Šejn Larkin (©Reuters)
Šejn Larkin (©Reuters)

Istanbulski rat pripao Efesu! Partizanova poslednja nada je - Zvezda

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.04.24. | 21:56

Baskonija više nije opcija, posle trijumfa u Madridu nad Realom! Fenerbahče poklekao pred izazovom, Klajburn i Larkin vodili dvostrukog šampiona Evrope do važne pobede, Den Oturu iks-faktor

Partizan Mozzart Bet nije dobio vesti kojima se nadao sa Bosfora - istanbulski rat u Ulker Sports Areni pripao je Efesu! To nikako nije rezultat koji odgovara Parnom valjku, jer sada je poslednja nada za prolaz u plej-in da Crvena zvezda savlada dvostrukog šampiona Evrope u Turskoj narednog četvrtka. Više ni u teoriji Baskonija nije opcija jer je ekipa Duška Ivanovića slavila u dramatičnoj završnici španskog derbija u Madridu i preko Reala overila plasman u plej-in.

U pravoj rovovskoj borbi dva velika rivala, Fenerbahče je posustao na kraju što je Efes iskoristio da ostvari i peti trijumf u poslednjih šest kola Evrolige i dođe na prag ulaska u mini-turnir - 82:80 (16:13, 16:23, 19:16, 31:28).

Izabrane vesti

Kakva je to igra sudbine, kada u poslednjem kolu zavisiš od večitog rivala koji nema takmičarski i rezultatski imperativ. Derbi u Istanbulu trajao je preko dva časa, skoro 135 minuta i bukvalno su sitnice na kraju odlučile pobednika. Ipak, trijumf je Efes zaslužio više jer je u prelomnim trenucima utakmice pokazao hladnokrvnost koja je Fenerovim košarkašima nedostajala.

Efes je odigrao bolje u odlučujućih deset minuta od gradskog rivala, imao i prednost od sedam poena na minut i po pre kraja zahvaljujući minijaturama Dena Oturua koji je definitivno izrastao u iks-faktor susreta, da bi najvažnije poene na utakmici pogodili dvojica najiskusnijih – Rodrig Bobua i Šejn Larkin. Prvo je francuski reprezentativac pogodio trojku na asistenciju Larkina za 79:74, a čak i kada je Marko Gudurić odgovorio istom merom, našao se Šejn Larkin da iz driblinga i kontakta poentira iz dosta teške situacije, u kojoj su potrebni živci kao struna. Lopta je prošla kroz obruč i to je praktično bilo to.

Efes jeste imao četiri poena više na 11 sekundi, ali se onda gotovo niotkuda pojavio Tarik Biberović koji je morao da šutne iz očaja jer Šarunas Jasikevičijus nije imao tajm-auta. Pogodio je trojku i doveo Fenerbahče na poen zaostatka (80:81), a onda napravio glupost jer su iscurele gotovo tri sekunde pre nego što je faulirao Ilajdžu Brajanta koji je bio polovičan sa crte. Odgovornost je u poslednjem napadu preuzeo Najdžel Hejs Dejvis i šutnuo trojku sa preko osam metara, ali čovek koji je u prošlom kolu Albi ubacio rekordnih 50 poena nije bio precizan. Lopta je zamalo izašla iz obruča.

Sada je definitivno jasno da Partizan Mozzart Bet mora da se uzda u to da će večiti rival da odigra maksimalno u Istanbulu za šest dana i dobije Efes, ali realno gledano šanse da se to dogodi nisu velike. Ne samo zbog toga što je sastav Tomislava Mijatovića u daleko boljoj formi od crveno-belih, već i zato što će Zvezda svoje snage da usmeri na početak doigravanja u Jadranskoj ligi.

Od početka meča u Istanbulu bilo je jasno da će igrači oba tima morati ozbiljno da zasuku rukave i izrudare pobedu. Mnogo nervoze, grešaka i slabih procenata šuta na obe strane doveo je utakmicu u ravan kojom se išlo maltene trideset i kusur minuta, kada su gosti napravili kvalitativni iskorak i okrenuli utakmicu na svoju vodenicu.

Posle zakucavanja Jorgosa Papajanisa iz ofanzivnog skoka za 58:57, Fenerbahče je izgubio kompas. Rodrig Bobua, Šejn Larkin i Vil Klajburn pokrenuli su lavinu i seriju 10:3 kojom je Efes uspeo da se odlepi i zatim je držao odstojanje sve do samog kraja u kojem su domaći košarkaši uspeli da vežu tri trojke, ali nije vredelo...

Luda, napeta i jako neizvesna utakmica u kojoj je dvostruki šampion Evrope pokazao da ima deblje živce. Klajburn je meč završio sa 21 poenom za gotovo 33 minuta (7/12 iz igre, 2/5 za tri), uz pet skokova i četiri asistencije za indeks 28! Pratio ga je Larkin sa 15 poena (5/12 iz igre, 3/8 za tri), uz pet dodavanja, četiri uhvaćene i dve ukradene lopte, dok je Bobua skupio 10 poena, četiri podeljene lopte i tri skoka. Den Oturu je iz drugog plana dopisao devet poena i tri skoka za 13 minuta i bio jedna od ključnih karika pobede.

Kod Fenerbahčea 17 poena Skotija Vilbekina (5/10 za tri) koji je imao i šest izgubljenih lopti. Marko Gudurić je imao 15 poena uz po dve asistencije i skoka, te jednu ukradenu loptu. Jorgos Papajanis je ubeležio 13 poena i osam skokova, koliko je imao i Najdžel Hejs Dejvis ali uz tri poena manje...

Fenerbahče je uoči meča već znao da je obezbedio plasman u plej-of, ali sada gubi šanse za prednost domaćeg terena. Efesu treba i trijumf nad Crvenom zvezdom da bi bio siguran učesnik plej-ina.

EVROLIGA - 33. ko

Četvrtak

Crvena zvezda - Olimpijakos 86:89

/Bolomboj 19 - Rajt 20/

Monako - Žalgiris 69:66

/Džejms 18 - Evans 17/

Alba - Partizan Mozzart Bet 83:94

/Timan 20 - Naneli 17/

Barselona - Makabi 92:89

/Abrines, Veseli 17 - Boldvin 22/

Valensija - Asvel 69:98

/Džons 18 - Lovernj 21/

Petak

Fenerbahče - Anadolu Efes 80:82

/Vilbekin 17 - Klajburn 21/

Real Madrid - Baskonija 91:95

/Hezonja 18 – Hauard 35/

Bajern Minhen - Panatinaikos 75:82

/Vajler Beb 15 – Nan 17/

Olimpija Milano - Virtus Bolonja 90:75

/Mirotić 18 – Šengelija 21/



tagovi

KK FenerbahčeAnadolu EfesEvroligaMarko GudurićJorgos PapajanisVil KlajburnŠejn LarkinSkoti Vilbekin

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara