Košarkaši Francuske (©FIBA Basketball)
Košarkaši Francuske (©FIBA Basketball)

Francuzi provukli Kanađane kroz centrifugu i otišli u polufinale!

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.08.24. | 20:05

Totalno rasulo osvajača svetske bronze, osim Šeja Gildžesa Aleksandera niko drugi nije postojao na parketu Bersija

U prvom polufinalu Olimpijskih igara gledaćemo Nemačku i Francusku! U trenutku kada su bili saterani uza zid, kada je izgledalo da su na konopcima i da im se sprema raspad sistema, francuski košarkaši odigrali su najbolju utakmicu na turniru, provukli favorizovane Kanađane kroz centrifugu i poslali ih kući - 82:73 (23:10, 22:19, 16:21, 21:23).

Ispostaviće se da je sjajna stvar što smo izbegli Francusku u četvrtfinalu, bez obzira na to što smo išli preko krajnjih napora da nadoknadimo minus od 24 poena i pobedimo Australiju na poluvremenu. Nije uopšte nikakvo iznenađenje to što se Francuska uzdigla iznad očekivanja šire javnosti i zapušila mnogima usta jer ipak nije ovo tim koji se juče skupio, već reprezentacija iza koje stoji petnaestogodišnji sistem Vensana Kolea kroz koji je osvojeno čak sedam medalja na velikim takmičenjima!

Izabrane vesti

Svaka čast Kanadi na tome što ima maltene ceo tim NBA košarkaša, ali neke stvari poput pobedničkog mentaliteta ne dolaze sa njihovim statusom, već je nešto sa čim se rodiš i to prenosiš na parket. Džaba Kanađanima i sve te silne zvezde, kada se ponovo sve manje-više vrtelo oko jednog igrača. Šej Gildžes Aleksander nije mogao sam, iako je silno želeo da bude odlučujući faktor i povede reprezentaciju do nove medalje. Igrao je gotovo 37 minuta, ubacio 27 poena, ali jednostavno ni to nije bilo dovoljno. Od ostalih jedino se povremeno na utakmici pojavljivao Ar Džej Beret koji je imao 16 poena, svi ostali su ozbiljno podbacili! Lu Dort osam, Džama Mari sedam poena uz samo tri pogotka iz trinaest pokušaja (1/4 za tri, 2/9 za dva), Dvajt Pauel četiri, Dilon Bruks dva poena... Ne moramo da idemo dalje, Kanađani su pretrpeli debakl!

Dok su Kanađani trpeli ogromnu štetu i gledali kako Francuzi grizu i grabe ka polufinalu, na tom putu nije ih vodio Viktor Vembanjama, ni Rudi Gober u koje je gledala cela nacija. Vembi je odigrao relativno slab meč u napadu sa sedam poena (2/10 iz igre, 0/6 za tri), iako je uhvatio 12 i podelio još pet lopti, dok je Gober odigrao manje od četiri minuta. Fantastične role odigrali su Geršon Jabusele, Isaja Kordinije, Evan Furnije i Matijas Lesor! As madridskog Reala bio je najefikasniji sa 22 poena, bek Virtusa dopisao je 20 poena uz četiri trojke, dok je iskusni šuter ubacio 15 poena i tri dalekometna hica. Sve to ispratio je vrsni centar Panatinaikosa sa 13 poena i pet skokova.

To je upravo ono što pravi najveću razliku. Dok su u Kanadi svi klupske zvezde bez isklesanog pobedničkog mentaliteta sa reprezentacijom, Francuzi znaju koliko treba da se 'rudari' i šta treba da se uradi u ovakvim utakmicama. Istina, bili su priterani da odigraju najbolju utakmicu od početka turnira, pre svega zato što igraju pred svojim narodom, ali i zbog katastrofe koju su pretrpeli na prošlogodišnjem Mundobasketu.

Francuzi su krenuli silovito i odmah protivniku jasno stavili do znanja da su spremni da protutnje do polufinala! Kordinije je utakmicu otvorio sa 10 poena za manje od tri minuta, kada su Trikolori serijom 16:5 razbucali taktičku koncepciju Kanade. Selektor Đordi Fernandez bio je prinuđen da odmah zatraži tajm-aut, mada nije pomoglo. Francuzi su prvu četvrtinu završili sa 23:10, da bi do kraja poluvremena otišli na impresivnih +16 (45:29) demonstracijom košarke u petoj brzini!

Iako su Kanađani uspeli da smanje minus na sedam poena u pred poslednja dva minuta treće deonice, Francuska je uspela da se iskobelja i u odlučujućih deset minuta uđe sa 61:50.

Poslednji nalet Kanade predvodio je Gildžes Aleksander, spustili su na šest razlike (55:61), ali je promašio dva ključna slobodna bacanja. Francuska je to odmah kaznila i više nije bilo povratka.

Bila je ovo sedma pobeda Francuske nad Kanadom u devet reprezentativnih okršaja. Da se zna ko ima veću košarkašku tradiciju.

KOŠARKA - OLIMPIJSKE IGRE

Četvrtfinale, utorak:

Nemačka – Grčka 76:63

/Vagner 18 - Adetokunbo 22/

Srbija – Australija 95:90 posle produžetka

/Jokić 21, 14sk, 9as – Mils 26, Gidi 25/

Francuska - Kanada 82:73

/Jabusele 22 - Gildžes Aleksander 27/

21.30: (1,90) Brazil (hendikep 26,5) SAD (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Pariz 2024košarkaška reprezentacija Kanadekošarkaška reprezentacija FrancuskeGeršon JabuseleViktor VembanjamaŠej Gildžes AleksanderDžamal Mari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara