Evrokup za sezonu 2024/25 (©Eurocup)
Evrokup za sezonu 2024/25 (©Eurocup)

Evrokup 2024/25: Osmorica ex-Yu trenera! Valensija prvi favorit, Hapoel ima sve za Evroligu

Vreme čitanja: 11min | uto. 24.09.24. | 10:46

Analiza glavnih kandidata za trofej, konkurenata i senke, te ekipa koje bi u drugorangiranom evropskom klupskom takmičenju mogle da imaju zapažene uloge...

Najbolja regionalna košarka je startovala, na početak Evrolige sačekaćemo još jednu sedmicu, zato već ove kreće Evrokup za takmičarsku 2024/25.

Kao i prethodne tri sezone, 20 klubova učetvovaće u drugorangiranom evropskom klupskom takmičenju. Sistem ostaje nepromenjen, timovi su podeljeni u dve grupe i po dva najbolje plasirana sastava idu direktno u četvrtfinale. Ostali igraju plej-of za popunu preostalih šest pozicija. Prve dve nokaut faze igraju se u sistemu jedne utakmice, dok će pobednike polufinala i finala odlučivati serije na maksimalno tri okršaja.

Izabrane vesti

Ovogodišnji učesnici Evrokupa su Hapoel Tel Aviv, Gran Kanarija, Huventud, Ulm, Budućnost, Bešiktaš, Bahčešehir, Vulvs, Trento i Trefl Sopot u Grupi A, odnosno Valensija, Hapoel Jerusalim, prošlogodišnji vicešampion Burg, zatim Turk Telekom, Venecija, Aris, Lijetkabelis, Cedevita Olimpija, Hamburg i Kluž.

Čast struke u nekadašnjoj Jugoslaviji braniće čak osmorica trenera: Dušan Alimpijević (Bešiktaš), Nenad Čanak (Lijetkabelis), Dejan Radonjić (Bahčešehir), Zvezdan Mitrović (Cedevita Olimpija), Andrej Žakelj (Budućnost), Jaka Lakovič (Gran Kanarija), Neven Spahija (Venecija) i Žan Tabak (Trefl Sopot). Od srpskih košarkaša gledaćemo Stefana Jovića (Valensija), Marka Pecarskog (Lijetkabelis) i Nikolu Tanaskovića (Budućnost).

Na papiru tri najveća favorita za trofej su Valensija i dva Hapoela - iz Jerusalima i Tel Aviva. Gran Kanarija, Bešiktaš i Huventud označeni su kao velika pretnja i mogu da doguraju daleko, dok bi zanimljive sezone mogli da imaju Bahčešehir, Lijetkabelis i Venecija.

POGLEDAJTE KOMPLETNU PONUDU ZA GRANICE NA POENE IGRAČA

Baš u prvom kolu sudariće se dva ozbiljna konkurenta za trofej i mesto u Evroligi, jer će udariti Hapoel iz Jerusalima na Valensiju! Izraelski sastav je značajno unapredio prošlogodišnji sastav dovođenjem četiri odlična pojačanja Ostina Vajlija, Džareda Harpera, Džeremija Morgana i Džastina Smita, kao i talentovano krilo Jarina Hasona. Vajli je unapred označen kao jedan od ozbiljnih kandidata za MVP priznanje zbog svoje izuzetne atletike i tehnike u reketu. Bio je vodeći skakač u prvenstvima Nemačke, Litvanije i Turske, ima jako dobar osećaj za blokade i prava je defanzivna mašina. Osim toga i te kako je upotrebljiv u protivničkom reketu. Prošle sezone je u Tofašu imao prosek od 15,2 poena i 10,1 skoka u Turskoj, dok je u FIBA Ligi šampiona upisivao 12,4 poena i 8,9 uhvaćenih lopti!

Harper je proveo minule dve godine u Valensiji igrajući Evroligu u kojoj je prosečno ubacivao blizu 10 poena uz tri asistencije i biće ogromno pojačanje u spoljnoj liniji. Dodatnu širinu donosi Morgan koji je sa Burgom prošle sezone igrao finale Evrokupa. Bio je izuzetno uticajan u oba smera, beležio 10 poena u proseku na 42,4 odsto za tri, te 2,3 skoka, te po 1,7 asistencija i ukradenih lopti, po čemu je bio na šestom mestu prošle sezone. I tokom svojih koledž dana bio je poznat po svojim defanzivnim kvalitetima. Smit je zanimljivo pojačanje na krilu. Prošle sezone bio je među najboljim pojedincima u izraelskom prvenstvu sa 16,2 poena, 6,5 skokova i 1,3 ukradene lopte, a u celom takmičenju zauzeo je šesto mesto po prosečnom indeksu korisnosti (18,3). U Ligi šampiona se takođe iskazao sa 15,2 poena i 6,5 uhvaćenih lopti. Vrlo zahvalan i koristan igrač, odlično bi trebalo da se uklopi u sliku Hapoela sa čvrstom odbranom i dosta raznovrsnim napadom. Ostanak Spidija Smita, kao i Kadina Karingtona i Jovela Zosmana značiće mnogo ekipi.

Valensija je posle godina provedenih u Evroligi odlučila da napravi korak unazad i vrati se u Evrokup koji je osvajala četiri puta. Vratio se trener Pedro Martinez sa kojim su Slepi miševi osvojili špansku titulu 2017. godine, a sa njim došlo je i pet zvučnih imena. Valensija se ovog leta pojačavala mahom iz ACB lige, pošto su stigli jedan od najboljih mladih plejmejkera takmičenja Žan Montero, te Met Kostelo iz Baskonije, Itan Hap iz Gran Kanarije, Papi Badio iz Manrese i Nejt Sestina kao jedini novajlija izvan granica Španije. Montero je imao odličnu godinu u Andori gde je prosečno ubacivao gotovo 16 poen, uz 5,1 asistenciju i dve ukradene lopte.Košarkaški poklonici dobro ga znaju po igrama u dresu reprezentacije Dominikanske Republike. Imenovan je za najboljeg mladog igrača ACB lige drugu godinu zaredom, što mnogo govori! Gradi karijeru postepeno, jer je posle Betisa, preko Andore stigao do Valensije sa kojom bi mogao da zaigra Evroligu.

Itan Hap i Met Kostelo su dvojica novih centara. Hap je pravi timski igrač koji može sve i u Gran Kanariji je Jaka Lakovič na pravi način koristio njegove talente. Met Kostelo sa sobom donosi veliko evroligaško iskustvo, a samo prošle sezone utefterio je 10 poena i četiri skoka po meču u elitnom takmičenju. Igrao je već Evrokup sa Gran Kanarijom i biće veliko pojačanje za Valensiju koja je zadržala jezgro prošlogodišnjeg sastava koje su činili Stefan Jović, Kris Džons, Semi Odželej, Haime Pradilja, Nejt Rivers, Ćavi Lopez Arostegi... Nejt Rivers je posle sezone u Fenerbahčeu koja nije bila baš najbolja odlučio da se vrati u Evrokup i zaduži opremu Valensije i mogao bi to da bude odličan potez za obe strane. Izvlači se spolja, može da stvori širinu za svoje centre, ima meku ruku i prošle sezone pogađao je 38,5 odsto šuteva za tri. Badio je već radio sa Pedrom Martinezom tokom poslednje dve godine u Manresi i to dovoljno govori o tome koliko španski stručnjak veruje u njega. Bio je jedan od lidera Manrese koju je uveo u plej-of uz prosek od 13,8 poena i 2,4 asistencije.

Na otvaranju sezone Valensija neće moći da računa na Krisa Džonsa koga nije bilo tokom kompletnih priprema zbog operacije frakture prsta desne šake.

Ni Hapoel iz Tel Aviva neće imati lak zadatak na otvaranju sezone, pošto gostuje klubu sa velikom istorijom i tradicijom - Huventudu. Vlasnici Hapoela su ovog leta razbili kasu i pokupili čak 11 novih igrača sa tržišta! Stefanos Dedas imaće pune ruke posla da sklopi idealnu hemiju tima, a kvaliteta ne manjka ni na jednoj poziciji. Bruno Kaboklo je stigao posle prave košarkaške sage, ali i sjajnih izdanja na Olimpijskim igrama u Parizu zbog čega je pikirao povratak u NBA ligu, iz koje je došao Patrik Beverli kao najzvučnije ime u Evrokupu. Ozbiljnu plejadu pojačanja čine još Džonatan Motli koji je prošle sezone bio jedan od najboljih igrača Fenerbahčea sa 11,2 poena i 4,2 skoka, pa će ove sezone biti nesumnjivo ozbiljan kandidat za MVP priznanje, te preiskusni Džo Regland koji je Peristeri odveo do polufinala FIBA Lige šampiona i bio imenovan za člana idealne petorke sa prosekom od 15,2 poena.

Tu su i nekadašnji krilni centar Crvene zvezde Ben Bentil, zatim Iš Vejnrajt koji je proveo poslednje tri godine u NBA ligi igrajući za Finiks i Portland, dok poene u rukama donosi i najbolji igrač i MVP finala litvanskog prvenstva Markus Foster sa svojih 20,5 poena u proseku tokom serije sa Žalgirisom čime je doneo titulu! Samo u odlučujućoj utakmici ubacio je 33 poena. Dodatnu dubinu donose Oz Blajzer, Noam Jakov sa evroligaškim iskustvom, te defanzivni specijalista Gaj Palatin koji je stigao iz Makabi Kirjat Ate i odlični skakač Miron Ruina iz Hapoel Galil Elijona. Ogromna su ulaganja bila u Hapoelu ovog leta, pa tako i nagrada mora da bude velika. Cilj je plasman u Evroligu, mada dovođenje ovolikog broja novih igrača može da bude i kontraproduktivno. Videćemo kako će se Hapoel snaći u ovoj poziciji.

Huventud je sada već tradicionalni učesnik Evrokupa i igraće svoju šestu uzastopnu sezonu u ovom takmičenju. Na klupu je stigao mladi i energični trener Dani Miret, a ekipa je pravi miks mladosti i iskustva. Otišli su Andres Feliz, Endrju Endrjuz i Dešon Tomas, a na dobro poznatu trojku Pau Ribas - Gilem Vives - Ante Tomić dodati su Adam Hanga, Artem Pustovij, Kasijus Robertson, zatim možda i najbolji mladi holandski košarkaš Kej van der Vurst koji je bio prvo pojačanje Huventuda ovog leta, a došao je iz Palensije u kojoj je ubacivao 10,6 poena. Tim iz Badalone doveo je i raznovrsno krilo Kajzera Gejtsa iz Razvojne lige u kojoj je noseći dres Long Ajlend Netsa imao 11,3 poena i 5,5 skokova na 45 utakmica, dok je Devon Dotson odigrao vrlo dobrih devet utakmica u Obradoiru sa 13 poena 2,9 uhvaćenih i 2,7 podeljenih lopti. Ostavio je dobar utisak i odmah napredovao. Robertson i Hanga donose iskustvo iz Evrolige, dok se iskusni Pustovij vraća u Evrokup koji je poslednji put igrao sa Gran Kanarijom.

Kada već pominjemo tim sa Kanarskih ostrva, najveće pojačanje je ostanak Jake Lakoviča koji se dugo pominjao kao jedan od glavnih kandidata za klupu Barselone. Slovenac je zadržao dobar deo prošlogodišnjeg sastava koji je bio među favoritima za osvajanje trofeja, ali je doživeo slom već u osmini finala od Bešiktaša Dušana Alimpijevića. Za ovu godinu Lakovič je spremio takođe dosta dobar tim, produžetke su dobili ključni igrači, a uz Endrjua Albisija, Džona Šurnu i Nika Brusina imaće nova imena u vidu Majka Tobija, Džoa Tomasona, Džordža Kondita, Kejleba Homslija i Karlosa Alosena.

Tobi je stigao posle ne baš tako dobre sezone u Crvenoj zvezdi i želi da oživi karijeru, Alosen je proveo četiri godine u Madridu, ali se nije razvio na način na koji je trebalo, pa će mu minuti i značajnija uloga u Gran Kanariji dosta značiti. Homsli donosi poene, prošle sezone je blistao u Tofašu uz respektabilnih 16,4 poena, 4,2 skoka i 3,8 asistencija u turskom prvenstvu, odnosno 13,1 poen i 3,3 razigravanja u Ligi šampiona. Igrao je već Evrokup, bio je član idealne petorke pre dve godine. Kondit će biti masa u reketu, stiže posle dobre godine u Razvojnoj ligi gde je igrao za Rip Siti Remiks i upisivao 12,8 poena i 8,4 skoka. Džo Tomason je još jedan od onih kojima bi sezona u Gran Kanariji mogla da vrati karijeru na put. Bio je u Makabiju iz Tel Aviva od februara, ali se nije naigrao. Takođe je nastupao u Evrokupu sa Promiteasom gde je bio jedan od lidera, a tamo je delio svlačionicu sa Konditom.

Gran Kanarija na otvaranju sezone igra sa Trentom kod kuće. Italijanski sastav doveo je nekoliko poznatih lica poput nekadašnjeg igrača Golden Stejta Entonija Lemba, te Džordana Forda. Lemb je odlično počeo prošlu sezonu u NBL igrajući za Nju Ziland Brejkerse, ali je onda doživeo tešku povredu zbog koje je propustio ostatak takmičenja. Ako bude u svom elementu, biće ozbiljno oružje Trenta.

Dušan Alimpijević počinje svoju drugu sezonu u Bešiktašu i ponovo će imati konkurentan sastav. Ostali su Derek Nidam, Džona Metjuz, Berk Ugurlu, Jigit Arslan, Kerem Konan i Kajl Olman, a stigli igrači sa iskustvom poput Konora Morgana, Dastina Sleve, Kelana Martina i Emanuela Terija. Morgan je stigao iz London Lajonsa gde je sarađivao sa Perom Božićem i bio jedan od važnih igrača rotacije sa 11 poena i gotovo pet skokova. Lajonsi su stigli do polufinala Evrokupa. On već zna kako je igrati u Turskoj pošto je nastupao za Bahčešehir, a ovo će mu biti šesta sezona u Evrokupu. Sleva se takođe vraća u drugorangirano takmičenje, došao je iz Mursije u kojoj je imao vrlo dobru sezonu sa 9,6 poena i 4,8 skokova u ACB ligi. Pouzdano krilo je igralo takođe i finale Lige šampiona, a u plej-ofu španske lige bio je još i bolji sa 13,1 poenom i 5,5 uhvaćenih lopti. Njegova zamena ili konkurencija unutra biće Emanuel Teri, dobro poznato ime navijačima Crvene zvezde. U Evroligi se nije snašao, ali je u Manisi minule sezone bio odličan sa 12,8 poena i 8,5 skokova. Biće mu ovo debitanska sezona u Evrokupu. Još jedan debitan je Kelan Martin koji je stigao iz Karšijake. Tamo je bio jedna od glavnih haubica sa 13,4 poena i 45 odsto za tri!

Bešiktaš u prvom kolu dočekuje Budućnost koja je komotno razbila Mornar na startu ABA lige. O Budućnosti ste opširnije mogli da čitate u velikoj najavi ABA lige.

Bahčešehir Dejana Radonjića je povratnik u Evrokup posle tri godine. Aksal Butelj i Tajler Kavano su ostali iz prošlogodišnjeg sastava, a dovedena su neka zvučna pojačanja poput Mateuša Ponitke, Džejlina Smita, Sehmusa Hazera, Egehana Arne, Marka Simonovića, Omedžana Iljasolua, Si Džej Masinburga... Na klupi Dejan Radonjić, Nemanja Bjelica kao direktor, Bahčešehir ima velike ambicije, da se prvo ustali u Evrokupu i zatim jednog dana proba da dođe do nivoa Evrolige.

Naspram sebe će u prvom kolu imati Vulvse, takođe ambiciozan projekat iz Litvanije koj je doveo novog trenera Alesandra Magra, a sa njim i igrači poput Endrjua Endrjuza i Arnoldasa Kulboke koji bi trebalo da budu nosioci igre.

Lijetkabelis Nenada Čanka ostao je ovog leta bez najboljeg igrača Deividasa Sirvidisa koji je posle sjajnih 19 poena u proseku u Evrokupu otišao u Žalgiris. Gediminas Orelik je kao drugi strelac ekipe takođe otišao, ali u Juventus dok je Paulijus Valinskas pojačao Borac Mozzart. No, Čanak je ekipu pojačao sa nekoliko solidnih imena. Marko Pecarski je bio jedan od najboljih igrača Merkezefendija prošle sezone sa 11,1 poenom i 5,6 skokova, Džastin Brigs daje širinu unutrašnjoj rotaciji i jača dodatno skok igru. Bivši centar Hapoel Afule imao je 10,1 poen i 7,1 skok prošle sezone, a stigao je tamo na pola sezone iz turskog drugoligaša Ankaragudžua. Danijelijus Lavrinovičijus je takođe novo ime centarske linije. Stigao je iz Žalgirisa gde je dobijao šansu na kašičicu, pa bi mu sezona u Lijetkabelisu potencijalno dosta značila. Na spoljnim pozicijama stigli su Jorgos Kalaicakis iz Tubingena, te Mantas Rubstavičijus takođe iz Žalgirisa ali kao pozajmljen igrač i plejmejker Dominikas Stenionis iz Nevežisa.

Venecija se dosta dobro pojačala. Stigli su Ksavijer Manford, Tajler Enis, Karl Vitli, Davide Moreti... Oni će na rotaciju sa Kajlom Viltdžerom, Amedeom Tesitorijem, Amirom Simsom i ostalima biti tvrd orah za favorite. Cilj je da Neven Spahija odvede Veneciju bar do četvrtfinala.

Turk Telekom se ponovo spojio sa Erdemom Džanom, a on se odlučio da po receptu svog učitelja Željka Obradovića uradi kompletan reset i promeni ceo tim! Ostao je samo Atakan Bidžer, a došli su Melih Tundža, Mete Tekdževik, Joan Makundu, Kajl Aleksander, Olivije Hanlan, Kan Tarla, Maks Hajdeger, Berkan Durmaz, Vasilis Haralampopulos, Dževon Bes, Mahir Agva, Ismet Akpinar, Entoni Braun i Ardan Ozdogan. Previše novih imena, ali dosta potencijala za dobar rezultat. Da li i za samu završnicu? Videćemo da li će se pogoditi hemija tima. Prošlogodišnji vicešampion Burg se takođe dosta promenio. Ajzea Majk je u Partizan Mozzart Betu, Zakari Rizaše je bio prvi pik ovogodišnjeg Drafta i birala ga je Atlanta, Džeremi Morgan je otišao u Valensiju... Dosta ih je otišlo, a najzvučnije pojačanje je Brendon Pol iz Budućnosti. Stigli su još centri Žan Mark Pansa i Vilson Žak, krila Džordan Ašer i Adrijan Nelson, te Medi Nguama, Džoel Ajaji i Ksavijer Kastaneda spolja. Videćemo da li će ovo biti dovoljno da se ponovi bar prošlogodišnji uspeh.

Budućnost i Cedevita Olimpija kao čuvari regionalnog plamena tražiće mnogo bolje sezone u Evrokupu od prošle. To posebno važi za sastav iz Ljubljane koji je u takmičarskoj 2023/24 imao ponižavajućih 1/17 u grupnoj fazi. Budućnosti je tada jedna pobeda nedostajala za osminu finala...

EVROKUP - 1. kolo

GRUPA A

Utorak:

20.30: (2,70) Huventud (1,45) Hapoel Tel Aviv (1,55)

21.00: (1,15) Gran Kanarija (20,0) Trento (6,00)

Sreda:

18.00: Vulvs - Bahčešehir

19.00: Bešiktaš - Budućnost

19.00: Trefl Sopot - Ulm

GRUPA B

Utorak:

18.30: (1,20) Turk Telekom (19,0) Lijetkabelis (5,00)

19.30: (2,70) Hamburg (14,5) Burg (1,55)

Sreda:

18.00: Kluž - Cedevita Olimpija

19.00: Hapoel Jerusalim - Valensija

20.00: Venecija - Aris

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Dušan AlimpijevićNenad ČanakDejan RadonjićZvezdan MitrovićJaka LakovičŽan TabakAndrej ŽakeljNeven SpahijaKK BešiktašLijetkabelisBahčešehirCedevita OlimpijaGran KanarijaKK Budućnost PodgoricaKK VenecijaEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara