Italija slavi (©MN Press)
Italija slavi (©MN Press)

Italija u transu: Manion je Dončić s Apenina, Pajola zaključao Tea u kavez, Kokoškov na nizbrdici

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.07.21. | 12:00

Pohvale i za Polonara, Fonekja, Tonuta… A za Olimpijske igre biće tu i Danilo Galinari

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Italija je u sportskom transu. Pohodu izabranika Roberta Mančinija na tron Ervope u vrelim julskim danima, pridružila se i družina iskusnog vuka Mima Saketija obezbeđivanjem karte za košarkaški turnir Olimpijskih igara u Tokiju.

Izabrane vesti

Azuri su ispraćeni u tišini na predolimpijsko takmičenje u Beograd. Po otkazivanju Luiđija Datomea, Marka Belinelija i Danila Galinarija u finalu Istočne konferencije NBA, niko sem Saketija i njegovih igrača nije verovao u podvig u srpskoj prestonici.

Strahopoštovanje koje i dalje izaziva Srbija u basketu se videla u izjavi Đanija Petručija, predsednika KS Italije, neposredno po završetku meča u dvorani “Ace Nikolića” za Skaj: “U košarci postoje tri neprikosnovene zemlje, Sjedinjene Američke Države, Španija i Srbija. Kad pobedite jednu od tih reprezentacija i to na njihovom terenu to nije podvig, to je mnogo više”.

Uspeh Azura se definiše kao epski i za selektora Saketija jer ima ukus osvete, ponosa i odgovora na kritike i sumnje koje su pratile njegov rad. Mimo je igrao finale protiv Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Moskvi i sinoć je dobio satisfakciju da kao trener izbaci naslednicu Jugoslavije sa Olimpijskih igara, a vrati Italiju na najvažniji košarkaški turnir posle 17 godina. I ne samo to, Saketija su mnogi u Italiji prozivali i govorili da ga je pregazilo vreme i da je on košarkaška verzija Đan Pjera Venture.

Saketi ih je sve demantovao napravivši u selekciji Azura istu vrstu revolucije koju je u fudbalskoj sproveo Mančini. Prva čestitka Mimu je stigla od Manča i kapitena Đorđa Kjelinija kao još jedan dokaz simbioze italijanskih selekcija. Saketi nije birao po imenima, nije stvarao selekciju, već košarkaše koji će biti tim, klupski, a ne reprezentativni i imao je hrabrosti da igra na kartu golobradih klinaca. Ključeve selekcije poverio je jednom dvadesetogodišnjaku.

Kreator trijumfa Italijana nad Srbijom su bili junoša Nikolo Manion, koji je slično Luki Dončiću izabrao domovinu po majci, a ne po ocu. Nikolov tata je bivši američki košarkaš Pejs Manion koji je proveo drugi deo karijere, nakon NBA, u Italiji, a mama Gaja Bjanki je bila odbojkašica. U Italiji u Manionu vide svog Tonija Parkera ili ako hoćete Luku Dončića na kome će graditi nacionalnu selekciju u sledećih deset godina.

Italijanski mediji navode odbranu Azura koja je primorala Srbiju da izgubi 24 lopte i odličan šut za tri poena kao ključne faktore za veliko iznenađenje i podvig. Najbolji igrač, po pisanju medija prekomorskih komšija, bio je Manion. Gazeta mu je dala devetku ističući da je Nikolo uprkos mladosti preuzeo kompletan teret odgovornosti na svoja leđa. Devetku je dobio i Ahile Polonara koji je praktično izbacio iz igre Bobija Marjanovića. Odmah iza njih su Simone Fontekjo i Stefano Tonut sa ocenama 8,5 koji su izgarali kako u odbrani tako i u napadu, a istu ocenu je dobio i Alesandro Pajola uz preciziranje da je stavio u kavez Miloša Teodosića i uspeo da podeli šest asistencija.

Od srpskih košarkaša prelaznu ocenu su dobili samo Danilo Andjušić (sedmicu), Ognjen Dobrić i Filip Petrušev (6,5). Poraz Srbije se stavlja na dušu njenih najboljih igrača koji su podbacili kada je trebalo: Miloš Teodosić, Vasilije Micić, Nikola Kalinić, Nemanja Bjelica, Boban Marjanović. Posebno oštre kritike je dobio selektor Igor Kokoškov za koga se kaže da je jučerašnji debakl pokazao da je njegova trenerska krarijera na silaznoj putanji posle osvojene titule prvaka Evrope sa Slovenijom.

Igrač Atalante Hoksa Danilo Galinari, koji nije igrao u Beogradu zato što nije mogao (finale Istočne konferencije NBA sa Milvokijem), a ne zato što nije hteo, kao Datome i Belineli, već je stavio do znanja da je na totalnom raspolaganju selektoru Saketiju i da bi bio veoma ponosan da igra za reprezentaciju na Olimpijskom turniru.

Zahvaljujući plasmanu košarkaške reprezentacije Italija će imati najbrojniju ekspediciju u istoriji na Olimpijskim igrama. Blizu 400 Azura će se takmičiti u 36 različitih sportskih disciplina ovog leta u Japanu.


tagovi

Igor KokoškovNikolo ManionAkile PolonaraSimone Fontekio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara