Gist i Đenka upalili evroligašku grejalicu: Zvezda ponovo bolja od Olimpijakosa

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.09.19. | 22:14

Grci imali šut za pobedu, na kraju 71:73

Evroligaška grejalica u crveno-belu delu Srbije upaljena je posle večerašnjeg duela u Pireju. Perfektan skor u pripremnom periodu košarkaši Crvene zvezde nastavili su i u drugoj prijateljskoj proveri protiv Olimpijakosa, ovog puta pre nešto više od 3000 gledalaca u dvorani Mira i Prijateljstva. Na kraju je bilo 73:71 (20:19, 10:16, 15:20, 28:16) Olimpijakos je imao šut za pobedu, ali je pokušaj Čerija završio na obruču.

Dakle, tim Milana Tomića će krcatog samopouzdanja krenuti u Zagreb, na Superkup Aba Lige. Olimpijakos je u jednom trenutku imao 11 poena viška, ali je zatim revolveraškim hicima izvan linije 6, 75 preko Dženkinsa i Bilija Berona Zvezda uvela meč u neizvesnu završnicu. Egzekuciju je izvršio Džejms Gist i pored zvižduka u dvorani, pošto je devet sekundi pre kraja uneo u koš Printzisa zajedno sa loptom.

Izabrane vesti

Zvezda je odigrala solidno, posebno u odbrani. Šut je nije služio u dobrom delu meča, ali je i taj segment popravila preko Dženkinsa i Berona i zadržala perfektan skor u pripremnom periodu. Dva puta je pobeđen Olimpijakos, jednom Mornar i Peristeri. Za više nego prelaznu ocenu.

Tradicionalnim evroligaškim vrednostima, svojestvenim za tim iz Pireja, jakom defanziuvnom igrom Olimpijakos je držao meč pod određenom kontrolom u prvom poluvremenu. Istina, česte rotacije Dejvida Blata i Milana Tomića uticali su na to da se igrama u serijama. Prvi je udario plejmejker regionalnog šampiona Lorenco Braun, koji je pronalzio pukotine u defanzivnom sistemu grčkog velikana.

Problem Crvene zvezde krio se na drugo strani. Samo je Džejms Gist, kao veteran evroligaških terena, držao Zvezdinu defanzivu na optimalnom nivou. Pol i Hap su dalekometnim hicima vraćali prednost na stranu Olimpijakosa. U jednom trenutku Olimpijakos  je poveo sa 19:11. Međutim, Zvezda je odgovorila serijom 10:0.

Tražio je u dobrom delu prvog poluvremena Derik Braun zaboravljene MVP koordinate i formu koja ga je krasila dok je nosio dres  Anadolu Efesa. Odžo je kuburio sa tehničko-taktičkim greškama, pa je Crvena zvezda imala silnih muka da uspostavi ofanzivnu konstantu. Javljali su se povremeno Beron, Čović, odgovarali su Printezis i na prvi pogled nezgrapni Hap.

Olimpijakos je imao potpunu kontrolu u trećem kvartalu. Znao je Dejvid Blat da iz ruku Milana Tomića izbije oružje nacrtanih akcija, pa su crveno-beli bili prinuđeni da improviziju. Međutim, tim sa Malog Kalemgdana nije bacio koplja u trnje ni posle prednosti Olimpijakosa od 11 poena. Oli je uoči poslednje četvrtine imao deset poena viška. Ali je tada u gro plan iskočio Čarls Dženkins. Do tada uspavani američki bek kao da je resetovao vreme i postao igrač iz evroligaškog  doba na Malom Kalemegdanu. Bušio je koš tima iz Pireja na različite načine. Posle prodora, sa poludistance i distance. Vezao je deset poena i doneo rezultatski egal očas posla.

Sve je bilo spremno za veliki preokret u prijateljskom meču, ali je onda vanvremensku klasu pokazao Vasilis Spanulis. Do tog trenutka grčki veteran je bio tih. A onda je izvukao revolver i sa dve vezane trojke pokušao da uništi Zvezdinu trojkašku poslednju četvrtinu. Nije vredelo.

Najefikasniji u redovima Crvene zvezde bio je Čarls Dženkins sa 15 poena, Bili Beron je dodao 13, a Derik Braun deset poena. Njegov prezimenjak Lorenco je meč završio sa devet poena, od toga sedam u prvoj četvrtini. U redovima Olimpijakosa bolji od ostalih bili su Spanulis sa 12, odnosno Pol sa deset poena.

Trener crveno-belih Milan Tomić je večeras odmarao Perperoglua, dok u timu Olimpijakosa nije bilo Nikole Milutinova. 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara