INTERVJU - Sani Bečirović: O projektu Cedevite Olimpije, ali i Zvezdi, Partizanu, Cirbesu…

Vreme čitanja: 6min | sub. 28.09.19. | 08:20

“Karijera je mogla da bude dosta, dosta bolja, a posle povreda i dosta gora. Dosta sam realan i uvek pozitivan čovek. Jako sam ponosan na ono što mi je uspelo posle svih povreda i problema. Najviše me veseli što mi je košarka dala priliku da delim svlačionicu sa najvećim zvezdama evropske košarke i trenerima svetske košarke”, ističe čuveni slovenački košarkaš, a sada sportski director Cedevita Olimpije

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Zagreba)

Na prvi pomen spajanje Cedevite i Olimpije je mnogima delovalo pomalo čudno, nerealno, kao da se to neće dogoditi. Međutim, ideja se pretvorila u gotov proizvod na koji se sada svi privikavamo. Od dva kluba postao je jedan, radi se o ozbiljnom projektu i upravo smo o tome razgovarali sa sportskim direktorom Sanijem Bečirovićem. Već u prvoj sezoni Cedevita Olimpija je jedan od kandidata za osvajanje ABA lige.

Izabrane vesti

Sani je pričao za MOZZART Sport o tome, ali i o sastavljanju ekipe, ambicijama i ciljevima. Dotakli smo se i drugih tema kao što su ABA liga, kvalitet Crvene zvezde i Partizana, dolaska Majka Cirbesa u klub, mladih nada Jokića i Dončića, te Svetskog prvenstva u Kini.

Za početak ono najvažnije - Cedevita Olimpija.
Novi projekat. Nikada se ranije nije desilo da se dva kluba preko granice spoje i naprave novi klub. Zato treba čestitati ljudima, tu pre svega mislim na gospodina Tedeskija i gospodina Berločnika koji su došli na tu ideju. Samim tim, oni važe za ozbiljne biznismene, daju stabilnost i zato je ovo projekat na duge staze. Uspeli smo u kratkom periodu da sastavimo sasvim respektabilan tim. Biće potrebno da to sedne na svoje i da budemo konkuretni sa svima. Verujem da smo napravili dobar posao i da će se to videti na parketu”, kaže za MOZZART Sport Sani koji je 2007. sa Panatinaikosom bio prvak Evrolige. Važio je stvarno za vrhunskog, fantastičnog košarkaša.

Sada je imao drugačiju ulogu. Da stvori novi tim. Kakvo je bilo razmišljanje prilikom sastavljana ekipe?
Moje razmišljanje je bilo vrlo jednostavno. A to je da probamo da uparimo ljude koji su već igrali pre zajedno, koji se znaju. Jer kada jednom deliš svlačionicu sa nekim, to ostane za ceo život. Posle je lakše. Pa zato i Simonović i Mekintajer koji su igrali u Zenitu. Pa Jaka Blažič i Cirbes koji su bili u Zvezdi, pa i Simon je bio tamo. Pa iz Cedevite Murić, Stipanović, Krušlin. Pa Boutrajt koji je već bio u organizaciji. Hopkins i Mulalić su igrali zajedno u Bugarskoj… To je bila ideja”.

I ne samo to…
Druga stvar koju smo polagali dosta računa su karakteri igrača. Karakteri ljudi. Oni su još željni dokazivanja bez obzira na karijeru i godine koje imaju, a sa druge strane tu su i mlađi koji tek treba da dođu na taj nivo”.

Praktično je Sani morao zajedno sa vrhuškom kluba da sklapa potpuno novi tim. A pre toga…
Morali smo prvo da rasklopimo tim. Imali smo 16 igrača pod ugovorom. To je bio prvi deo. Kada smo počeli da rešavamo te ugovore krenuli smo sa sastavljanjem tima. Bilo je stvarno teško sastaviti 12 novih ljudi koji moraju sutra da igraju zajedno. U jako kratkom vremenu nam je uspelo da napravimo dobar tim. A koliko će zapravo biti dobar to ćemo videti”, kaže Bečirović kroz osmeh.

Pitaju se svi koji su ciljevi ovog novog tima. Prva je sezona Cedeviti Olimpiji, ali opet ta ekipa koju vodi Slaven Rimac spada u četiri favorita.
Normalno kada pričamo o Cedeviti i Olimpiji, i na jednoj i na drugoj strani, a posebno sada kada smo zajedno, ciljevi su visoki. Negde u ABA ligi da budemo među prvih četiri-pet timova jer je ove godine liga izuzetno jaka. Tu je Zvezda koja je stvarno sastavila vanserijski tim, pravi evroligaški tim. Onda je tu i Partizan odmah iza, Budućnost, Mornar, mi, Sikst Primorska jako dobro radi. Biće jako neugodni za sve i pravo iznenađenje za sve”, rekao nam je Bečirović i pre nego što se znalo da će Primorska savladati Zvezdu.

Konkretnije o Zvezdinom timu… Kako Sani vidi crveno-bele?
To je tim za Evroligu. I ne samo za to, nego mogu ciljati visoko. Mogu da doguraju visoko jer imaju vrhunskog stručnjaka. I ovi igrači koji su u prvoj petorci su top evroligaški igrači”.

O Partizanu…
Andrea je vrhunski stručnjak, prošle godine je dokazao da zna dosta toga i da mu nije problem ni pritisak ni manjak igrača. Naprotiv. A ove godine je sa sastavljanjem ekipe doveo baš ono što mu je prošle godine možda malo falilo, a to je atletika i centra pravog ispod koša gde su možda imali problem prošle sezone. Po mom mišljenju, i Zvezda i Partizan su apsolutni favoriti za sezonu jer imaju dugačak roster”.

Vratimo se na Cedevita Olimpiju. Stigao je i Majk Cirbes u ekipu. Kakva je ideja sa dovođenjem bivšeg centra Zvezde?
Ideja sa njim je došla jer se u pripremama povredio Andrija Stipanović i to nas je zabrninulo jer nismo znali koliko je ta povreda ozbiljna i videli smo da može da se ponoi. Ali kada se jednom dogodi hteli smo da osiguramo tu poziciju. Pogodilo se kao kec na desetku, što se kaže, da je Majk bio slobodan i ušli smo u pregovore. Drago mi je što se odlučio za Cedevitu jerje imao i druge, ozbiljne, ozbiljne ponude”.

Prisetimo se malo i karijere Bečirovića. Kako nekada sjajni košarkaš gleda na nju kada pogleda u retrovizor.
Karijera je mogla da bude dosta, dosta bolja, a posle povreda i dosta gora. Dosta sam realan i uvek pozitivan čovek. Jako sam ponosan na ono što mi je uspelo posle svih povreda i problema. Najviše me veseli što mi je košarka dala priliku da delim svlačionicu sa najvećim zvezdama evropske košarke i trenerima svetske košarke”.

Možete da izdvojite nekog, ko vam prvo pada na pamet?
Ima tu hrpa igrača, ne bih sada nikog izdvajao. Od prvog do poslednjeg su bili vrhunski igrači i saigrači”.

A bio je i Željko Obradović, značajna figura u karijeri Bečirovića.
Tako je. Bio je tu Željko, dosta njih. Ali ne govorim o imenima, već o periodu života u kom su mi se svakodnevno ispunjavali snovi. To mi je najveći uspeh karijere, bio sam na parketu i kao saigrač i kao protivnik protiv velikih imena”.

Našim čitaocima je uvek zanimljivo da čuju poneku reč o Željku Obradoviću i Saši Đorđeviću koji su vam tokom karijere bili bliski.
Svi ih znamo kao vrhunske stručnjake. Ono što su pokazali i u igračkim danima, kasnije i u trenerskim... Ali ono što je meni i kod jednog i kod drugog važnije od toga je da su stvarno, stvarno, dobri ljudi. Uvek spremni za razgovor, spremni da pomognu. To je ono što ih pravi da jesu to što jesu. To je ta ljudska osobina koja je zaista top”.

Za kraj malo i o Svetskom prvenstvu. U Kini nismo gledali Sloveniju kao aktuelnog Evropskog šampiona što je u najmanju ruku čudno.
Velika greška da nema aktuelnog Evropskog prvaka na Svetskom prvenstvu, to je nonsens, baš to. I tu veliki minus Fibi u tom pogledu. Samo prvenstvo, kao i svi mislim da je Srbija imala taj peh u te dve utakmice gde su naleteli na bolje protivnike. Na Argentinu koja je pokazala da srcem i željom može dosta toga dostići. Sa druge strane, nisam iznenađen Amerikancima, nisam mislio da će do medalje, ali nisam ni očekivao da će tako rano ispasti. Ostalo, moram da me je Španija prijatno iznenadila, igraju već petnaestak godina zajedno na visokom nivou i to se vidi. Svaka čast i Serđu Skariolu i svim igračima”.

Kako vidite talente sa ovih prostora u NBA ligi? Tu je slovanačka velika zvezda Luka Dončić, tu je Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović
Mislim da smo i ranijih godina imali dosta zvezda iz ovog područja, ali sa Jokićem i sa Dončićem smo još digli taj nivo. Pogotovo jer je sada više telefona, marketinga. Svaka čast svim igračima od pre, od Kukoča, Rađe, Petrovića, Danilovića, Divca, Stojakovića - da ne zaboravim nekoga - ali ovi momci su na još većem nivou baš zbog te globalizacije sporta”, zaključio je Bečirović.

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara