Milan Gurović (©MN Press)
Milan Gurović (©MN Press)

Gurović: Ko, bre, radi za koga? Profesionalac si, ideš da pobediš, pa sledeće sezone da napadneš Evroligu!

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.04.24. | 09:01

Crveno-beli zatvaraju ovosezonski nastup u Evroligi protiv Efesa (19:30) i eventualnom pobedom bi učinili uslugu Partizanu u borbi za plej-in

Košarkaši Crvene zvezde danas igraju najvažniju utakmicu u dosadašnjem toku Partizanove sezone. Zvuči čudno, ali je istinito, pošto crveno-beli trijumfom na gostovanju Anadolu Efesu u Istanbulu (19:30, Sport klub 1), u poslednjem kolu regularnog dela Evrolige mogu da od večitog rivala načine "večitog dužnika" i poguraju ga ka mestu koje vodi u plej-in. Sa takmičarskog aspekta, pobeda u “Sinan Erdem domu” ništa ne donosi momci Janisa Sferopulosa, ali je od vitalnog značaja za produžetak nada izabranika Željka Obradovića.

Iako su mnogi stava da srpski šampion nema prevelikog razloga da zapinje i bori se za trijumf koji bi išao isključivo u korist njegovog najvećeg protivnika, Milan Gurović u razgovoru za Mozzart sport ističe da se gnuša takvih opservacija i naglašava da će crveno-beli ići na pobedu u Turskoj. Ali, zbog sebe.

Izabrane vesti

"Preko glave su mi više ta kalkulisanja koja nemaju veze sa životom, da ovaj radi za onog, protiv njega ili da rade jedni za druge. Ma, ko, bre, radi za koga! Jednostavno je, moraš da igraš svaku utakmicu maksimalno, ti si profesionalac i ideš da pobediš. Zvezda treba da pokuša da se na lep način, trijumfalno, oprosti od Evrolige. Niko na ovom nivou neće kalkulisati i igrati za bilo koga i bilo čiji interes, osim za svoj", ističe Gurović na početku razgovora za Mozzart Sport.

Ipak, objektivno gledajući, šanse za prvi trijumf na terenu “pivara” je malo verovatan. Kako zbog činjenice da se domaćin nalazi u seriji od osam pobeda u nizu u svim takmičenjima i ima idealnu priliku da pred svojim navijačima obezbedi mesto u razigravanju, tako i zbog siromašne ovogodišnje evroligaške kampanje tima sa Malog Kalemegdana koji takmičenje završava kao treći najlošiji tim.

"Sve u svemu, nismo srećni postignutim rezultatom u Evroligi. Zvezda je ove sezone igrala krajnje šarenoliko, mislim da su je povrede udaljile od plasmana u top osam. Po meni ovo uopšte nije loš tim, s obzirom na imena koja su dovedena tokom leta. Uz malu sreću je moglo da se uđe u plej-of, ali to je košarka. Naravno, Teodosić je najbolji igrač, iako je u poznim godinama, on radi dobar posao. Najviše zahvaljući njemu je Zvezda i osvojila Kup u Nišu, na kojem je igrao povređen. Nikako ne smeš da se oslanjaš na jednog igrača, ali je jasno da sa njim i bez njega ovo nije ista ekipa jer je on taj koji pet igrača na terenu spaja u celinu. Sada sledi ono najvažnije, plej-of ABA lige koji mora da se osvoji jer dobro znamo šta to donosi.”

Od kada je zaživeo ligaški format, crveno-beli nikako da se domognu mesta koje vodi u plej-of. Sada, ni plej-ina, a dobro se zna da su ambicije na startu sezone bile mnogo veće. Realnost je takva da bi beogradski tim, ukoliko izgubi danas, mogao da izjednači drugi najlošiji lični bilans u Evroligi (11-22). I to je nešto sa čime se teško miri Gurović koji skroz otvoreno naglašava da cilj u narednoj sezoni ne bi trebalo da bude plasman među osam najboljih, već osvajanje elitnog takmičenja.

"Zašto se ne napadne Evroliga? Zašto se uvek gleda top osam, top deset, top 320? To me strašno nervira, stalno neke kalkulacije, ako ovaj pobedi ovog ili onaj onog. Dosta više sa tim, jeste da su to sve respektabilni timovi, ali za svima njima Zvezda nimalo ne kaska. Potrebno je da se ode jedna lestvica gore napokon. Svakako da je prava selekcija igrača veoma bitna, ove sezone smo propustili veliku šansu da dovedemo Markusa Hauarda i Čimu Monekea, ali drugi gospodin (Duško Ivanović prim. aut) je bio protiv toga, a sada ih sticajem okolnosti trenira. Kakav paradoks. Isto to je rekao i Nebojša Čović koji je najzaslužniji za uspeh Crvene zvezde u proteklih deset godina. Čovek zna vrlo dobro šta radi, kakav je posao napravio i kapa dole za njega.”

Jasno je našem proslavljenom reprezentativcu da se dosta pogrešilo u selekciji ove sezone, kao i to da je imperativ svih imperativa da Miloš Teodosić ostane u klubu i naredne sezone.

"Ima tu stranaca koji apsolutno ne zaslužuju da nose Zvezdin dres, moraju da dođu mnogo ozbiljniji igrači da bi se osvojila Evroliga. Ono što bih lično voleo jeste da Teodosić ostane i za narednu sezonu. Naravno, sigurno da ne može da igra 40 minuta, ali sa 15-20 minuta na terenu svojim zalaganjem i iskustvom i te kako može da pomogne ekipi”, zaključuje Gurović.

EVROLIGA - 34. kolo

Četvrtak

19.00: (1,17) Monako (20,00) Bajern (6,00)

19.00: (2,65) Žalgiris (16,00) Real Madrid (1,60)

19.30: (1,15) Efes (20,00) C. zvezda (6,50)

20.05: (1,70) Makabi (15,00) Olimpija Milano (2,40)

20.15: Panatinaikos - Alba

Petak

20.15: (1,60) Olimpijakos (16,00) Fenerbahče (2,65)

20.30: (1,70) Virtus Bolonja (15,00) Baskonija (2,40)

20.30: (1,20) Partizan (19,00) Valensija (5,50)

21.00 (4,70) Asvel (17,00) Barselona (1,25)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Milan GurovićKK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara