Evroliga ponovo u Beogradu, Zvezda vratila krunu u finalu koje se umalo nije odigralo

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.04.19. | 21:39

Crvena zvezda igrala u NBA ritmu i samlela Budućnost, koja ponovo nije ličila na evroligaški tim...

Crvena zvezda je ispunila cilj, Evroliga ponovo će se igrati u Beogradu! U majstorici koja se umalo nije ni odigrala novi vladar regiona je u buretu baruta razneo Budućnost i poslao kući u delovima. Na Mali Kalemegdan stigla je četvrta šampionska kruna namenjena prvaku Jadranske lige, a glavni grad Srbije ponovo će ugostiti evropsku košarkašku elitu - 97:54 (18:13, 29:8, 27:16, 23:17).

Crvena zvezda je ove vrele aprilske večeri ponovo učinila da Budućnost ne izgleda ni kao bleda senka sada već bivšeg evroligaša i tima koji se toliko puta menjao tokom sezone, zbog čega je u isti uloženo mnogo.

Izabrane vesti

Ako se posle uvodnom kvartalu nije moglo razjasniti ko će završiti na tronu, sve dileme bile su otklonjene u deset minuta prave košarkaške erupcije Crvene zvezde, posle čega se nije ni zaustavljala! Budućnost je samlevena i nadigrana u svim poljima i razlika je gotovo sve vreme išla uzlaznom putanjom. U jednom trenutku otišlo se i na nevertovatna 45 poena razlike (97:52), što ni u kom slučaju ne predstavlja realnu sliku odnosa kvaliteta dva tima.

Igrao je novi šampion Jadranske lige kao navijen, u NBA ritmu je provukao rivala kroz “mešalicu”, a posebnu notu kompletnoj utakmici dao je razbuđeni Boriša Simanić. Momak koji se pre samo nekoliko dana zvanično prijavio za najveću košarkašku lutriju igrao je upravo po ukusu ljubitelja najjače lige sveta. Leteo je po terenu, zakucavao kako je želeo i spustio rampu na svoj obruč, zbog čega je posramljen ostao Erl Klark. Simanić je meč okončao sa 10 postignutih poena.

U takvom, gotovo savršenom tempu ispratio ga je raspucani Kej Si Rivers, koji je ispunio obećanje koje je dao posle četvrte utakmice i večeras bio najefikasniji igrač pobedničkog tima sa 21 postignutim poenom. Dejan Davidovac, Mohamed Faje, Filip Čović i Branko Lazić napravili su odličan štimung, a Majk Cirbes i Majkl Odžo naterali ovosezonskog MVP Gogu Bitadzea da već u prvom delu skupi četiri lične greške i tako praktično bude isključen iz utakmice. Tako je poluvreme završeno uz rezultat 37:21, a Budućnost je u drugom periodu ubacila samo osam poena...

Košarkašima Budućnosti zaledile su se ruke i činilo se da bi svakog trenutka tribine dvorane Aleksandar Nikolić mogle da se obruše na njih. U takvim uslovima po poenima se jedino izdvajao Noris Kol s devet poena, s tim da su i njegovi procenti bili poražavajući za igrača s dva NBA prstena, dok su ostali bili daleko ispod... U nastavku susreta tek za nijansu više pokazao je Edvin Džekson, ali Budućnost je bila potpuno uklonjena iz igre i obrisana iz ove utakmice.

Zvezda je pobedila, ponovo ćemo gledati Evroligu u Beogradu, ali treba biti iskren i napisati da je košarka na prostoru nekadašnje Jugoslavije pretrpela debakl. Sve ono što se događalo u bezmalo tri sata uoči početka meča, uključujući i jednočasovno odlaganje zbog skandaloznih dešavanja na parketu tokom izlaska gostujućih košarkaša, zapravo je samo klimaks svega što se dešavalo proteklih deset dana. Kompletno finale, borba za titulu, Evroligu i prestiž, košarka – sve je ostalo u senci teških reči, saopštenja, neprijateljske atmosfere i poražavajućeg kolektivnog haosa viđenog u Beogradu i Podgorici...

Igračima dva tima treba skinuti kapu. Na svojim leđima izneli su zastrašujući pritisak i praktično celu seriju igrali u neregularnim uslovima. Ovako nešto, jednostavno, ne priliči toj prelepoj igri pod obručima, ni takmičenju u sportskom, fer i korektnom tonu.

Na kraju je dobro što niko nije povređen. Uvrede, zvižduci, uvredljive prozivke na račun igrača postali su deo svakodnevnog navijačkog folklora, ali ovih dana otišlo se predaleko. Ni Beograd, ni Podgorica nisu se proslavili kao domaćini i organizatori izuzetno važnog događaja. Ubacivanje kovanica, flaša, šrafova, stolica, telefona, drmanje okvira zaštitnog tunela, udaranje košarkaša, unošenje u lice i teške reči... I na kraju pljuvanje istih kao glavnih aktera na terenu, vređanje njihovih porodica, najbližih... Sve su to stvari koje su morale u korenu da se saseku i spreče.

Ovim pitanjima sigurno će morati da se pozabave čelnici klubova i same ABA lige u narednom periodu, kako bi se ovakve scene izbegle u budućnosti, ali bilo bi vrlo ružno dozvoliti takvim stvarima da preotmu glavnu ulogu od košarkaša dva najbolja tima u regionu. Pogotovo od igrača Zvezde koji su večeras igrali u NBA ritmu i samleli Podgoričane na parketu Pionira, te od protivnika učinili da ponovo ne liči na evroligaški tim...

CRVENA ZVEZDA – BUDUĆNOST 97:54 (18:13, 29:8, 27:16, 23:17)

/3:2 u seriji/

Beograd.

 Hala: Aleksandar Nikolić.

Gledalaca:7500

Sudije: Saša Pukl i Mario Majkić (Slovenija), Tomislav Hordov (Hrvatska)

CRVENA ZVEZDA : Čović 9 (9 asistencija), Kešelj 3, Davidovac 11, Nenadić, Lazić 5, Faje 10 (5 skokova), Beron 7, Dobrić 6, Simanić 10 (5 skokova, dve blockade), Rivers 21 (6 skokova), Cirbes 5, Odžo 10 (6 skokova).

BUDUĆNOST:  Džekson 7, Kol 9, Šehović 3, E. Klark 2, Barović, K. Klark, Gordić 7, Bitadze 7, Popović 3, Bel 3, Nikolić 6, Vilijams 7

Foto: Star Sport


tagovi

Boriša SimanićMilan Tomić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara