(FOTO: FIBA)
(FOTO: FIBA)

Italija prošla Filipine, protiv Srbije joj je biti ili ne biti

Vreme čitanja: 2min | uto. 29.08.23. | 15:48

Azuri eliminisali domaćine i idu u drugu rundu

Nakon poraza od Dominikanske Republike i pobede nad Angolom, Italija je protiv domaćina Filipina igrala za prolaz u drugu fazu Mundobasketa. I uspela je.

Azuri su trijumfom eliminisali domaćina 90:83, ostavili ga bez pobede u grupi i prošli u narednu rundu gde ih u grupi čekaju Srbija i najverovatnije Portoriko. Italija će u drugoj rundi morati da pobedi oba meča ako želi da zadrži san o četvrtfinalu s obzirom da iz grupe idu sa druge pozicije. To znači da će već u petak biti pod pritiskom protiv Orlova koji će imati savršenu šansu za osvetu zbog prethodna dva bolna poraza u kvalifikacijama za Olimpijske igre i na prošlom Evrobasketu. Italijanima čak ni pobeda protiv Srbije ne bi bila garancija da će proći u četvrtfinale...

Izabrane vesti

Poput mečeva protiv Dominikane i Angole, domaćin se opet dobro držao protiv favorita, jurio rezultat ali nije uspeo da pripredi toliko željeno iznenađenje. Predvođeni NBA asom Džordanom Klarksonom, Filipinci su u prvom poluvremenu pružili dostojan otpor Italijanima i prvu četvrtinu čak završili sa vođstvom. Ipak, Azuri su predbođeni Ričijem, Fontekijem i Tonutom uspeli da se konsoliduju, preokrenu i steknu dvociifrenu prednost pred kraj poluvremena.

Pokušavali su Filipini u drugom poluvremenu da uhvate prikljuučak ali su Azuri serijom trojki (pet u trećoj četvrtini) ostali na bezbednoj rezultatskoj distanci i onda prelomili pitanje pobednika. Domaćin je u poslednjm kvartalu potpuno pao i sve je bilo gotovo...

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Simone Fontekio sa 18 poena, dok je kod Filipinaca opet očekivano najbolji bio Klarkson sa 23 poena.

Filipini će razigravati za plasman od 17. do 32. mesta, a Italija ide u drugu grupnu fazu. Tamo ih čekaju Srbija i verovatno Portoriko ako opravda ulogu favorita protiv Kine. Srbija i Dominkanska Republika najverovatnije ulaze u grupu sa maksimalnom učinkom što znači da će Italijanima i Portorikancima biti mnogo teže da se dokopaju jednog od prva dva mesta koja vode u četvrtfinale.

Prvi mečevi u grupi su u petak kada bi snage trebalo da odmere Srbi i Italijani odnosno Dominikanci i Portorikanci. Naravno, ako sutra sve prođe očekivano u poslednjem kolu naše grupe... Pobednik grupe bi najverovatnije izbegao okršaj sa Amerikancima već u četvrtfinalu.

GRUPA A

Angola – Dominikanska Republika 67:75

/De Souza 19 – Feliz 17/

Filipini - Italija 83:90

/Klarkson 23 - Fontekio 18



tagovi

Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara