Detalj sa prošlog duela (©MN Press)
Detalj sa prošlog duela (©MN Press)

Finale bez euforije: Partizan sa jednim rovitim centrom napada Superligu, Zvezda želi istorijsku tripletu

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.06.24. | 08:31

Crno-beli bez Kaminskog, Kabokla i Koprivice, samo sa Smailagićem. Kod branioca trona Bolomboj pod znakom pitanja pred prvi meč (20.00) u dvorani "Aleksandar Nikolić"

Posle pet neočekivano dugih godina, ponovo će večiti derbi odlučiti šampiona Srbije. Pomislio bi čovek da će najveća sportska svetkovina sa sobom, kao i uvek, nositi dašak spektakla i posebnosti, međutim ove godine ni ič od toga. Razlog takvoj apatiji leži u činjenici što je borba za jadransku krunu emotivno i fizički iscedila oba tima, kao i to što je domaće prvenstvo odavno izgubilo bilo kakvu relevantnost.

Bez uzbuđenja u taborima oba rivala, bez navijačke napetosti u danima pred prvi meč finalne serije u Superligi. Možda i dobro, pošto smo u prethodnom periodu imali i previše toga. Mada s druge strane, vredelo bi da današnji okršaj (TV Arenasport, 20.00) u dvorani Aleksandar Nikolić zadobije osobine takmičarskog i onog u kojem se sastaju dva najbolja tima u zemlji pa i regionu.

Izabrane vesti

Ima razloga da tako bude pošto se košarkaši Crvene zvezde nalaze u istorijskoj prilici da po peti put u klupskoj istoriji osvoje triplu krunu i tako po tom aspektu preskoče najvećeg rivala (kada je reč o periodu posle nezavisnosti), dok Partizan ima šansu da posle deset godina ponovo uzme trofej koji je od 2006. osvajao osam puta i time na kraju barem malo ispegla rezultatski katastrofalnu sezonu. Ovo će biti treće takmičenje u aktuelnoj takmičarskoj godinu u kojoj će beogradski giganti odlučiti o šampionu. U prethodna dva, na Kupu i u ABA su slavili crveno-beli.

Otud je i jasno je kao dan da uloga apsolutnog favorita pripada njima koji od 2014. ne silaze sa trona. Ne samo zbog toga što su najvećeg rivala počistili u finalu ABA lige, već i zato što sa mnogo manje problema dočekuju prvu utakmicu. Sa laganih i očekivanih 2-0 su preslišali ekipu FMP-a u polufinalu i potom imali vremena da se relaksiraju do početka finala. Jedina loša stvar koja se u međuvremenu desila je što je startni centar Džoel Bolomboj zadobio rupturu mišića i pod znakom je pitanja. Ali, čak i taj peh je prava sitnica u odnosu na nedaće koje su zadesile suprotni tabor.

U Humskoj sigurno jedva čekaju da se završi ovaj košmar od sezone. Toliko toga ih je zadesilo da prosto deluje kao da više ne može. A onda realnost pokaže drugačije. Najnoviji 'šamar' je naprasni i neobavešteni odlazak Bruna Kabokla koji je time prekršio klupsku disciplinu. Tek cela ta zbrka treba da dobije konačan epilog, ali ono što je jasno jeste da će crno-beli posle prekobrojnih Džejmsa Nanelija, Pi Džej Dožera i Frenka Kaminskog koji su već otišli u domovinu, biti i bez snažnog Brazilca, kao i još uvek povređenog Balše Koprivice. Što dovodi do zaključka da će u finalu na poziciji centra imati samo Alena Smailagića kojeg muči koleno, i mladog Aleksu Dimitrijevića koji je prve seniorske minute dobio u majstorici polufinala sa Megom. Na sve to je rovit i kapiten Kevin Panter, dok je trener Željko Obradović u 'otvorenom ratu' sa sudijama na čije se arbitriranje i ponašanje više puta žalio.

Mogu u tome crno-beli da pronađu i novi vid motivacije koje proizilazi iz prkosa, ali i poražavajuće statistike koja kazuje da u šest poslednjih međusobnih duela sa Zvezdom ne znaju za pobedu.

„Počinje finalna serija i nije neka tajna da je započinjemo sa mnogo problema. Ali, tako je kako je, spemamo se sa željom da pružimo maksimum i da odigramo dobru utakmicu", poručio je kratko, ali jasno Obradović.

Sa druge strane, strateg branioca trona, Janis Sferopulos kao ključ ove serije naglašava mentalnu pripremu koja je u ovakvim utakmicama uvek u nadređenom položaju u odnosu na fizičku.

„Igramo finale Superlige, za nas je vrlo važno da budemo mentalno spremni. Koncentracija će biti izuzetno važna za ovu finalnu seriju, i to koncentracija da budemo spremni da se držimo našeg plana i u napadu i u odbrani. Očekujem i pozivam naše navijače da dođu da nas podrže, ali i da pokažu sportsku kulturu“ rekao je pred prvi meč Sferopulos.

Igra tim sa Malog Kalemegdana za treći trofej u sezoni kojim bi posle 2015, 2017, 2021. i 2022. godine po peti put uspostavio „totalitarnu vladavinu“ košarkaškim nebom. Nije mala stvar i zato kod svih izaziva aktiviranje energetskih rezervi nakon izuzetnog emotivnog pražnjenja koje je nastupilo po uzimanju jadranske titule.

„Očekuje nas izuzetno teška utakmica, kraj je sezone, koja jeste vrlo uspešna, ali smo imali mnogo povreda, napori su bili izuzetno veliki. Međutim, sve se to zaboravlja kada izađemo na teren. Motiv je veliki, mogućnost da se osvoji još jedan trofej i zaokruži vrlo uspešna sezona. Odlično se poznajemo sa ekipom Partizana, nema tu više ni najmanjih tajni, zato će te sitne stvari, koncentracija, manji broj grešaka, detalji biti presudni u ovom finalu. Naše je da odigramo agresivno, čvrsto, i dođemo do uvodne pobede“, apostrofirao je Dejan Davidovac koji tradicionalno dobro igra ovakve mečeve.

FINALNA SERIJA – SUPERLIGA

Ponedeljak:

20.00: (1,45) Crvena zvezda (15,0) Partizan Mozzart Bet (3,05)

Sreda (05. jun)

20.00: Partizan Mozzart Bet – Crvena zvezda

Subota (08. jun)*

20.30: Crvena zvezda – Partizan Mozzart Bet

* Ukoliko bude bilo potrebno

** Finale se igra na dve pobede



tagovi

KLSKK PartizanKK Crvena zvezdafinale

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara