Podsećanja na 2006. i 2010. godinu, kao i detalj iz finalnog meča u sredu (©MN press, ©Star Sport)
Podsećanja na 2006. i 2010. godinu, kao i detalj iz finalnog meča u sredu (©MN press, ©Star Sport)

Istorija se ponovila: Zvezdina deveta uzastopna titula kao Partizanova 2010.

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.06.24. | 10:15

A, tu je i slučaj iz finala Superlige 2006. godine

Zavesa na košarkašku sezonu u Srbiji spuštena je spletom najčudnijih okolnosti. Crvena zvezda je osvojila devetu uzastopnu titulu šampiona Superlige pošto se košarkaši Partizan Mozzart Beta nisu pojavili u petnaestominutnom okviru od momenta kada je sudijska trojka proglasila zvanični početak zagrevanja za nastavak utakmice, skoro dva sata od momenta kada je druga utakmica finala prekinuta, odnosno sat vremena otkako je i domaćin napustio teren.

Po propozicijama, posle isteka roka od 15 minuta, arbitri susreta svirali su zvanični kraj. Delegat je tom prilikom sačinio zapisnik kao osnov da direktor KLS Aleksandar Grujin utakmicu registruje službenim rezultatom 20:0 čime je finalna serija okončana titulom Crvene zvezde. Dvadeset četvrtom ukupno u nacionalnim prvenstvima od SFRJ, preko SRJ i SCG do Srbije kao samostalne države.

Izabrane vesti

Zvezda je na taj način vezala deveti nacionalni trofej, čime se istorija u neku ruku ponovila. Neverovatna je sličnost Zvezdinog osvajanja šampionata Srbije sa događajem iz 2010. godine kada je Partizan takođe postao devetostruki uzastopni prvak naše zemlje. I tada je titula dodeljena pošto se druga ekipa nije pojavila u zakonskom roku od 15 minuta, posle čega je trofej dodeljen crno-belima.

Bilo je to finale Superlige između Partizana i Hemofarma. Ekipa iz Vršca je uoči treće utakmice odlučila da ne doputuje u Beograd posle skandala koji se dogodio u drugom susretu, kada je pala i krv. Na nešto više od minut pre kraja drugog susreta, došlo je do tuče na parketu dvorane Milenijum u kojem su učestvovali igrači oba tima. Do incidenta je došlo u trenutku kada su gosti trojkom Lorensa Robertsa prekinuli seriju Hemofarma 16:2 i poveli rezultatom 80:78. Zakačili su se Raško Katić i Aleks Marić, tadašnji centar Partizana udario je svog protivnika s leđa i nastao je metež.

Posle duge pauze zbog prekida i haosa koji je nastao i na tribinama zbog čega je morala da interveniše i policija, sudije su isključile devetoricu košarkaša iz oba sastava, pa je susret završen u duhu basketa “tri na tri“. Tačnije Bojan Krstović, Stefan Marković i Kajl Hil, protiv Lestera Boa Mekejleba, Lorensa Robertsa i Jana Veselog.

Tu utakmicu Partizan je dobio rezultatom 86:81. Posle skandala u Vršcu, iz Hemofarma je sutradan stiglo saopštenje da neće igrati treću utakmicu iz, kako je tada navedeno, bezbednosnih razloga.

“Na takav korak smo se odlučili, pre svega, iz bezbednosnih razloga i incidenata nesvojstvenih sportu, kao i zbog neujednačenog kriterijuma suđenja u međusobnim utakmicama Hemofarma i Partizana, koje nepotrebno dovodi do tenzije na terenu, a samim tim i do nemilih događaja. Svesni smo odgovornosti ovakve odluke, ali smatramo da u ovakvom ambijentu nemamo ravnopravne uslove za osvajanje šampionske titule“, stajalo je saopštenju u kome se tvrdilo da je “trenutna situacija kulminacija nezdravih odnosa koji vladaju u celokupnoj košarkaškoj organizaciji u Srbiji poslednjih godina“.

Tadašnji komesar lige Tihomir Bubalo je posle saopštenja izjavio agenciji Beta da će klub iz Vršca “biti kažnjen sa 425.000 dinara i utakmica će biti registrovana službenim rezultatom“. To se i dogodilo. Košarkaši Partizana pojavili su se na parketu, sudije takođe, usledilo je podbacivanje lopte i kako se niko iz Hemofarma nije pojavio, utakmica je okončana u roku od 15 minuta posle čega je sastav Duška Vujoševića kompletirao triplu krunu – baš kao i Crvena zvezda u sredu uveče – i osvojila devetu uzastopnu titulu šampiona Srbije.

Postoji i slučaj iz finala Superlige 2006. godine. Poslednjeg u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore. Igrao se takođe večiti derbi, opet druga utakmica finala, a meč je prekinut u prvom minutu poslednje deonice kod rezultata 63:56 za crno-bele.

Tada je došlo do sukoba policije i navijača Crvene zvezde. Košarkaši kluba sa Malog Kalemegdana su posle incidenta odbili da nastave meč, a neredi su nastali u pauzi između dve deonice kada su pristalice crveno-belih počeli da gađaju policiju topovskim udarima, stolicama, šipkama i drugim tvrdim predmetima, a aktivirani su i protivpožarni aparati. U kompletnom metežu popustila je ograda pa je dvadesetak navijača palo u parter. I pored toga sukobi su se nastavili i kasnije preselili na ulice.

Tadašnji direktor lige Predrag Bojić je prekinutu utakmicu registrovao službenim rezultatom 20:0 u korist Partizana, a preostale utakmice finala igrale su se bez prisustva publike. Ali su bar odigrane.

Kako je najavio direktor KLS Aleksandar Grujin, trofej za prvaka Srbije biće dodeljen u terminu koji Crvena zvezda odredi. Verovatno već večeras.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetKošarkaška Superliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara