J1: Inijesta, Damijao, Leonardo, Mijura, Zago, Fink...

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.02.20. | 16:09

Počela nova sezona u zemlji izlazećeg sunca, Marinosi brane tron, Kavasaki, Urava i Kašiva napadaju, a Sangan bez finansijske podrške

Nova tehnologija, tri trenerske promene, povratak bivših šampiona i mnogo mladih talenata koji će oduševiti navijače - povratak Džej lige je konačno stigao. Danas je startovala 28. sezona vrhunskog, profesionalnog fudbala u Japanu, utakmicom u Hiracuki gde je Šonan poražen od Urave (2:3).

Dolazak VAR-a u zemlju izlazećeg sunca, bez sumnje, glavna je stvar u takmičenju. Japan je prilično kasnio sa uvođenjem video tehnologije u ligu, ali posle probnog perioda u Liga kupu prošle sezone, potpuno razvijeni sistem VAR-a biće dodatni element za gledanje.

Izabrane vesti

Takođe, biće zanimljivo videti kako će novi treneri da izdrže početni pritisak. Novajlija na klupi Kašime Antlers, Brazilac Antonio Karlos Zago, iza sebe ima razočaravajući početak. Najpre je eliminisan u plej-ofu za Azijsku Ligu šampiona od Melburn Viktorija, a zatim je poražen na otvaranju Liga kupa od Nagoje pre pet dana. Nekadašnji reprezentativac Brazila i as Rome biće u centru pažnje početkom sezone. Slična situacija važi i za novog kormilara Šimicua, Australijanca makedonskog porekla Petera Čklamovskog, dok će Takaši Kijama imati delikatan zadatak da zadrži Sendai u prvoj ligi.

Pod lupom nisu samo novopostavljeni kormilari. Bilo je dosta šaputanja da je šef struke Urave Cujoši Ocuki pred smenom posle promena u upravi kluba, a zajedno sa Kimom Mjung-hvijem i Bin Ukišimom je visoko na listi potencijalnih trenera koji će izgubiti posao u ranoj fazi sezone.

I ove godine planetarno veliki događaji odraziće se na neke prvoligaše. Kao što je bio slučaj sa Svetskim kupom u ragbiju 2019, nekoliko timova mučiće muku usled Olimpijskih igara u Tokiju, koje su na programu od 24. jula do 9. avgusta. FK Tokio će imati čak osam vezanih gostovanja tokom leta, Kašima će imati pet, dok je Urava domaćin na dva od osam duela tokm trajanja Igara.

Borba za titulu - Jokohama Marinos, Kavasaki, Urava i Kašiva

Pošto je prošle sezone ne samo osvojio ligu, već je i to uradio igrajući u stilu koji je bio revolucioniran u Japanu, Jokohama Marinos će s pravom ući u 2020. godinu kao favorit za titulu. S većom dubinom sastava nakon solidnih pripremnih mečeva i samo jednim većim odlaskom, krilnim igračem Mateusom koji se vratio u Nagoju, šampion će biti teško pobediv. Trener Endži Postekoglou s pravom je proglašen jednim od najboljih stratega na svetu, a i pojedini veliki evropski klubovi tražili su njegove usluge sredinom godine.

Jedini tim koji bi mogao da izazove prvaka je Kavasaki, koji je priznao da želi da imitira tempo Jokohame i njen visok i snažan napadački fudbal u 4-3-3 formaciji. To odgovara igračima koje poseduje trener Toru Oniki, a naročito brazilskom napadaču Leandru Damijau, od koga se očekuje da povede ekipu do trona.

Urava je, čini se, napravila fenomenalan posao potpisavši ubitačnog napadača Leonarda (22) iz redova drugoligaša Nigate. Brazilac je za kratko vreme opčinio Japan, da se sve glasnije šuška da bi uskoro mogao da dobije državljanstvo kako bi u skorije vreme igrao za selekciju Samuraja. Leonardo je pre dve sezone stigao u Japan, u redove trećeligaša Totorija i sezonu završio kao najbolji strelac sa 28 golova, da bi onda pojačao Nigatu u drugoj ligi i protekle sezone ponovo bio glavni u takmičenju sa 24 pogotka. Ovu sezonu započeo je golom u današnjoj pobedi Urave nad Šonanom u gostima, pa ako se po jutru dan poznaje...

Najveće iznenađenje bi mogao da bude povratak Kašive u Džej ligu, a osvajanje drugog ranga podstrek za ponovni uspeh. Napadači Majkl Olunga i Kristijano su među najboljima u ligi, ekipa ima i solidne opcije u veznom redu i odbrani, kao i na golu, nema razloga zašto Kašiva ne može da završi u prva četiri, u najgorem slučaju.

Autsajderi - Gamba Osaka, Kobe, Kašima

Sa čak šest novih igrača u svojim redovima Kašima bi lako mogla da ima tranzicionu sezonu. Tu je, pomenuli smo, i novi trener Zago, a stvari nisu najbolje počele. Gamba je poznata po sporim startovima i ako se to nastavi, onda bi trener Cunejasu Mijamoto mogao da se nađe pod velikim pritiskom. Dolazak defanzivca Gena Šodžija iz Tuluza mogao bi da pruži Gambi sigurniju odbranu, ali za nešto više neophodna je i navala.

Kobe poseduje kvalitetan sastav, koji takođe nije konstantan i koji mora da se nosi igrom na više frontova. Ekipa u kojoj vedri i oblači legendarni as Barselone i Španije Andres Inijesta, igra u Ligi šampiona, pa će trener Torsten Fink biti prinuđen da, usled gustog rasporeda, redovno rotira.

Davljenici - Oita, FK Jokohama, Sendai, Šonan, Sagan Tosu

Iz lige direktno ispadaju dva najslabije plasirana tima, dok će sastav koji završi sezonu na 16. mestu da igra baraž za opstanak sa trećeplasiranim iz drugog ranga. Kao oni koje čeka borba za opstanak etiketirani su Oita, koja je imala vrlo dobru prošlu sezonu, kao i novajlija FK Jokohama. Ovaj tim plasirao se u Džej ligu drugi put u istoriji, a karakteriše ga spoj ikustva i mladosti. Kada kažemo iskustvo, zaista tako mislimo, jer dres FK Jokohame nosi Kazujoši Mijura, koji će kroz pet dana da napuni 53 godine.

Pored njih, Sendai, Šonan i, naročito, Sangan Tosu, koji ostao bez velike finansijske podrške i mnoštva igrača iz prošle sezone, viđeni su u trci za goli život.

Srpskih fudbalera ove sezone nema u elitnom rangu Japana, a čast naše zemlje brani jedino trener Saporoa Mihailo Petrović

JAPAN 1 - 1. KOLO

Petak
Šonan - Urava 2:3 (1:2)

Subota
06.00: (2,70) Sendai (3,15) Nagoja (2,70)
07.00: (2,10) Kašiva (3,45) Hokaido Saporo (3,50)
07.00: (1,50) Kavasaki (4,10) Sagan Tosu (7,00)
07.00: (2,00) Serezo Osaka (3,40) Oita (3,90)

Nedelja
05.00: (3,20) Šimicu (3,35) Tokio (2,25)
06.00: (1,80) Jokohama Marinos (3,60) Gamba Osaka (4,60)
06.00: (2,50) Hirošima (3,20) Kašima (2,95)
08.00: (1,60) Kobe (4,00) FK Jokohama (5,70)

*** kvote su podložne promenama


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara