Istorija bolesti Markela Fulca: Od prvog pika do pakla i nazad (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | ned. 19.01.20. | 09:21

Filadelfija može samo da se pita šta se u međuvremenu dogodilo? Ali i šta bi bilo da su umesto Fulca na draftu uzeli Džejsona Tejtuma

Trebalo je da bude poslednji deo “Procesa“. Doduše, Sem Hinki, čovek koji je stvorio najkontroverzniji “ribilding“ verovatno u istoriji NBA lige, nije više bio u klubu, ali nije bio ni godinu ranije kada je Filadelfija prvim pikom na draftu uzela Bena Simonsa. Australijanac je, kako se to u Siksersima obično događalo, pauzirao prvu godinu pa su on i Markel Fulc, junak naše priče, trebalo da se pridruže Džoelu Embidu na početku sezone 2017/18. i odmah da pokažu kako je i te kako imalo smisla sve ono što je Hinki radio. Ali, to se nije dogodilo. Simons i Embid su odmah kliknuli i zajedno s Džej-Džej Redikom, Dariom Šarićem i Robertom Kovingtonom odveli Filadelfiju do trećeg mesta na Istoku i poraza u konferencijskom finalu, a Fulc je sve to gledao s klupe ili iz ambulante gde je lečio svoju misterioznu povredu ramena zbog koje je te sezone odigrao samo 14 utakmica uz 7,1 poen, 3,8 asistencija i 3,1 skok po meču. A još više od brojki ili povrede zabrinjavalo je ono što se događalo na parketu i oko njega.

Fulc je u svojoj ruki sezoni dosta pomogao Deandreu Džordanu i ostalim centrima koji loše izvode slobodna bacanja da se više ne priča o njima. Naime, njegov procenat pogođenih bacanja bio je 47,6%, a utisak je bio puno gori od toga. Fulc je loptu iz ruku ispuštao potpuno nepravilno, jako nisko i s nekim čudnim pokretom kojeg je bilo teško i ponoviti, a događalo se da s linije slobodnih bacanja promaši i ceo obruč. Bek, prvi pik drafta, dečko koji je na univerzitetu Vašington ubacivao 23,2 poena iz igre uz 47,6% šuta iz igre i 41,3% za tri da ima takav šut? Slobodna bacanja mu ni na Vašingtonu nisu bila sjajna (64,9%), a ni tada nisu bila najlepša na svetu, ali sada su mu pokreti bili drugačiji i potpuno neprirodni. Nije se to događalo samo na šutu s linije slobodnih bacanja, bilo je tu jako ružnih i nepreciznih šuteva s raznih mesta na terenu, procenat šuta iz igre mu je u ruki sezoni bio 40,5%, a samo se jednom u tih 14 utakmica usudio da opali trojku. I promašio je, naravno. Njegov šut je bio meta kritika, ali i šala, a na internetu su izašle razne video kompilacije koje su mu se itekako rugale.

Izabrane vesti

Kako se to sve dogodilo? Najbolje od svega je što niko nije baš siguran da zna odgovor. Po jednoj teoriji za sve je kriv Fulc, njegova familija i ekipa ljudi oko njega. Naime, on je nakon što je izabran za prvog pika odlučio da promeni šut kako bi popravio procente. Razlika u mehanici bila je vidljiva, ali gore smo videli i brojke koje su i te kako bile vidljive. Trener Siksersa Bert Braun je na početku sezone izjavio kako je Fulc sam odlučio da menja šut, te da se na treninzima stvari vraćaju u normalu. Vrlo je je jasno rekao i da u Filadelfiji nisu bili zadovoljni treninzima koje je vodio Fulcov porodični prijatelj Kit Vilijams. A onda se pojavila i povreda. Ili se zbog toga pojavila povreda, zavisi kako ko tumači celu priču.

Nakon samo 4 odigrane utakmice Filadelfija je objavila kako će Fulc propustiti neodređeni period zbog povrede ramena. Igračev menadžer je odmah izjavio kako je momak igrao usprkos bolu i da je to bio razlog lošeg šuta, ali bilo je onih koji su tvrdili kako se povreda dogodila zbog promene mehanike šuta. Cela priča nastavila se kada je u februaru 2018. Fulc u televizijskom intervjuu rekao da boluje od potpuno druge povrede od one o kojoj su govorili lekari ekipe i to je bio nagoveštaj da Fulc i Siksersi ne mogu da funkcionišu zajedno. Do kraja sezone nije bilo nekih većih trzavica, Fulc je odigrao još 10 utakmica s lošim brojkama i ružnim šutem, a početkom sledeće sezone trener Braun ga je uvrstio u startnu petorku Filadelfije umesto Redika. No, to nije dugo trajalo jer su Siksersi doveli Džimija Batlera pa je Fulc morao da se preseli na klupu, a to je očigledno značilo i da mora da se odeseli iz Filadelfije. Prvo se dogodilo nešto neviđeno u NBA ligi, a to je da je njegov advokat službeno zatražio da se ponovo ustanovi stanje s njegovim ramenom. Dok se to ne reši Fulc nije želeo da trenira ni da igrati, a odnosi s ekipom su tu potpuno pukli. Igraču je kasnije ustanovljen poremećaj živca između vrata i ramena i opet je bio u bolnici umesto u dvorani, a ubrzo je bio i u Orlandu umesto u Filadelfiji. Siksersi su svoj prvi pik drafta manje od dve godine posle izbora poslali za Džonatona Simonsa i dva pika na draftu od kojih niti jedan vrlo verovatno neće biti u prvoj rundi. Dakle, dali su ga gotovo nizašta. U Orlandu su odmah rekli kako on neće igrati do kraja sezone kako bi se izlečio i NBA svet je na Fulca i zaboravio, a Entoni Benet je negde trljao ruke jer je dobio konkurenciju za najgori pik prve runde drafta.

U najavi ove sezone niko nije znao šta se može očekivati od Fulca, a on je u rotaciji ekipe stavljen na poziciju trećeg plejmejkera, iza Majkl Karter-Vilijamsa, još jednog Filadelfijinog razočaranja. Ipak, od prvih utakmica bilo je jasno da će Fulc ipak biti rezervni plej, odmah iza Di-Džej Ogustina. Početak sezone pokazao je i nekog drugog Fulca. Šut je izgledao lepše, a u tri od prve četiri utakmice pogađao ga je s 47,5%. Majstor je počeo da šutira, ali i pogađa trojke, a iako na slobodna bacanja nije išao često, tek četiri puta u prve četiri utakmice, pogodio ih je tri!

Šta se to dogodilo?

Takve brojke nisu bile slučajnost – u novembru je u 14 utakmica imao prosek od 11,7 poena uz 50% šuta i čak 81,8% s linije slobodnih bacanja. S trojkama nije bio toliko precizan (22,7%), ali ih se više nije ni bojao, a do kraja meseca izborio se za mesto u startnoj petorci. Fulc je na terenu izgledao dosta dobro – u odbrani je bio agresivan i požrtvovan, a u napadu samouveren. Uzeo je konce organizacije napada Orlanda na sebe, šuterske brojke su mu ostale na pristojnom nivou, a NBA svet je opet počeo da ga doživljava svojim. Konačnu potvrdu dobio je ove nedelje kada je doneo pobedu Orlandu protiv Lejkersa. Ubacio je 21 poen, imao 11 skokova i 10 asistencija, a u zadnjem minutu meča svojim prodorima prvo izbacio Džamala MekGija, a kasnije i Lebrona Džejmsa. Bilo je to dovoljno za pobedu Medžika, a “Kralj“ je nakon utakmice bio pun pohvala za Fulca.
Bio je pun samopouzdanja. Igrao je kako je igrao dok je odrastao. Bio sam mu podrška od kada je bio u srednjoj školi i kada je bio ruki u Filadelfiji, kroz celu njegovu situaciju do danas. Srećan sam zbog njega (na engleskom je to zvučalo: happy as hell for him)”.

Fulc je samo rekao kako je taj kraj utakmice bio nešto šta je on oduvek sanjao, a ta je utakmica samo kruna onoga što smo videli od njega ove sezone. Nije to igrač koji će promeniti lice neke ekipe i biti superstar, ali je počeo da pokazuje ono što nam je nagoveštavao na univerzitetu. Njegovi ulazi su sjajni, pogađa ih se velikim procentom uspešnosti (oko 65%), a u kombinaciji s odličnim driblingom postao je prava opasnost u protivničkom reketu. Počeo je da sa solidnim procentom (oo 43%) pogađa i “duge dvojke“, a rekli smo već da se više ne boji da šutira za tri. I dalje je to loš procenat (26%), ali je u svim drugim kategorijama napredak opipljiv. Fulc ubacuje 11,7 poena uz 45,5% šuta te ima 4,6 asistencija, 3,4 skoka i 1,4 ukradenu loptu. Kreativan je, samouveren, a kako ima samo 21 godinu na putu ja da postane stabilan starter na poziciji plejmejkera sledećih desetak godina. Hoće li biti i nešto više, ostaje za videti, a vreme će pokazati i šta se točno događalo u njegovoj fazi u Filadelfiji.

Na primeru Kavaja Leonarda i San Antonija videli smo da postoje igrači koji nisu zadovoljni lekari u nekim NBA klubovima. I ekipa oko Fulca tvrdi da u Filadelfiji nisu dobro prepoznali njegovo stanje i da su sve prebacivali na njegovu promenu mehanike šuta, odnosno da dugo povredu nisu lečili kao ozbiljnu. S druge strane, neki analitičari tvrde kako je sve ipak samo bila stvar psihe, odnosno da on nije mogao da se nosi s pritiskom u kombinaciji s tom povredom i narušenim samopouzdanjem zbog lošeg šuta. Kkako bilo, Fulc je u Orlandu dobio puno poverenje od početka, a koliko su verovali u njega Medžik je “pokupio“ njegovu opciju ugovora za sezonu 2020/21. i pre nego je on počeo s dobrim igrama. A Filadelfija se može samo da se pita što se dogodilo i šta bi se dogodilo da su umesto Fulca na draftu uzeli Džejsona Tejtuma...

Piše: Emir FULURIJA
Foto. Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara