Foto: FIBA
Foto: FIBA

Filipini i Dominikana dobro oznojili Srbiju, večeras se bore za polufinale

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.07.21. | 14:22

Posle okršaja sa Orlovima, u kojima su ostavili dobar utisak, košarkaši Filipina i Dominikanske republike se u dvorani Aleksandar Nikolić bore za drugo mesto u grupi u okviru kvalifikacija za Olimpijske igre

Držala se Dominikanska Republika protiv Srbije pune tri četvrtine. Potom je ostala bez municije i na kraju pretrpela ubedljiv poraz. Filipini su još više namučili pulene Igora Kokoškova, do poslednjih trenutaka su bili ravnopravan protivnik, ali ih je na kraju Boban Marjanović srušio. Večeras (20.30) će ove dve selekcije ukrstiti koplja u borbi za drugo mesto u Grupi A kvalifikacionog turnira u Beogradu i plasman u polufinale, gde će se sastati sa boljim iz duela između Italije i Portorika (16.30).

20.30: (5,00) Filipini (19,0) Dominikanska Republika (1,20)

Izabrane vesti

Dominikana je na krilima Viktora Liza uspevala da zadrži korak za Srbijom u prvom poluvremenu premijerne utakmice kvalifikacionog turnira. U nastavku su se razigrali Gelvis Solano i Majk Tores, a Dominikanska Republika je početkom odlučujućeg kvartala uspela i da poravna rezultata. Ipak, izdao je šut pulene Melvina Lopeza u nastavku, prednost Srbije je rasla iz minuta u minut, te su Orlovi na kraju slavili sa 18 razlike.

Ubacili su 12 trojki, pokazali da su jako opasni u tranziciji i vrlo borbeni, kao i da imaju nekoliko dobrih individualaca u svojim redovima.

Liz (9sk) i Tores su susret okončali sa po 16 poena, dok je Solano dodao 10. Solidnu partiju pružio je i centar Džonatan Arauho, koji je uporno bežao Marjanoviću i sve šuteve uputio van linije 6,75, ali je na sreću po našu selekciju pogodio samo tri.

U drugom meču Grupe A, selekcija Filipina je iznenadila srpsku reprezentaciju. Do poslednjih trenutaka je uspela da održi korak sa daleko kvalitetnijim rivalom. Ipak, nije imala snage za iznenađenje, ali ni da se nosi sa Bobanom Marjanovićem, koji je sa osam vezanih poena u odlučujućim minutima rešio pitanje pobednika u Pioniru.

Iako je na kvalifikacije poveo praktično univerzitetsku selekciju, selektor Tomas Boldvin je odlično postavio igru i koristio vrline svojih igrača do maksimuma. Poput Dominikane i Filipinci su se prilično oslanjali na šut sa distance, prosto su leteli po terenu i opasno pretili u kontri, često iz tranzicije u ranim fazama napada šutirali i trojke, a u par navrata ih i pogađali.

Na kraju su ubacili devet trojki, bili gotovo perfektni sa linije penala (11/12), a odlične partije pružili su Anđelo Kvame i talentovani Kai Soto. Centar poreklom iz Obale Slonovače je susret okončao sa 17 poena i sedam skokova, dok je 19-godišnji Soto uspevao da se nosi i sa Marjanovićem, na kraju je upisao 10 poena uz pet skokova. Sa distance se kao najveća pretnja pokazao Džordan Heding, koji je protiv Srbije šutirao sa 80 odsto uspešnosti van linije 6,75 (4/5), te je utakmicu okončao sa 13 poena.

Filipini i Dominikana se dosad nisu sastajali. Dodajmo i da je Dominikanska republika pred kvalifikacioni turnir odigrala tri pripremne utakmice, pretrpela je dva teška poraza od Litvanije, dok je uspela da iznenadi Rusiju (83:73). Filipinci su u junu odigrali još tri takmičarske utakmice, slavili su na sva tri susreta u okviru kvalifikacija za Azijski kup (dva puta Južnu Koreju i Indoneziju).

Dominikanska Republika dosad nije učestvovala na Olimpijskim igrama, dok su Filipini u sedam navrata imali tu privilegiju, ali poslednji put još 1972. godine u Nemačkoj.



tagovi

kvalifikacije za Olimpijske igretokio 2020FilipiniDominikanska Republika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara