Simone Fontekio (Foto: fiba.basketball)
Simone Fontekio (Foto: fiba.basketball)

Italijani pregazili Dominikanu u trećem kvartalu, u finalu čekaju Srbiju ili Portoriko (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sub. 03.07.21. | 14:53

Azuri su prvi finalista kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Beogradu

Mučili su se protiv Portorika, ali se ispostavilo da im je samo trebalo vremena da se zagreju. Posle tesnog trijumfa u grupi, u polufinalu su puleni Mea Saketija prosto oduvali Dominikansku Republiku i došli na korak od plasmana na Olimpijske igre - 79:59.

16.00: (1,85) Srbija (hendikep -16,5) Portoriko (1,85)

Izabrane vesti

Presudila je razlika u kvalitetu. Italijani su imali bolju egzekuciju, pronalazili su pametnija rešenja u napadu i pogađali u visokim procentima. Za tri su šutirali sa impresivnih 52 odsto uspešnosti (13/25), dok su košarkaši Dominikanske republike pogodili tek pet trojki iz 30 pokušaja (17 odsto).

Od starta se osećalo da je Italija bolji tim, nisu uspeli puleni Melvina Lopeza da sakriju nedostatak kvaliteta. Niko Manion, Akile Polonara i Simone Fontekio su odmah postavili standard i rivalu dali do znanja da će morati da uloži nadljudske napore da bi napravio podvig.

Trudili su se košarkaši Dominikanske Republike, ali nije išlo. Uspeli su u drugom kvartalu da istope zaostatak na samo šest poena, ali je usledio hladan tuš u režiji Italijana. Manion je plesao, Fontekio uporno pogađao, dok Polonara nije mogao da promaši. Posle 20 minuta igre Azuri su imali 12 poena prednosti, pa je nada Dominikane još uvek postojala.

Ipak, ubrzo je ugašena. Surovo. Po povratku sa pauze Italijani su "ubacili u drugu". Iz minuta u minut prednost je rasla. Napad Saketijeve ekipe je odlično funkcionisao, a odbrana je bez većih problema izlazila na kraj sa rivalom. Serijom 19:2 rešili su pitanje pobednika već u trećoj četvrtini, do kraja su rutinski priveli posao kraju.

Pobednički sastav je sa 17 poena i pet skokova predvodio Simone Fontekio (3/3 za tri), dok je Stefano Tonut dodao 14 poena (3/4 za tri). Svi igrači su dobili priliku da igraju, niko nije proveo na terenu više od 22 minuta, a solidne partije su pružili i Akile Polonara (devet poena, pet skokova, bez promašaja iz igre - 4/4), kao i Niko Manion, koji je za nešto više od 13 minuta upisao osam poena, uz po dva skoka i dve asistencije. Nikolo Meli je ponovo podbacio u napadu sa samo pet poena, ali je imao i pet skokova, kao i po tri asistencije i ukradene lopte.

Sa druge strane 12 poena ubacio je Brendon Frensis Ramirez, dva manje dodao je Adonis Enrikez.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE (BEOGRAD) - POLUFINALE

Subota

Italija - Dominikanska Republika 79:59

/Fontekio 17 - Frensis Remirez 12/

16.00: (1,85) Srbija (hendikep -16,5) Portoriko (1,85)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Olimpijske igrekošarkaška reprezentacija ItalijeDominikanska RepublikaSimone FontekioAkile Polonara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara