Foto: AFP
Foto: AFP

Indijana propustila šansu, Baksi su sada opasni! Ko preživi seriju Niksa i Siksersa - pričaće

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.05.24. | 18:30

Dve sjajne utakmice nas čekaju večeras na Istoku NBA

Završila se još jedna serija, ona između Bostona i Majamija u kojoj su Seltiksi iskoristili sve slabosti povređene ekipe Hita. Polako se slažu parovi drugog kruga, ali još su ostale četiri serije prvog da se igraju. Šeste utakmice u dve serije na rasporedu su večeras.

INDIJANA PEJSERS - MILVOKI BAKS (početak utakmice u 00:30)

Izabrane vesti

Imala je Indijana meč loptu u idealnim uslovima. Imali su momentum na svojoj strani jer su u prethodnim mečevima izgledali opasnije od Milvokija, uspeli su da nametnu svoj ritam igre, a Baksi su bili bez svoja dva najbolja igrača, Janisa Antetokunmpa i Dejmiana Lilarda. Sve je bilo spremno za slavlje i čekanje pobednika serije između Njujorka i Filadelfije, a onda se dogodila Patrik Beverli/Bobi Portis utakmica. Dva veterana su, svaki na svoj način dirigovali igrom Baksa koji su upisali ubedljivu pobedu i vratili seriju u Indijanu. I dalje Pejsersi imaju prednost, ali sada imaju i pritisak. Veliki.

Baksi su bili favoriti u ovoj seriji čak i bez Janisa i Indijana je napravila veliku stvar kad je došla do 3-1, ali sada je jasno da im se otvorila velika prilika za prolazak serije, a možda i nešta više jer je u pitanju u kakvom će stanju izaći pobednik rata između Niksa i Siksersa. Baksi su bili na konopcima, dosta i zbog nejasnih poteza Doka Riversa, ali prošla utakmica im nije donela samo pobedu nego i postavljanje ekipe za sledeće mečeve. Kritikovali smo Riversa jer nije minute dao Andreu Džeksonu i Ej-Si Grinu, a on nije pokleknuo. I dalje mladići nisu bili u važnoj rotaciji, ali se odjednom u njoj pojavio Danilo Galinari dok je Pet Konehton dobio veću minutažu. Niti jedan nije napadački briljirao, ali je bio dovoljno opasan da ih odbrana Indijane ne sme da ispušta iz vida dok su u odbrani bili dovoljno dobri i čvrsti.

I sada je Indijana u problemu. Istina je da i dalje vodi s 3-2, ima meč loptu pred svojom publikom koja će sigurno žestoko navijati od početka do kraja utakmice, ali tu su problemi. Pejsersi su tim bez puno plejof iskustva i sada trebaju da odole velikom pritisku koji će da bude još veći ako bi Lilard možda mogao da igra. Rivers bi u tom slučaju njega morao da stavi u situaciju bez lopte, dakle da napad i dalje organizuje Beverli, a da Lilardova uloga bude ona koju je u prošloj utakmici imao Malik Bizli.

Pejsersi moraju da pronađu puno toga. Naravno da će probati da igraju šta brže šta uvek rade i u čemu su imali dosta uspeha i u prethodnim mečevima. No, važnije je da nađu načina da njihova dva najvažnija igrača - Tajris Halibarton i Paskal Sijakam - izađu iz odbrambenih kandži Beverlija i Portisa. Kako će to da uspeju? Pre svega tranzicijom, ali i boljim postavljanje blokova da se oni oslobode tog pritiska. Rik Karlajl je u prošlom meču dao nešto minuta Ajzeju Džeksonu koji može da odgovori čvrstoj igri koju će Millvoki pokazao u prošlom meču. Baksi bez Lilarda i Janisa ne mogu da dobiju u lepoj utakmici, ali mogu u teškoj i tvrdoj.

Mogu li Pejsersi da odgovore na to?

FILADELFIJA SEVENTI-SIKSERS - NJUJORK NIKS (početak u 03:00)

Ne znamo šta da uopšte napišemo o ovom meču, osim - dajte nam toga još. Nazvali smo ove dvoboje ratom i to najbolje govori o kakvom se intenzitetu radi. On je trebao da bude završen prošli put, ali Tajris Maksi je odlučio da može da postigne sedam poena u 25 sekundi pa da odvede meč u produžetak. Tamo se Džejlen Branson odlučio junačiti preko svake mere pa su navijači Niksa tužno napustili Medison Skver. Videćemo jesu li i za ovaj meč kupovali karte kao šta su to napravili za četvrti susret, ali sigurni smo da se nadaju da Džoela Embida i drugare neće više da vide u Medisonu ove sezone.

Kad smo već kod Embida, Filadelfija je prošlu utakmicu dobila iako je on u nekim trenucima izgledao kao igrač manje na terenu. Vidljivo je da je on daleko od prave forme, ali za razliku od četvrtog meča, u petom je to i sam shvatio pa je pustio uzde utakmice Maksiju. On se trudio koliko je mogao, upisao tripl-dabl, ali i 10 izgubljenih lopti. Nije to bila njegova utakmica.

Nik Nurs ga je svejedno pomalo tvrdoglavu na parketu držao 48 minuta i to je ono šta bi morao da promeni večeras. Naravno da je Embid i s, kako se to kaže, jedno nogom fenomenalan igrač, ali svi moraju da shvate da on nije na nivou na kojoj treba da bude. Igru treba da vodi Maksi, a da mu Embid pomaže. Tako je bilo u većem delu prošle utakmice, tako treba da bude u celoj ovoj.

Šta Niksi moraju da naprave? Jednostavno, da pronađu napad. Ne može Branson sam, to se videlo i u prošlom meču, moraju da dobiju još nekoga s 20ak poena u rukama. Ako to uspeju, mogli bi da noćas razočaraju navijače Siksersa.

I da, na jedno mora da se pazi - umor. Džoš Hart u ovoj seriji prosečno igra 46,4 minuta, Maksi 45, Branson 43,8, Embid 41,6, a O-Dži Anunobi 40,8. Tobajas Heris je na 37,8, Keli Ubre na 36,2.

Ko preživi - pričaće.

Piše: Emir Fulurija



tagovi

NBA ligaIndijana PejsersFiladelfija SeventisiksersNjujork NiksMilvoki Baks

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara