Šejn Larkin (MN PRESS)
Šejn Larkin (MN PRESS)

Istorija je mogla biti drugačija: Larkin otkrio kako je završio u Efesu

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.10.24. | 15:49

Američki bek nije uopšte razgovarao sa Atamanom pre dolaska u Istanbul

Anadolu Efes bio je veoma dominantan u eri kada je na klupi sedeo Ergin Ataman, dok su na terenu glavnu reč vodili Šejn Larkin i Vasilije Micić. Ovaj duo doneo je turskom timu dve uzastopne titule u Evroligi, a da sezona 2019/20 nije prekinuta zbog korona virusa, možda bi Efes postao prva ekipa koja bi tri godine zaredom osvajala elitno takmičenje.

Ataman je u Istanbulu polako gradio šampionsku ekipu i pobednički mentalitet. Potpuno suprotno od onoga što je uradio sa Panatinaikosom prošle godine, kada je u samo jednoj sezoni doveo maltene sve igrače i na kraju se popeo na krov Evrope sa Atinjanima. Turski stručnjak stigao je u Efes 2017. godine i u ekipi zatekao Brajanta Danstona i Krunoslava Simona. Jedino su njih dvojica „preživela“, a u tim su narednog leta stigli Micić i Larkin, kao i Rodri Bobua. Odmah je postalo jasno da taj tim poseduje kvalitet i potencijal za velika dela. Već u prvoj sezoni Efes je igrao finale, ali je u finalu „spušten na zemlju“ od strane moćnog CSKA iz Moskve.

Izabrane vesti

Onda je usledila dominantna godina, u kojoj je pre prekidanja turski tim imao učinak od 24 pobede i četiri poraza i bio je glavni favorit ua titulu, ali nije imao ni priliku da se za nju takmiči usled pandemije koja je tada pogodila čitavu planetu. Naredne sezone je bilo jasno da je ekipa psihički poklekla, ali je Ataman probudio svoje momke koji su u finalu savladali Barselonu 86:81.


U sezoni 2021/22. Efes je u regularnom delu bio šesti, ali je u plej-ofu nadigrao Armani i plasirao se na Fajnal-for koji se održavao u Beogradu. Tada je u polufinalu protiv Olimpijakosa Micić pogodio trojku za pobedu, a u samom finalu istanbulski sastav nadigrao je Real 58:57 i tako postao tek treći tim koji je dva puta zaredom osvojio Evroligu.

Oba puta MVP Fajnal-fora bio je Micić, ali je zapaženu ulogu imao i Larkin. Srbin i Amerikanac bili su nestvaran tandem, ali je za njihovo spajanje zaslužan ranije pomenuti Danston.

Larkin je u svom podkastu objasnio kako je dospeo u Tursku.

Agent mi je javio da je Armani zainteresovan za mene, Barselona je prekinula preogovore, pa su ostali samo Milan i Efes. Nisam hteo u Efes, tačnije u Tursku, mislio sam da nije bezbedno i u glavi sam već potpisao za Armani. Ušli smo snjima u dalje razgovore oko plate, dužine ugovora i onda mi je stigla poruka od Danstona“, počeo je Larkin.


Onda je objasnio šta mu je američki centar poručio.

Bio sam zabrinut oko igranja u Turskoj i života u toj zemlji, tako da sam pitao Brajanta milion pitanja za dešavanja van i na parketu, kako se on osećao, gde je živeo i on me je ubedio da Istanbul jednostavno dobar grad, sličan kao i svaki drugi u Evropi“.

Dodao je i da nije pričao sa Atamanom pre nego što je dogovorio saradnju sa Efesom.

Nisam pričao sa trenerom Atamanom, kao ni sam Alperom Jilmazom (generalni menadžer Efesa prim.aut), ni sa kim iz ekipe. Jedina osoba sa kojom sam imao kontakt jeste Danston“, završio je iskusni bek.

Larkin trenutno ulazi u svoju sedmu sezonu sa turskim klubom, a pre toga je igrao u NBA ligi za Dalas Maverikse, Njujork Nikse, Bruklin Netse i Boston Seltikse, a u Evropi je još branio boje Baskonije.


tagovi

Anadolu EfesŠejn LarkinVasilije MicićErgin Ataman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara