©AFP
©AFP

Irving nestao u 'svom' TD Gardenu: Seltiksi napravili prvi korak ka tronu!

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.06.24. | 04:55

Boston timskom košarkom do ubedljivog slavlja u prvoj utakmici finala NBA lige

Kao da su zaboravili kako je završio ligaški deo sezone. Kao da mu je bila potrebna, bilo je onih što su govorili da je Boston na putu do finala pomilovala sreća. A, onda su ih Seltiksi sve demantovali i pokazali zbog čega sve vreme s pravom važe za prvog favorita za osvajanje prstena!

Izabranici Džoa Mazule su u TD Gardenu, pred očima Pepa Gvardiole, napravili prvi od preostala četiri koraka ka tituli na koju čekaju preko decenije i po pošto su u prvoj utakmici finala NBA lige deklasirali Dalas - 107:89. Kako se u jednom trenutku odvijala, utisak je da se utakmica još i dobro završila po Maverikse, jer iako je u jednom trenutku uspeo da priđe na svega osam poena zaostatka, tim iz Teksasa jedino je u trećoj deonici demonstrirao košarku vrednu velikog finala. A, da napomenemo zbog onih što su pokušali da umanje dosadašnje rezultate Bostona, Dalas je na raspolaganju imao obe svoje zvezde. Makar na papiru.

Izabrane vesti

Boston je na putu do finala igrom slučaja uspeo da izbegne i Bakse i Nikse, prve pratioce iz ligaškog dela, imao i 'sreću' da njegovi rivali u plej-ofu u devet od 14 utakmica nisu mogli da se oslone na svoje Ol-star igrače, što su podaci koji su između ostalog pomogli Atletiku da u svojoj statističkoj analizi donese zaključak: Boston je imao najlakši put do finala u poslednjih 25 godina. Ako je i tako, sedamnaestostruki NBA šampion pokazao je da se nije slučajno 'prošetao' kroz plej-of. Uostalom, Luka Dončić i Kajri Irving su tokom istog delovali nezaustavljivo, ali odgovor na timsku košarku Mazuline ekipe nisu imali...

Dončić je još i pokušao, sa 30 poena bio je najefikasniji pojedinac meča, pride je dodao i deset skokova, ali je bez podrške saigrača ostao. Kajri Irving kao da se izgubio u hodnicima TD Gardena koje toliko dobro poznaje i zaboravio da izađe na parket. Tek 12 njegovih poena, i to uz šut iz igre 6/19 i svih pet promašenih trojki. I dok je Irving bio poprilično bezopasan prema svom bivšem timu, Kristaps Porzingis s druge strane nije imao milosti prema 'njegovim' Maveriksima.

Letonski košarkaš bio je zapravo 'iks' faktor, budući da je zbog povrede lista propustio kompletnu seriju sa Klivlendom i Indijanom, van terena proveo više od mesec dana, a onda se u prvoj utakmici finala vratio kao da ništa nije bilo. I izdomonirao! Porzingis je uz Džejlena Brauna bio najistaknutiji u redovima pobedničkog tima, a za 20 minuta na parketu upisao je 20 poena, šest skokova i tri blokade!

Upravo je Porzingisova sekvenca u završnih sedamdesetak sekundi prve četvrtine sačinjena od dalekometnog hica i dve blokade prve dovela TD Garden do tačke ključanja i poslala rivalu jasnu poruku da nema čemu da se nada.

Prednost domaćeg tima je tokom druge deonice postepeno rasla i u jednom trenutku dostigla maksimalnih plus 29 (58:29), ali su ubrzo košarkaši Dalasa počeli da krune vođstvo Bostona. Gosti su na prelazu iz prvog u drugo poluvreme na Dončićevim krilima napravili seriju 29:9, a kada je slovenački reprezentativac trojkom smanjio zaostatak na minus osam (72:64), dobili smo neizvesnost kakva nije postojala tokom uvodnih pola sata meča.

Međutim, kratko je potrajala. Odgovor Seltiksa bio je još brutalniji pošto su se serijom 14:0 ekspresno odlepili u završnici treće četvrtine. Tada je zablistao Braun, koji je prvo spustio rampu Deriku Džounsu, zatim 'podelio' trojke Džejsonu Tejtumu i Alu Horfordu, onda 'ugasio svetlo' i Irvingu, da bi sve to ukrasio trojkom sa velike udaljenosti za, ispostaviće se, nenadoknadivih plus 22 pred poslednju četvrtinu.

Braun je meč završio sa 22 poena, šest skokova, dve asistencije i po tri ukradene lopte i blokade, a uz njega i Porzingisa dvocifreni su bili još Tejtum (16), Vajt (15), Holidej (12) i Horford (10). Kod gostiju, pored Dončića i Irvinga, samo još Vašington (14) i Hardi (13).



tagovi

NBA finaleNBA plej-ofBoston SeltiksDalas Maveriks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara