Ćus Mateo (©Euroleague)
Ćus Mateo (©Euroleague)

Izbor Ćusa Matea za trenera godine logičan, ali je delimično podelio javnost

Vreme čitanja: 2min | ned. 12.05.24. | 12:57

Postoji i škola mišljenja da je nagradu zaslužio Ergin Ataman

Ćus Mateo je izabran od strane svojih kolega za trenera sezone u Evroligi i pripašće mu renomirano priznanje koje nosi ime po legendarnom Aleksandru Gomeljskom.

Španski stručnjak je izglasan za prestižnu nagradu pošto je Real Madrid odveo do prvog mesta na tabeli Evrolige i 30 pobeda iz ukupno 37 utakmica, računajući i tri u četvrtfinalu koje je branilac evropske krune završio 'čišćenjem' Baskonije.

Izabrane vesti

Real Madrid je prvi deo sezone završio sa skorom 27-7 i celu ligašku fazu proveo je na vrhu tabele, a već sredinom marta overio je čelnu poziciju uoči doigravanja.

Iako je Mateov izbor apsolutno logičan, ipak je delimično podelio košarkašku javnost pošto postoji škola mišljenja da je nagradu zaslužio Ergin Ataman. Turski stručnjak napravio je zasad odlične rezultate sa Panatinaikosom koji je doveo do drugog mesta na tabeli, ali i plasmana na Fajnal for posle pet paklenih okršaja sa Makabijem iz Tel Aviva. Ataman je na kraju bio prvi pratilac, dok je iza njih završio Oded Kataš.

Među trenerima koji su dobili glas su Saša Obradović, Šarunas Jasikevičijus, Jorgos Barcokas, Duško Ivanović, Tomislav Mijatović, Luka Banki, Rođer Grimau i Etore Mesina.

Trofej Aleksandar Gomeljski dodeljuje se po čuvanom stručnjaku, osvajaču četiri evropske titule, kao i šestostrukom osvajaču Evropskog prvenstva, te olimpijskog zlata i dva Svetska kupa. Mateo je treći španski trener kome je dodeljena ova nagrada posle Pabla Lasa 2014/15 i 2017/18, te Ćavija Paskvala 2009/10.

Real Madrid je u ovoj sezoni predvodio Evroligu u broju ubačenih poena (89), skokovima (36,8), asistencijama (20,8), blokadama (3,6) i timskom indeksu korisnosti (108,3). Španski gigant je u sedam od uvodnih deset pobeda u sezoni slavio dvocifrenim učinkom, a učinak na gostovanjima je impozantan sa 13-4.


tagovi

Ćus MateoKK Real MadridEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara