen Jakom Lakovičem.

Bivši reprezentativac Slovenije i dugogodišnji član Barselone dokazao je trijumfom u Badaloni da ga posle impresivne igračke čeka i uspešna trenerska karijera. Za Mozzart Sport je govorio o velikom trijumfu svoje ekipe, kojim je izjednačen najbolji rezultat Ulma u drugom najkvalitetnijem košarkaškom takmičenju Starog kontinenta. Dotakao se i drugog velikog iznenađenja u osmini finala -beogradskog - koje je stigao i da isprati.

Izabrane vesti

Ulm je sa negativnim bilansom (7-11) kao osmoplasirani iz Grupe B stigao do doigravanja. Dobio je najteži mogući zadatak na prvom koraku i uspešno ga rešio. Slavio je u Badaloni 79:73 i ponovio uspeh iz sezone 2012/13 (u četvrtfinalu ga posle dvomeča zaustavio Bilbao).

"Utisci su fenomenalni. Ova pobeda ima izuzetan značaj za klub i organizaciju. Odigrali smo veoma dobro, kako u odbrani, tako i u napadu . U poslednjoj četvrtini je zbog formata Evrokupa sav pritisak bio na leđima Huventuda. Odigrali smo bolje, spretnije, pogledala nas je i sreća i napravili smo iznenađenje. Kad stavimo sve u perspektivu, ušli smo u četvrtfinale, nismo osvojili nijedan trofej. Da, savladali smo najbolji tim ligaškog dela i to nas čini ponosnim, ali moramo opet da se dokažemo, pred nama je još utakmica koje moramo da dobijemo", priča za Mozzart Sport Lakovič.

Imao je Lakovič malo vremena za pripremu utakmice, jer je u nedelji pred gostovanje u Badaloni njegova ekipa odigrala tri utakmice. Priznaje da mu je pomoglo što je tri godine bio pomoćnik treneru španske ekipe Karlesu Duranu. Dve godine u Bilbau i jednu u Huventudu.

"Znao sam njegovu filozofiju, taktičke zamisle, akcije i bilo mi je lakše da spremim ekipu za jedan dan nego da nam je protivnik bio bilo koji drugi tim. Mogao sam da joj predstavim filozofiju i kakva će utakmica biti. Na kraju su ipak za sve su zaslužni igrači. Oni su to sve morali da sprovedu u delo kako bi bili uspešni".

Sa dobrim prijateljem Duranom nije stigao da se ispriča, ali je svestan da mu je poraz teško pao.

"Verujem da je bio šok za ceo klub, navijače, pa i za trenera. Ovaj poraz nisu očekivali. Imali su opravdano velike ambicije jer su bili najbolji tim ligaškog dela, igrali fenomenalnu košarku, bili najbolja odbrana prve faze. Velika pobeda našeg kluba, ali verovatno još veći poraz Huventuda".

Dan posle prvog velikog iznenađenja u osmini finala, dogodilo se i drugo. Bursa je posle 45 minuta košarke šokirala izabranike Lakovičevog učitelja Željka Obradovića (sarađivali u Panatinaikosu od 2002. do 2006. godine).

"Veoma nervozna utakmica, pogotovu poslednja četvrtina i produžetak. Sav pritisak je bio na Partizanu. Na kraju je uz malo sreće i zahvaljujući nekim lošim odlukama crno-belih, Bursa došla do produžetka i pobede. Igrali smo i mi protiv njih. Ekipa koja igra sa skraćenom rotacijom, ali veoma dobro. U svakom slučaju - veliko iznenađenje".

Nesvakidašnji, reklo bi se i okrutan sistem takmičenja doneo je prve žrtve.

"Verovatno bi mnogi rekli da nije fer. Igraš odlično tokom čitave sezone i na kraju jedna utakmica odlučuje ko ide dalje. Takav je format, isti za sve. Veća je verovatnoća da se dogode iznenađenja. Kada se igra na dve ili tri pobede, mnogo su manje šanse da ispadne favorit".

S ozbirom da je sa poslednjeg mesta u grupi izborio plasman u eliminacionu fazu, Ulm će do kraja borbe u Evrokupu biti gost. Sledi mu put u Bolonju, gde se sastaje sa još jednim od glavnih favorita - Virtusom.

Lakovič dobro poznaje četu Serđa Skariola, s ozbirom da je dva puta u ligaškom delu imao prilike da joj stane na crtu. Prvi put je izgubio (76:87), da bi krajem januara slavio pred svojim navijačima (84:68). Od njihovog drugog duela, Italijani su ojačali redove angažovanjem igrača evroligaškog kalibra.

"Imaćemo malo više vremena da se spremimo., ali mislim da nas očekuje poptuno nova utakmica. U međuvremenu su potpisali Danijela Heketa i Tornikea Šengeliju. Imaju nove petorke sa vrhunskim igračima. Biće nam veoma teško, jer Virtus je među favoritima od početka sezone i to će i sada biti, tu nema dileme. Idemo u Bolonju bez ikakvog pritiska, sa ambicijom da odigramo dobro i borimo se. Videćemo šta će iz toga biti".

Posle sjajne partije u Badaloni čini se da je Ulm mogao do daleko boljih rezultata i u grupnoj fazi. Problem je bila povreda jednog od ključnih igrača - bivšeg centra Čikago Bulsa Kristijana Felisija. Teret su izneli krilni centar Filip Herkenhof i 22-godišnji Nikolas Brecel.

"Bio nam je jedna od bitinijh karika u unutrašnjoj igri na oba kraja parketa. Sad igramo sa Herkenhofom koji je lažna petica i mladim Brecelom, koji nema iskustva ni u prvoj ligi Nemačke. To nam je poremetilo ritam , dovelo do poraza na pojedinim utakmicama u Evrokupu koje bi sa Felisijom verovatno dobili i završili na petom ili šestom mestu. Radimo naporno, razmišljamo kako da sve to sakrijemo, izvučemo neke prednosti".

Uz 211 centimetara visokog Brazilca, koji je upisao 252 nastupa u NBA, boje Ulma brani još nekoliko igrača sa iskustvom iz najjače lige na planeti. Sastavio je Lakovič odličnu ekipu, a uz Felisija ističu se i Semaž Kriston (Oklahoma, Baskonija), Džeron Blosomgejm (Klivlend) i bivši košarkaš Los Anđeles Klipersa, Nju Orleans Pelikansa i Orlando Medžika Sindarijus Tornvel.

"Potpisali smo igrače koji još nisu pokazali sav svoj talenat i potencijal u Evropi, te su nam tako bili i dostupni. Napornim radom su napravili iskorak u individnualnoj, ali i timskoj igri. Nametnuli se i čitavoj Evropi, pokazali da mogu da igraju na visokom nivou i da će vrlo brzo biti spremni za sledeći stepenik".

Leta 2020. godine iz Ulma je na NBA draft otišao mladi francuski košarkaš Kilijan Hejs. Detroit ga je odabrao sa sedmog mesta, a slične planove nemački tim sada ima sa talentovanim crnogorskim bekom Fedorom Žugićem koji je minulog leta stigao iz podgoričke Budućnosti (prijavljen za predstojeći draft).

"Naš novi veliki projekat. Filozofija kluba je da razvija mlade igrače. Damo im šansu i gurnemo ih u prvi plan. Kao što smo postupali i radili sa Hejsom, slično planiramo i sa Fedorom. Na početku mu je bilo potrebno vremena da se navikne na sistem, zahteve koje sam imao, da se privikne na nove saigrače, ali to je normalno, prvi put je otišao od kuće, Pričamo o momku od 18 godina, vrhunskom talentu. Ako nastavi ovako da napreduje, napraviće izvrsnu karijeru".

Plasmanom u četvrtfinale Evrokupa Ulm je iznenadio sve. U Bundesligi se bori za prednost domaćeg terena u prvoj rundi plej-ofa koji je propustio samo jednom u poslednjih 10 godina. Sudije su malo poremetile planove, ali ekipa iz grada na Dunavu je na dobrom putu.

"Možemo biti vrlo zadovoljni. Pred početak sezone smo opet Jovo nanovo sastavljali ekipu i plasman među osam najboljih u Evrokupu je za nas veliki rezultat. Pogotovu sa budžetom kojim raspolažemo. U nemačkoj ligi isto tako, primarni cilj je bio ulazak u doigravanje. Mislim da ćemo ga ostvariti, borimo se za još bolje mesto. Poraz u Bambergu, koji smo pretrpeli na nepostojeći faul pri šutu za tri poena, nas je malo limitirao. Trudimo se da dođemo do što boljeg mesta, koje bi nam u teoriji donelo lakšeg protivnika u četvrtfinalu", zaključuje u razgovoru za Mozzart Sport Jaka Lakovič.



tagovi

UlmJaka LakovičKK PartizanKarles DuranHuventud

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara