Kreće lopta u Srbiji!

Vreme čitanja: 6min | sub. 15.02.20. | 09:28

Pred nama je prvo 10 kola osnovne faze takmičenja, posle kojeg će se tabela podeliti na plej-of i plej-aut sa dodatnih sedam kola, s tim što je promena u odnosu na prethodne tri sezone da se bodovi više neće deliti na pola nakon 30. runde

Zimski raspust traje za učenike osnovnih škola u Srbiji, ali za fudbalere je gotov. Pauza je trajala dva meseca, od sredine decembra, tako da su se utakmica uželeli i igrači i navijači.

Dobra je stvar što su u poslednjih godinu dana klubovi dobili nove, kvalitetne terene, pa makar nema brige da će se igrati po blatu, kao što je čest bio slučaj prethodnih godina, kada je sneg umeo da iznenadi superligaše u februaru.

Izabrane vesti

Pred nama je prvo 10 kola osnovne faze takmičenja, posle kojeg će se tabela podeliti na plej-of i plej-aut sa dodatnih sedam kola, s tim što je promena u odnosu na prethodne tri sezone da se bodovi više neće deliti na pola nakon 30. runde.

Šta se dešavalo u prethodna dva meseca pauze? Crvena zvezda je promenila trenera, sada je na klupi Dejan Stanković umesto Vladana Milojevića, u Napretku je Igor Stefanović imenovan za novog šefa struke, a u Radu posao je dobio Marko Mićović.

Ponovo je odrađen i veliki broj transfera, a upadljivo je da je dosta povratnika iz inostranstva, da momci koji se ne snađu „tamo preko“, imaju sve više naviku da se vrate u Superligu, da probaju da revitalizuju karijeru.

Najbitniji transferi u inostranstvo su odlazak Igora Ivanovića iz Napretka u Šahtjor Soligorsk za 500.000 evra, potom prodaja Nikole Čumića iz Radničkog u Olimpijakos za istu sumu, s tim što će on ostati na Čairu do kraja sezone. Javor je ostao bez Nikole Kuveljića, koji je do leta pozajmljen Visli, koja će ga onda otkupiti. Bilo je i odlazaka u Japan, pa je Alen Mašović iz Voždovca prešao u Mačidu, dok je Nermin Haskić iz Radničkog prešao u Omiju.

Nekoliko srpskih fudbalera je sreću pronašlo u Kazahstanu, a verovatno najegzotičniji transfer je Stefana Čolovića iz Proletera u irski Dandalk.

Najzvučnije ime među povratnicima u Srbiju je Nemanja Pejčinović, bivši reprezentativni štoper, koji će nositi dres Voždovca. Vratio se i Andrija Kaluđerović, jedan od najboljih strelaca u istoriji Superlige, a braniće boje Rada. Odjeknuo je i dolazak Abubakara Oumarua u Napredak.

Najjači „unutrašnji“ transfer je prelazak Bojana Matića iz Vojvodine u Partizan za 120.000 evra, a za nešto malo manju sumu je Voša pustila Vinsenta Ezea u Čukarički.

Prelazni rok je gotov, pripreme su gotove, vreme je da se lopta zakotrlja.

INĐIJA – TSC

Otvaranje prolećnog dela sezone zakazano je u Inđiji. Igraće se mali vojvođanski derbi u kojem će Zeleni ugostiti TSC. Dva kluba su na potpuno različit način odradila prelazni rok: Inđija je dovela „brdo“ igrača, želeći da pojača tim u borbi za opstanak, dok je TSC doveo dvojicu novih fudbalera, ne želeći da poremeti sve ono dobro iz prvog dela šampionata. Tako da je jasno da je gost daleko uigraniji i spremniji za ovaj meč.

Inđija je odigrala čak devet pripremnih utakmica sa bilansom od tri pobede, četiri remija i dva poraza. TSC je imao šest kontrolnih duela od kojih je četiri dobio, a dva završio nerešeno!

U prvom delu sezone bilo je 2:0 za TSC, ali u dva dosadašnja meča u Inđiji, u prethodne dve sezone, tim iz Bačke Topole nije slavio.

NAPREDAK – JAVOR

Tokom zimske pauze Napredak je promenio trenera, Igor Stefanović je od vršioca dužnosti postao šef stručnog štaba. Najbolja preporuka za posao mu je bio finiš jeseni, u kojem su Kruševljani odigrali sjajno, čak pobedili i Partizan u Humskoj. Ipak, čini se da su Čarapani slabiji nego u prvom delu sezone, ostali su bez Igora Ivanovića, Miljana Vukadinovića, Marka Miloševića, dok je najzvučnije pojačanje Abubakar Oumaru, ali sa dugom pauzom iza sebe.

I u Javoru je bilo mnogo promena u igračkom kadru, ali utisak je da su se Ivanjičani dobro pojačali i da će biti uspešniji u drugom delu prvenstva. Ostao im je najbolji strelac lige Nikola Petković, koji je blistao i na pripremama.

Napredak je imao pet pripremnih utakmica, dobio je dve, izgubio tri, dok je Javor u šest duela u Sloveniji tri dobio, dva izgubio i jednom remizirao.

Jesenas u Ivanjici je bilo 2:2, a Kruševljanima prija niz koji su napravili kod kuće, jer imaju tri uzastopne pobede nad Javorom, a poslednji put su izgubili 2006. godine.

MLADOST LUČANI – VOŽDOVAC

Prilično miran je bio prelazni rok u Lučanima, kao da u klubu čvrsto veruju da će tim koji je završio jesen na devetom mestu biti uspešniji u drugom delu. Nije Mladost blistala tokom priprema, od sedam utakmica dobila je samo prvu, a na poslednjoj je pretrpela težak poraz od austrijskog Rida (5:1).

Voždovac je odradio jako zanimljiv prelazni rok, sa dvojicom odličnih pojačanja na kraju, Nemanjom Pejčinovićem i Filipom Stuparevićem. Imali su Zmajevi šest jakih kontrola na pripremama, dobili su samo jednu, uz dva remija, a na poslednjoj su odigrali 3:3 sa TSC-om.

Jesenas na Krovu bilo je 2:0 za Voždovac, a kada su dueli u Lučanima u pitanju, tu baš nema pravila. U poslednje četiri utakmice oba tima imaju po dve pobede.

MAČVA – RAD

Derbi davljenika na startu proleća. Nimalo impresivno je izgledao prelazni rok Mačve, bez zvučnih imena, a ni rezultati na pripremama nisu oduševili. Čivijaši su dobili dve utakmice, tri remizirali, a jednu izgubili, ali su na poslednje tri igrali nerešeno sa Inđijom i Loznicom i izgubili od makedonske Renove.

Ni Radova trgovina na zimskoj „pijaci“ nije bila preterano vredna pažnje, ali je poslednjeg dana stigao Andrija Kaluđerović, jedan od najboljih strelaca u istoriji Superlige. Građevinari su u polusezoni promenili trenera, na klupi je sada Marko Mićović, koji je na pripremama dirigovao ekipom na osam utakmica, od kojih je Rad dobio dve, a izgubio čak šest, računajući četiri poslednje.

Kada su međusobni dueli Mačve i Rada u pitanju, šest minulih zaredom je završeno u okviru 0-2 gola. Na Banjici jesenas je bilo 2:0 za Građevinare, dok su u Šapcu tri poslednja završena s rezultatom 0:0.

VOJVODINA – PROLETER NS

Novosadski derbi na Karađorđu. Vojvodina u proleće ulazi sa ambicijom da završi u prva tri i vrati se na evropsku scenu, a Proleter se nada plasmanu u plej-of.

Lale su dovele veliki broj novih igrača, ali prva postava ne bi trebalo da pretrpi mnogo izmena. Osam utakmica odigrao je tim Nenada Lalatovića tokom priprema, tri je dobio, tri remizirao i dve je izgubio, s tim što u četiri poslednje nije osetio slast pobede.

Proleter je napravio minimalne izmene u timu tokom prelaznog roka, osloniće se u nastavku sezone na proverene snage. Na pripremama je odigrao pet utakmica, slavio je u tri, a po jednom je remizirao i izgubio. Svakako najvredniji rezultat je pobeda nad kombinovanim timom Šahtjora iz Donjecka (1:0).

Četiri puta su do sada igrali Vojvodina i Proleter superligaške utakmice i bilans je dve pobede Vojvodine od po 1:0, jedna pobeda Proletera 1:0 i jedan remi – 0:0. Italijanski stil!

SPARTAK – RADNIČKI

Sedmi protiv osmog. Sudar dva tima koja žele u plej-of. Dobro, Nišlije su kao cilj proklamovale i novi izlazak na evropsku scenu, mada krozo Superligu ne deluje da imaju neke velike šanse.

Spartak je odradio prepoznatljiv prelazni rok u kojem je dovodio mlade i neafirmisane igrače, uz povratnika Nikolića. Na pripremama je to delovalo dobro, Subotičani su dobili tri poslednje utakmice.

Što se tiče Radničkog, ekipi je promenjena gotovo kompletna „krvna slika“, došlo je i otišlo mnogo igrača, ali je trener Kosanović prezadovoljan i najavljuje da će njegov tim biti najuspešniji učesnik prolećne polusezone. Nišlije su tri poslednja meča na pripremama završile nerešeno, uz prethodne pobedu i poraz.

Jesenas u Nišu bilo je 2:1 za Radnički, a kada su dueli u Subotici u pitanju, obično bude dosta golova. Poslednji mečevi su završeni rezultatima (unazad) 4:1 za goste, 2:0, 4:2 i 3:1 za domaće, pa 2:1 za Radnički...

SRBIJA 1 - 21. KOLO

Subota
13.00 (3,10) Inđija (3,10)  TSC (2,45) 

14.30 (6,50) Čukarički (4,30)  Crvena zvezda (1,50) 
16.00 (2,25) Mladost (3,15)  Voždovac (3,45) 
16.00 (1,90) Napredak (3,40)  Javor (4,30) 
18.00 (2,80) Mačva (2,85)  Rad (2,90) 
18.00 (1,25) Vojvodina (5,80)  Proleter (12,0) 

Nedelja
16.00 (1,10) Partizan (10,00)  Radnik (23,0)
16.00 (3,20) Spartak (3,25)  Radnički (2,30)

*** kvote su podložne promenama

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara