Nikola Kalinić (©Star Sport)
Nikola Kalinić (©Star Sport)

Igramo košarku, da se smrzneš! Protutnjao srpski uragan i zaledio Finsku na -30

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.09.22. | 22:42

Najbolje izdanje Srbije u poslednjih nekoliko godina i overen plasman u drugu fazu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Imali smo poslednjih godina ubedljiva izdanja poput onih 2015. u Berlinu, pobede sa razlikom većom i od 50 poena u Kini, ali teško da smo od onog čudesnog polufinala Olimpijskih igara u Kini protiv zvezdama nakrcane Australije odigrali bolju utakmicu od večerašnje u praškoj O2 areni! Daleko od toga da je za porediti meč koji može da garantuje sigurnu medalju sa susretom trećeg kola grupne faze, ali ako je posle Holandije i Češke gde smo imali uspona i padova bilo potrebno da pokažemo moć, to smo uradili na krajnje spektakularan način - 100:70 (33:22, 29:12, 14:14, 24:22)!

Izabrane vesti

Srbija igra košarku da se smrzneš! Pešićev uragan protutnjao je Pragom i zaledio Finsku na -30 razlike posle čega možemo samo da konstatujemo - obezbedili smo plasman u drugu fazu. I ostvarili jednu od najubedljivijih, ako ne i najubedljiviju pobedu u istoriji Evrobasketa otkako je Srbija postala samostalna država. Ostaje da protiv Izraela u utorak od 21 čas, onda i Poljske u četvrtak u istom terminu potvrdi mesto na vrhu tabele i onda sačeka rasplet Grupe C u Milanu sa kojom se ukrštamo u osmini finala.

Rečju - nadmoćno! Teško da bi drugi epitet mogao da pristaje u situaciji kada Srbija ubaci 62 poena za poluvreme uz vrtoglavih 72 odsto iz igre (23/32), 19 asistencija, sedam ukradenih lopti i manjinski srpskoj publici dokaže da razloga za brigu nema. Najbolje poluvreme na celom turniru, najbolje izdanje Srbije, najefikasnija četvrtina od početka turnira sa 33 poena - prethodno 31 protiv Holandije na otvaranju turnira - i ritam koji je progutao Vukove Lasija Touvija.

Pitali su se navijači Finske u pokušaju da nas pecnu ko je taj Nikola, a odgovor sa parketa bio je izuzetan! I mogli su da biraju da li im se više sviđa Jokić ili Kalinić koji su zajedno sa Vasilijem Micićem i Vladimirom Lučićem gospodarili parketom i priredili NBA šoutajm uz neke šmekerske poteze, asistencije, zakucavanja, polaganja i trojke!

Zabrinuli su nas na trenutak košarkaši Finske sa početkom u kojem je Edon Madžuni za četiri minuta ubacio 10 poena, na šta ga je Lauri Markanen ispratio sa još pet, ali odgovor Srbije bio je brutalan! Za nešto manje od dva i po minuta vezali smo 14 poena zahvaljujući bravuroznim potezima Micića, dalekometnom hicu Nedovića koji je u startnu petorku uskočio posle izostanka Vanje Marinkovića zbog stomačnih problema, onda i majstorijama Kalinića čije su sekvence ponovo bile izuzetno važne na putu uspona forme srpskog tima koji je od te serije držao Vukove na kratkoj uzici, diktirali tempo do kraja i poslali jasnu poruku ostalima - mnogo smo jaki!

Besprekorno u odbrani, igrali smo najbolju defanzivu otkako smo se okupili, a ono što će posebno da zadovolji Svetislava Pešića jeste posvećenost, odnosno fanatizam sa kojim smo "grizli" čak i kada je razlika bila daleko iznad 20 poena. Očekivalo se da ovo bude najveći izazov za našu artiljeriju, a mi smo na taj zadatak odgovorili sa mnogo samopouzdanja i sigurnosti. Ubacili smo 12 trojki iz 28 šuteva, dok je odbrana učinila svoje, da se Fincima stegnu ruke i neke lopte ne dođu čak ni do obruča za 27 odsto i 9/33 van linije 6,75 metara. Ukratko, Finci nisu znali šta ih je snašlo.

Pokušavali su Touvijevi igrači da provokacijom i stalnim fizičkim kontaktom izbace Orlove iz takta, ali im nije polazilo od ruke. Znao je iskusni vuk Pešić kada da pravi rotacije na terenu i drži potrebnu radnu temperaturu što je dovelo protivnika u poziciju da se oseća ne samo podređeno, već i bespomoćno.

U novoj stotki srpskog tima šestorica igrača imali su čak dvocifreni učinak! Micić je uz 14 poena imao sedam asistencija, isti broj poena skupio je i Nedović kome će ova partija mnogo značiti za samopouzdanje. Jokić je uz 13 poena imao i 14 skokova, a flertovao je sa tripl-dablom sa sedam proigravanja. Njegov imenjak Kalinić dodao je 13 poena uz pet asistencija, četiri skoka i tri ukradene lopte, dok je Gudurić zabeležio 11 poena. Zbog svoje borbenosti u svakoj sekundi tokom 15 minuta na parketu Marko Jagodić Kuridža nagrađen je velikim aplauzima, dok se takođe skandiralo i njegovo prezime. Ubacio je sedam poena. Ognjen Jaramaz je dodao osam poena, a u drugoj četvrtini prebacio je Srbiju u peti stepen prenosa posle trojke iz ugla, onda i strašne odbrane iz koje je posle krađe poslao atraktivnu asistenciju kroz noge za Jagodić Kuridžu i zakucavanje posle kojeg je dvorana eksplodirala.

Kod Finaca Markanen je upisao 18 poena, sedam skokova i pet asistencija, dok je Madžuni ostao na 10 poena iz prve četvrtine, koliko je imao i Elijas Valtonen.

Možemo da predahnemo, pa da izađemo pred Izrael.

EVROBASKET DANAS

Poljska - Izrael 85:76

Hrvatska - Estonija 73:70

Velika Britanija - Grčka 77:93

Češka - Holandija 88:80

Srbija - Finska 100:70

Ukrajina - Italija 84:73



tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija FinskeNikola JokićNikola KalinićLauri MarkanenSasu SalinNemanja NedovićVasilije Micić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara