IN MEMORIAM: Lazar Lečić

Vreme čitanja: 1min | uto. 13.08.24. | 14:47

U 86. godini preminuo otac makedonske košarke

Balkan je ostao siromašniji za veliko ime košarke, jer je među legende u 86. godini otišao slavni Lazar Lečić.


Izabrane vesti

Rođen je u Skoplju 1939, smatra se osnivačem makedonske košarke. Igračku karijeru započeo je u Rabotničkom daleke 1957. godine. Trenerski staž čuvenog Laze trajao je 38 godina.

Lečić je dobitnik državne nagrade „8. Septembar“ za životno delo 2015. godine u oblasti sporta u Makedoniji. Sa Rabotničkim je stigao do polufinala Kupa pobednika kupova (KPK), gde je na gostovanju od milanskog Cincana izgubio sa 24 razlike, a u Skoplju ih je pobedio sa 19, u periodu kada su poraženi i CSKA iz Moskve, i Olimpijakos... Sa grčkim Arisom četiri puta je stigao do Fajnal fora u Evroligi, a dva puta je trijumfovao u grčkom prvenstvu.

Bio je pomoćni trener u reprezentaciji Jugoslavije, koja je osvojila zlatnu medalju na SP 1970. u Ljubljani. Imao je veliki uticaj u osvajanju medalja za SFRJ na nekoliko velikih turnira, Evropskim prvenstvima, Mediteranskim igrama, Balkanskim prvenstvima. Predvodio je Jugoslaviju na Evropskom prvenstvu za mlade 1971. godine. Bio je aktivan igrač od 1957. do 1962. godine, a trener od 1962. do 2000. godine.

U svojoj bogatoj trenerskoj karijeri vodio je Rabotnički, Borac iz Čačka, Olimpiju iz Ljubljane, Vojvodinu, MZT Skoplje, grčki Aris, Nikol Firt.

Piše:

Martin Tanaskovski


tagovi

In memoriamRabotnički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara