""
""

Istorijska šansa Finske za koju je zaslužna video-igra!

Vreme čitanja: 2min | čet. 04.09.14. | 12:58

Skandinavci danas mogu da naprave veliki rezultat plasmanom u osminu finala Svetskog kupa, ali da li znate kako su se uopšte našli u Španiji? Igrate li Angry Birds?

Finska košarka poslednjih godina piše zlatne stranice svoje istorije, a da će tako biti mogli smo da predvidimo još 2008, kada nas je u kvalifikacijama za Evrobasket u Poljskoj simpatična ekipa na čelu sa Peteri Koponenom tukla u Helsinkiju. Potom je "čopor vukova" - kako u domovini zovu reprezentaciju, pod dirigentskom palicom stručnjaka nemačkog porekla Henrika Detmana (10 godina je selektor, što je retkost!) - zabeležio sjajan rezultat na EP u Litvaniji 2011. probivši se u nokaut fazu. Danas Skandinavci ponovo imaju šansu da urade nešto veliko, pošto bi mogli da uđu u osminu finala SP ukoliko savladaju Novi Zeland, uz povoljan razvoj situacije u ostalim utakmicama.  

Izabrane vesti

Finci su i lane u Sloveniji zabeležili solidan rezultat, pokazavši da zemlja vrhunskih hokejaša i smučara definitivno nije „hit za jedno leto“. Ipak, Detmanovi puleni su na kraju bili deveti u konačnom redosledu, što im nije donelo plasman na Svetski kup u Španiji. Međutim, FIBA je za planetarni šampionat dodeljivala četiri vajld-karte i odlučila je da su "srećni dobitnici" Grčka (5. po FIBA rang-listi), Turska (7.), Brazil (10.) i Finska, iako su Skandinavci zvanično tek 39. selekcija sveta!

Mnogi su se čudili zbog ove odluke, ali postoji zanimljivo objašnjenje...

"Kriva" je finska kompanija Rovio, poznata kao tvorac čuvene video-igre Angry Birds koja je hit na svim meridijanima. U januaru, pre nego što će FIBA dodeliti vajld-karte za Svetski kup u Španiji, Rovio je izdao saopštenje u kojem je garantovao da će zavidan marketinški prostor na svojoj novoj mobilnoj platformi za Angry Birds pokloniti košarkaškoj reprezentaciji Finske i takmičenju u Španiji.

Pošto se broj konzumenata ove video-igrice meri desetinama miliona, "čopor vukova" je odjednom dobio veliki vetar u leđa koji ga je na kraju i pogurao do Svetskog kupa i takmičenja u Bilbau. Narod bi rekao – para vrti gde burgija neće...

Kako pišu izveštači iz Baskije finska reprezentacija u Bilbau ima podršku od blizu 8.000 zemljaka. Videćemo da li će danas “preći nivo” ili sledi – GAME OVER.

(FOTO: fiba.com)


tagovi

EvropaFinskaMundobasket 2014

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara