Barsa prkosi krizi: I Nejmar i Lautaro! Grizmana mame svetla Pariza, čiste se slotovi za strance

Vreme čitanja: 5min | čet. 02.04.20. | 09:05

Ambiciozne ideje aktuelnog prvaka Španije u vreme najvećih izazova za čovečanstvo...

Novonastala ekonomska situacija izazvana pandemijom virusa korona imaće jak uticaj na odvijanje poslova na fudbalskom tržištu, ali i rad samih klubova. Niko više nije imun na efekte stopiranja normalnog funkcionisanja života, koji su se momentalno odrazili na sportsku industriju u globalu.

Kao grana u kojoj se vrti ogromna količina novca, fudbal bi u bliskoj budućnosti mogao da pretrpi ogromne promene, a one se najviše tiču funkcionisanja klubova i njihov rad u nekoliko sledećih prelaznih rokova. Barselona je, primera radi, uspela na kraju da se dogovori sa igračima oko smanjenja plata za čak 70 odsto, što će klubu uštedeti na mesečnom nivou oko 14.000.000 evra čime se i dalje aktuelni prvak Španije spasao alarmantne situacije.

Izabrane vesti

I pored svega što se dešava ovih dana i sedmica, sportski sektor Barselone želi da prkosi krizi i s mnogo samopouzdanja dočekuje naredni prelazni rok – koji će možda trajati od jula do kraja decembra – i namerava da obavi dva strašno velika posla. U prevodu – Barselona namerava da ovog leta ide po Nejmarov i Lautarov potpis! Ovo je potpuno nova situacija u kojoj se klub nalazi, ali s obzirom da o ovakvim planovima Barselone pišu apsolutno svi relevantni mediji u Kataloniji, očigledno je da se iza brda valja nešto veliko.

Dok produžetak ugovora sa Lionelom Mesijem ostaje najviši prioritet, prvi čovek Barselone Đosep Marija Bartomeu svestan je da je ekipi potrebno osveženje, odnosno da argentinskom asu treba još neko ko će mu skinuti veliki teret sa leđa. Podsetimo, Barselonina prva ideja je bila da ovog leta ide po Nejmarov potpis i da ishod ovog posla utiče na dalje planove za letnju pijacu. U međuvremenu je uvedena zabrana transfera na iznad 100.000.000 evra, čime je praktično Barseloni onemogućeno da uopšte razmišlja o Nejmaru, ali je uprava izgleda rešena da prihvati određene žrtve kako bi se ta zamisao ostvarila.

Naime, Barselona se nada da će prečicom doći do Nejmara ako Pari Sen Žermenu ponudi Antoana Grizmana zauzvrat. Međutim, ni sam svetski šampion sa Francuskom verovatno ne bi bio dovoljan da bi se završio ovaj transfer, najviše zbog marketinške vrednosti i značaja Nejmara na ovom tržištu. Zanimljivo, Fudbalska opservatorija CIES iz švajcarskog Nojšatela nedavno je objavila članak u kojem je na osnovu specijalnih algoritama izračunala da je vrednost fudbalera i klubova počela stromglavo da pada, u nekim slučajevima čak i za više od 30 odsto! U Nejmarovom slučaju, na primer, ona se survala na sumu između 90.000.000 i 120.000.000 evra, dok kod Grizmana stoji na između 120.000.000 i 150.000.000 evra. Ali, Brazilac nosi tu posebnu, marketinšku vrednost koja se i te kako gleda kada se određuje visina obeštećenja. Zbog toga bi Barsa čak izdvojila određenu sumu novca uz Grizmanov ugovor što možda u ovom trenutku deluje suludo, ali tako je...

Jednostavno, u Barseloni nisu zadovoljni brzinom Grizmanovog uklapanja u sistem i za 120.000.000 evra očekivali su mnogo više. Baš kao, primera radi, od Filipea Kutinja i Usmana Dembelea, koji su zajedno plaćeni oko 300.000.000 evra!

Barselona je još prošlog leta pokušala da napravi sve kako bi se Nejmar vratio i Lionel Mesi je bio izuzetno razočaran kada se taj posao nije završio, a Grizmanov spori početak imao je svoju težinu... Grizman je navodno svestan da je njegova budućnost u klubu ugrožena, ali se ipak nada da bi stvari mogle da se promene i da će dobiti novu šansu. U suprotnom, čak mu je primamljiva opcija povratka u rodnu grudu i da zaigra pod svetlima pariskog Parka prinčeva. Ali, da bi se sve to dogodilo potrebno je da sve strane prođu dugačak put... Barselonina nada je to što sportski direktor PSŽ Leonardo vidi Kilijana Mbapea kao ključnu figuru sledećeg projekta, a ne Nejmara, zbog čega je čak spreman da brzonogom Francuzu da znatno veću platu od one koju trenutno ima Brazilac (oko 36.000.000 evra). Da bi se to dogodilo potrebno je da Nejmar prvo ode... Nejmar bi, šuška se od ranije, čak prihvatio da u Barseloni ima platu od 25.000.000 evra, odnosno da bi pristao na drastično smanjenje primanja kako bi ponovo bio sa svojim prijateljima i načelno je već dao potvrdan odgovor na opciju povratka.

Dok je Nejmar strateška meta, Lautaro Martinez bi mogao da se okarakteriše kao prioritet na tržištu. Luis Suarez ima hroničnu muku sa povredom kolena i posle ove od koje se trenutno oporavlja postalo je jasno da ni on više ne može da nosi breme jedinog klasičnog špica, te da mu je potrebno da ga neko odmeni. A Lautaro se trenutno jedini uklapa u tu idealnu sliku čoveka koji bi s uspehom mogao da nasledi Pistolera. Prvo zato što je Mesijev miljenik, drugo zato što se konceptualno uklapa u ono što je godinama donosio Suarez.

Nedavno su čak procurele informacije da mu Barselona sprema ugovor na pet godina i za početak platu od 7.000.000 evra, ali taj deo finansija nije problem. Veće je pitanje kako bi se Barselona snašla da plati otkupnu klauzulu od 111.000.000 evra koja će biti aktivirana u julu?

Tu bi Barselona takođe mogla da se posluži metodom trampe, koju naveliko u fudbalskom svetu najavljuju kao trend kojim će mnogi klubovi ići... Tačnije, Barselona u računicu planira da ubaci prvenstveno najveću želju Antonija KonteaArtura Vidala. Plus, o čemu se pisalo ranije, bi dala Interu mogućnost da bira između nekoliko imena među kojima su Ivan Rakitić, Žunior Firpo, Karles Alenja i još neki...

Na kraju, ne treba zaboraviti da je Barselona zimus kupila portugalskog bisera Trinkaoa od Brage, ali on će poslužiti kao čovek zadužen za desni napadački bok. S Nejmarom i Lautarom rešili bi se levi bok i srce napada. Osim toga, Barselona da bi dovela obojicu, mora da oslobodi slotove za strance. Naime, u ovom trenutku kao igrači van EU prijavljeni su Artur Melo i Arturo Vidal, a svaki klub u Španiji sme da ima najviše trojicu stranaca. Zato se Vidalov odlazak na leto donekle očekuje, jer bi se tako oslobodio prostor da obojica budu prijavljeni. Doduše, to znači da bi neki drugi klinci poput Emersona ili Arauha ostanu u zapećku...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara