Viktor Vembanjama (AFP)
Viktor Vembanjama (AFP)

Godinu iskuniji, ali i 11 kilograma teži: Vembanjama spreman da vodi Sparse do plej-ofa

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.10.24. | 12:57

Imaće i veliku pomoć iskusnog Krisa Pola

Polako, ali sigurno se gradi "dinastija" u San Antoniju. Pobednička kultura je oduvek tu, ali posle nekoliko godina gubljenja, vreme je da sunce zasija i u ovom teksaškom gradu. Prošle godine u Sparse je stiglo čudo prirode, Viktor Vembanjama, koji bi već u svojoj drugoj sezoni mogao da predvodi San Antonijo do doigravanja.

Ako ne do plej-ofa, barem do plej-ina. Mit je da mlade ekipe moraju da gube da bi pobeđivale. Nikada nije dobro gubiti, i sigurno je da San Antonio to ne planira, pogotovo dok Greg Popovič sedi na klupi ove slavne franšize.

Izabrane vesti

Vembanjama je visok 224 centimetra, ali mu je falilo mišićne mase. Kako se moglo videti na "media day-u", Francuz je tokom leta dobio 11 kilograma na telesnoj težini i trebalo bi da bude veća pretnja u reketu rivala. Tačnije, više bi mogao da igra na niskom postu i da se „gura“ sa na primer Nikolom Jokićem, Džoeleom Embidom, pa čak i Jusufom Nurkićem koji važi za jednog od najjačih igrača u ligi.

Prethodne godine, Vembanjama je prosečno beležio 21,4 poena, 10,6 skokova, 3,9 asistencija i čak 3,6 blokada po utakmici. Postao je prvi ograč u istroriji koji je u jednoj sezoni imao preko 1500 poena, 250 blokada i 100 pogođenih trojki.

"Čuo sam od starijih igrača da je prva godina najteža, potrebno je mnogo mentalne I fizičke snage da bi se stekao status u ovoj ligi, da bi se pobeđivalo i da bi se igralo u plej-ofu. Kultura mora da se razvije I ove sezone ćemo biti više fokusirani na pobeđivanje. Ako to želimo, ja moram da budem lider, više nema prostora za greške, jer nas ove godine očekuju nove prepreke. Želimo da budemo u poziciji da budemo plej-of ekipa, to je minimum sa kojim se zadovoljavamo", istakao je Vembi.

Ove godine je i sastav Sparsa dosta bolji. Pre svega stigao je iskusni Kris Pol, koji bi mogao da bude od velike pomoći Vembanjami kako u "pik en rolu", tako i u periodima kada Francuz ne bude na terenu.

Svega ovoga svestan je i sam Viktor.

"Želim da budem 'ol-star' igrač, ali to ću postati ako svoje saigrače budem činio boljim. Kako vreme prolazi, shvatam koliko je važno da radite na osnovama. Dosta sam ovo leto vežbao na igri u reketu, na završavanju oko obruča. Mnogim bekovima je to prirodno, ali meni i nije toliko, moram da budem fizički I mentalno jači. Navikao sam da budem lider, u svlačionici, na oba kraja terena, gde god treba. Ako igram prema mojim standardima i pomognem ekipi na pravi način, pobede će doći prirodno", istakao je „Vembi“.


O Krisu Polu, koji je tokom leta pojačao Sparse.

"Gledao sam ga puno, odličan je igrač i sećam se da sam se ugledao na njega kao klinac, tako da sam veoma uzbuđen što je tu. Mi znamo da se uklapa sjajno sa nama, a on daje sve od sebe da se što brže zbliži sa svima i da krene da nas uči svemu što zna od prvog dana".

Možda očekivanja od San Antonija nisu prevelika, ali svakako da od Vembanjame jesu.

"Sa tim očekivanjima se nosim kao I prethodnih godina. Fokusiran sam samo na zapravo moje obaveze. Nemam nikakve obaveze pre vama (novinarima prim.aut), samo prema momcima u svlačionici, to je to", dodao je francuski centar.

Govorio je Vembanjama i o Olimpijskim igrama u Parizum na kojima je sa Francuskom došao do srebne medalje.

"Bilo je to veoma intenzivno iskustvo za mene. Igra se samo šest mečeva i veoma je teško da ih sve pobedite. Otkrio sam na tom turniru neke stvari koje će mi biti korisne u karijeri. Srećan sam i ponosan što sam igrao na Olimpijskim igrama. Tokom elimacione faze bili smo fokusirani svih 40 minuta, kao tim smo zacrtali jasan cilj. Emocije tokom turnira je bilo teško zadržati, mora malo da se plače, ponekad i da se dere", istakao je prošlogodišnji prvi pik.

Sparsi nemaju imperativ pobeđivanja, ali im je to jednostavno u krvi, te ne treba da čudi ako već od prvog meča protiv Dalasa 24. oktobra krenu da nižu pobede.


tagovi

Viktor VembanjamaKris PolSan Antonio SparsGreg Popovič

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara