Stef Kari (©FIBA Basketball)
Stef Kari (©FIBA Basketball)

Finale je bilo pre dva dana: Amerikanci igrali nonšalantno, Kari ubacio sve i pokorio Francusku

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.08.24. | 23:18

Peto uzastopno olimpijsko zlato za SAD, ukupno sedamnaesto

Ako smemo i možemo, a nema razloga da to ne konstatujemo - finale košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama gledali smo pre dva dana. Amerikanci su uspeli nekako da nas preskoče i zakažu meč protiv Francuske koji pred kraj jeste bio interesantan, ali samo dok se nije pojavio Stef Kari i ubio Francusku u pojam baražnom paljbom - 98:87 (20:15, 29:26, 23:25, 26:21).

Amerikanci su finale odigrali nonšalantno, bukvalno su dozirali tempo i dodavali gas taman koliko je trebalo da drže prednost maltene od prvog do poslednjeg minuta, a kada je Francuskoj zaiskrila nada da eventualno može do neizvesne završnice i da možda naškodi najboljem timu na svetu, Stef Kari je uzeo kofu ledene vode i ugasio je simultankom sa četiri vezane trojke. Kao da se čuvao za ta poslednja tri minuta finala, da utakmicu pretvori u svoj mali šou i pocepa mrežicu francuskog koša i uništi protivnika.

Izabrane vesti

Poslednju šansu da naprave senzaciju Francuzi su imali kada je Viktor Vembanjama maltene nabacio sebi loptu na tablu i zakucao. Na semaforu je tada stajalo 82:79. I onda je Kari ušao u svoj prepoznatljiv mod i rešio utakmicu. Čovek koji jednostavno može da izmisli poene kada god poželi, koji ubacuje loptu kroz obruč kako samo on to ume, jednostavno i ujedno spektakularno, razbucao je francusku reprezentaciju i poslao je na 'spavanje' načinom na koji je slavio svaki koš. Videlo se koliko mu sve ovo znači, jer je urlao na sav glas kada je definitivno prelomio rezultat. Ipak su mu ovo prve Igre u karijeri i odmah je uzeo zlato. Peto zaredom za Amerikance, ukupno sedamnaesto.

*** Olimpijske igre, finale ***

FRANCUSKA - SAD 87:98

/15:20, 26:29, 25:23, 21:26/

Dvorana Bersi, Pariz.

Gledalaca: 12.121;

Sudije: Antonio Konte (Španija), Hulio Anaja (Panama), Vojćeh Liska (Poljska).

FRANCUSKA: Nilikina -, Batum 5 (8sk), Albisi -, Jabusele 20, Kordinije -, Furnije 8, De Kolo 12, Lesor 5, Gober 2, Vembanjama 26 (7sk), Strazel 3, Kulibali 6.

SAD: Kari 24 (5as, 8/12 za tri), Edvards 8, Džejms 14 (10as, 6sk), Durent 15, Vajt, Halibarton, Tejtum 2, Embid 4, Holidej 6, Adebajo 2, Dejvis 8 (9sk), Buker 15 (6sk, 3as).

---------------

Posle šest poena u prvom poluvremenu, Kari je svoj visoki let najavio sa šest poena u uvodna tri minuta drugog poluvremena, da bi na kraju završio sa ukupno 24 poena uz osam trojki! Devin Buker je imao 15 poena, od toga 13 u prvom poluvremenu, dok je Kevin Durent ubacio isti broj poena. Lebron Džejms je na kraju zapisao 14 poena, 10 asistencija i šest skokova, uz doduše pet izgubljenih lopti, ali i dve 'krađe', te jednu blokadu. Kevin Durent je večeras u Bersiju stigao do četvrtog olimpijskog zlata i postao je prvi košarkaš u istoriji sa četiri zlata. Pretekao je Karmela Entonija koji je ostao na tri olimpijska zlata.

Francuskoj je za mnogo ozbiljnije izdanje falilo više raspoloženih opcija. Viktor Vembanjama je imao 26 poena i sedam uhvaćenih lopti, ali nije bilo dovoljno. Slomio se na kraju, briznuo u plač jer nije mogao da podnese da Amerikance slave pobedu usred Bersija. Geršon Jabusele je dominirao veći deo utakmice i zabeležio 20 poena, a potez koji će se vrteti na špicama narednih dana je 'posterizovanje' Lebrona Džejmsa pred kraj prvog poluvremena. Od ostatka ekipe, samo je Nando de Kolo ponudio nešto konkretno sa 12 poena, povremeno se pojavljivao Evan Furnije sa osam, ali daleko od bilo kakve opasnosti po Amerikance.

Momenat kada je Jabusele posterizovao Lebrona (©Reuters)Momenat kada je Jabusele posterizovao Lebrona (©Reuters)

Utakmica je bila, da ne preterujemo, ali gotovo nezanimljiva. Naravno, ima mnogo i do toga što se za zlato nismo borili mi, ali daleko od bilo kakvog spektakla dostojnog okršaja za najsjajnije odličje! Amerikanci su bukvalno igrali koliko im treba, Francuzi su se mučili jer su najveći deo susreta imali samo dvojicu raspoloženih igrača, što je bilo premalo ne samo za veličinu događaja, već i za bilo kakvo ravnopravno odmeravanje snaga protiv dvanaest superzvezda svetske košarke i NBA lige.

Osim toga, susret je ponudio premalo timskog kvaliteta, a mnogo individualnih rešenja. Nešto nalik klasičnim NBA utakmicama iz ligaškog dela sezone, bez mnogo taktičkih bravura i ceo ugođaj je bio takav, kao da se prati događaj na američkom košarkaškom tlu, od igre, pa do muzičkih podloga usred napada i ponašanja igrača na obe strane... Tako su Rudi Gober i Džoel Embid bili u centru pažnje zbog nekoliko fizičkih duela, čarki i verbalnih duela, u kojim se našao i Entoni Edvards.

Ostaje šteta što pravo finale nismo gledali večeras, odnosno što nismo videli naše košarkaše protiv Amerikanaca u onakvom spektaklu. Taj duel je po oceni kritičara jedan od najboljih u istoriji košarke, to vam dovoljno govori.

Na kraju, velika je stvar što smo se našli na pobedničkom podijumu, jer svaka medalja je izuzetno važna. Srbija može da bude ponosna na svoje miljenike!

KOŠARKA - OLIMPIJSKE IGRE

Subota, utakmica za treće mesto

Nemačka - Srbija 83:93

/F. Vagner 18 – Jokić 19/

Subota, finale

Francuska - SAD 87:98

/Vembanjama 26 - Kari 24/



tagovi

Pariz 2024košarkaška reprezentacija SADkošarkaška reprezentacija FrancuskeStef KariLebron DžejmsDevin BukerViktor VembanjamaGeršon JabuseleKevin Durant

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara