Čima Moneke (©Starsport)
Čima Moneke (©Starsport)

Hoće li Evroliga ponovo da zažmuri? Baskonija može da ostane bez licence

Vreme čitanja: 2min | uto. 07.05.24. | 14:01

Loš plasman u ACB ligi potencijalno bi mogao da Baske izbaci iz naredne sezone Evrolige. Mada deluje da je u realnosti to malo verovatno

A licenca u fioci i naizgled miran evroligaški život Baskonije. Međutim, silna posrtanja baskijskog kluba u ovoj sezoni španske ACB lige mogla bi da tim Duška Ivanovića ipak izbace iz naredne sezone Evrolige.

O čemu je reč?

Izabrane vesti

Kako javlja specijalizovani košarkaški portal BasketNews, u pravilima Evrolige postoji klauzula po kojoj je moguće suspendovati licence kluba ako se ispuni bar jedan od osam razloga. Jedan od njih jeste i nedovoljno dobar rezultat u domaćem prvenstvu.

Baskijci trenutno zauzimaju deveto mesto u španskoj Ligi Endesa, a ako sezonu završe mesto ispod, moglo bi da dođe do neobičnoj scenarija u Evroligi.

U članu 6, paragraf 6.14, Pravilnka Evrolige, koji definiše pod kojim uskovima licenca može da se otkaže ili suspenduje, jasno piše:

Ukoliko je u sezoni koja je tek završena klub rangiran u donjem delu tabele domaćeg takmičenja“.

Sa 18 timova u Ligi Endesa, Bakonija zauzima deveto mesto, dve utakmice do kraja regularnog dela sezone. Na desetom mestu nalazi se ekipa Huventuda sa dve pobede manje. Međutim, pobedili su obe utakmice protov Bakonije i imaće pozitivan skor u međusobnim duelima u slučaju da regularni deo sezone završe sa istim bodovnim saldom.

Baskoniji je preostalo da odigra još dva teška meča do kraja sezone, a deluje da bi ključni mogao da bude već sledeći: protiv sedmoplasirane Mursije na domaćem terenu. U poslednjem kolu gostovaće kod vodećeg Real Madrida. Huventud pak čeka petoplasirani Tenerife, pa ide u goste kod Obradoira, tek 17. na tabeli.

Eventualno ispadanje Baskonije bilo bi potencijalno dobra vest i za beogradske večite rivale, Partizan Mozzart Bet i Crvenu zvezdu, koji nemaju zagarantovano mesto u Evroligi, mada se očekuje da će naredne sezone i jedni i drugi opet biti deo kontinentalne elite.

A treba reći i da je Evroliga tokom svog postojanja više puta pokazala da ume da zažmuri na jedno oko kada joj odgovara, a bar trenutno čini se da joj Baskonija kao član i te kako odgovora, te da joj verovatno ne bi oduzela licencu ni kada bi bila deseta u ACB ligi.


tagovi

BaskonijaA licencaHuventud

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara