INTERVJU - Redži Reding: Zovu me Mačvan i Lučić i kažu - brate, moraš da potpišeš za Partizan

Vreme čitanja: 6min | ned. 29.12.19. | 09:22

„Kada mi oni kažu da odem, to znači da moram da idem“

Kada se dovode igrači u Partizan vodi se računa o brojnim stavkama, a jedna od bitnijih je ona ljudska komponenta. Tu je znalo u prošlosti da bude i pogodaka, ali i promašaja. Vrednuju se najviše oni strani igrači koji razumeju podneblje u koje su došli, znaju za Partizan, znaju šta on nosi i koliki pritisak ih čeka.

Redži Reding je upravo takav primer. Igrao je sa srpskim igračima, radio sa srpskim trenerima, razume taj način košarkaškog razmišljanja, pa bi sa te tačke njegovo navikavanje na crno-bele boje trebalo da prođe bez problema.

Izabrane vesti

Nije stigao u Partizan u savršenoj formi, mučio se u Evrokupu sa trojkama, u ABA ligi ih pogađa u visokom procentu, tako da se suštinski još traži i navikava na sistem Andree Trinkijerija.


U pitanju je iskusan igrač. Rođen je 1988. u Filadelfiji, a studirao je na prestižnom Univerzitetu Vilanova. Tokom seniorske karijere Reding je nastupao za kiparski Engomis, kao i za nemačke timove Tibingen, Albu i Bajern, odnosno turske prvoligaše Darušafaku i Turk Telekom, u čijem je dresu igrao protiv Partizana prošle sezone.

Sada se očekuje da pomogne Partizanu, pre svega u šutu za tri poena. Može Reding da pomogne i na poziciji tri, da kreira napad iz pika, pomogne asistencijama. Samo, sve to mora da pretoči na parket.

Razgovarali smo sa Redingom o njegovom periodu privikavanja, bivšim trenerima, srpskoj košarci, kulturi, dometima u Evrokupu.

Na samom startu - Reding je zadovoljan.
Za sada je sve bilo odlično, čak i bolje nego što sam očekivao, iskreno. Nisam mnogo izlazio u sam grad, ali ono što sam za sada video i ljudi koje sam upoznao deluju prilično prijateljski nastrojeni, veliki broj njih priča engleski. Treneri i igrači su me lepo prihvatili, pokušavaju maksimalno da mi olakšaju boravak ovde, tako da se može reći da uživam za sada“, kaže Reding za MOZZART Sport.

Kako se Redingu čini tim Partizana koji je zatekao?

Odgovarajući na ovo pitanje Redži se seća karijere i ističe da mu saradnja sa bivšim trenerima sa ovog podneblja dosta olakšava stvar.
Svi su oni dobri momci, i mogu da kažem da mi je mnogo lakše, jer sam tokom karijere igrao sa velikim brojem košarkaša iz Srbije, radio sam i sa nekim srpskim trenerima. Moj prvi srpski trener je bio Igor Petrović, potom sam igrao kod Saše Obradovića, igrao sam za Sašu Đorđevića, a igrao sam malo i za Deja (Radonjića), koji je bio trener Crvene zvezde, a tu su i brojni igrači. Naučio sam dosta od njih. Srbi znaju kako se igra košarka, mislim da je to zemlja koja igra najbolju košarku u Evropi, odnosno van Amerike“.

Ne samo da je Reding radio sa pomenutim trenerima, već je gledao „preko nišana“ sadašnjeg trenera dok je igrao u Nemačkoj. Zna vrlo dobro Andreu Trinkijerija. Kako sada izgleda njihova saradnja?
Poznajem ga već nekoliko godina, imali smo par utakmica u kojima sam igrao protiv njegovih ekipa u nemačkoj ligi. Tada smo razmenjivali po par rečenica tokom utakmica, ali sve u sklopu same borbe. Svi njegovi timovi su igrali košarku na pravi način sa zanimljivim stilom, tako da se nadam ću se uklopiti u taj sistem i zaigrati još bolje“.

Da li je poznavao lično neke od sadašnjih igrača?
Pre nego što sam došao ovde, poznavao sam par košarkaša, ne lično, ali recimo sa Gordićem sam igrao u par navrata, Novicu pamtim iz vremena dok je bio u Real Madridu. Ostale nisam znao, ali je do sada bilo stvarno lepo igrati sa njima. Drugačije je, ja nisam tu od početka, a imamo i veliki broj mladih igrača sa kojima mogu da pričam i razmenim iskustva“.

Redingova forma nije na vrhuncu, ali sam igrač kaže da se dobro oseća, te da u tom smislu nema problema.
Odlično se osećam. Pre nego što sam došao u Beograd, provodio sam dane kod kuće u Filadelfiji, gde sam pokušavao da održim dobru formu. Mislim da sam u tome uspeo, čak sam bio dosta bolje pripremljen nego što sam uopšte očekivao. Sada samo pokušavam da se pripremim za svaku utakmicu što je bolje moguće, tako da se nadam da ću igrati sve bolje i bolje“.

Partizan je u dosadašnjem delu sezone odradio dobar posao. Prvo je osvojio ABA Superkup, potom deli prvu poziciju na tabeli ABA lige, a izborio je i TOP 16 fazu Evrokupa gde ga čekaju Virtus, Trento i Darušafaka.
Imamo tešku grupu, biće teško i zabavno, krećemo protiv Bolonje, Đorđevićevog tima. Biće zabavno, imaju dobar tim i zapravo imamo tri dobra tima sa nama. Nadam se da možemo da pronađemo način da se domognemo najboljih osam“.

Može li Partizan do same završnice Evrokupa?
Naravno, sve je moguće. Za to se borimo, imamo ciljeve. U svakom takmičenju je tako, idemo na sve da osvojimo, i u Evrokupu i u ABA ligi, tako da se nadamo da ćemo ostvariti sve što smo zacrtali“.

A, kako se Redingu čini ABA liga? Nikada je do sada nije igrao.
Ovo je prvi put da igram u ABA ligi. Igrao sam protiv nekih timova ranije, ali kada si ovde nekako je sve drugačije. Za sada je sve prilično zanimljivo, dosta je veliki takmičarski naboj i timovi za koje mislite da nisu 'dobri', jer nemaju korektan skor, uvek namuče druge“.

Koliko je Reding znao o samom Partizanu kao klubu pre nego što je došao. Imao je tu „pomoć prijatelja“.
Nisam znao previše, samo sam čuo da Partizan ima neverovatne navijače. Igrao sam protiv Partizana ranije, razgovarao sam sa nekim saigračima, kao što su Lučić, Mačvan... Zvali su me i govorili mi 'Brate, moraš da potpišeš za Partizan, moraš da potpišeš“. Rekao sam 'Kada mi oni govore da odem, to znači da moram da idem', a-ha-ha“.

Navijači?
Atmosfera je lepa, znam da u poslednje vreme nismo igrali sa nekim kvalitetnim timovima, ali sam siguran da će biti tu kada to bude bilo najpotrebnije. Njihova podrška i broj u kojem dolaze iz nedelje u nedelju je zaista nešto na čemu moramo da im budemo zahvalni“.

Već je Reding pohvalio srpsku košarku. Očigledno mu je ona vrlo dobro poznata i Amerikanac ima visoko mišljenje o njoj.
Mislim da je srpska košarka odlična. Kada vidite da u NBA ligi ima dosta srpskih igrača koji dominiraju kao što je Jokić, vidi se da postoji konstantan napredak. Nakon SAD-a, Srbija ima verovatno najjači nacionalni tim“.

A da li se Partizanov stranac navikao na kulturu, grad, hranu?
Nisam još probao srpsku hranu, sem ćevapčića (nije lako izgovorio ovu reč), i moram da kažem da su mi se izuzetno svideli. Još nisam oprobao neke druge specijalitete, ali iskreno jedva čekam taj
trenutak
“, završio je Reding kroz osmeh.

Odaje utisak opuštenog čoveka koji zna šta mu je činiti. Inače, Redinga ćemo gledati na delu večeras kada Partizan bude igrao novu utakmicu u ABA ligi, ponovo kod kuće, a protivnik će mu biti Primorska koja se nalazi u teškom periodu (21h, Štark Arena).

Dosta glavnih igrača je napustilo Primorsku u poslednjih mesec dana, uključujući i Juricu Golemca. Nema više Žan Marka Šiška u postavi, on je otišao putem Bajerna, Lens Heris je prešao u Mornar, a Marko Jagodić Kuridža u Crvenu zvezdu. Protivnik je više nego oslabljen.

Dobra šansa da Partizan završi godinu na pravi način, ali i da Reding odigra dobru utakmicu i nagovesti šta možemo od njega da gledamo u 2020. godini. Došao je da napravi razliku, to se od njega očekuje.

ABA LIGA - 13. KOLO

Petak
Igokea - Mornar Bar 98:91
/Grin 27 - Heris 17/

Nedelja
12.00: (3,05) Cibona (15,0) Cedevita Olimpija (1,45)
18.00: (1,60) Krka (14,5) Zadar (2,55)

21.00: (1,85) Partizan (hendikep -24,5) Primorska (1,85)

Ponedeljak
18.00: (2,10) Budućnost (14,0) Crvena zvezda (1,85)
21.00: (2,15) Mega Bemaks (14,5) FMP Železnik (1,80)

Napomena: Kvote su podložne promenama

FOTO: MN Press, Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara