Erdem Džan (©MN Press)
Erdem Džan (©MN Press)

Erdem Džan: Tompson nije kao Micić, a ni Efes nije isti tim

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.09.23. | 17:46

Trener istanbulskog kluba o novom početku za sve

Odlaskom Ergina Atamana i Vasilija Micića stavljena je tačka na zlatnu eru Anadolu Efesa ovenčanu sa dve evropske titule i periodom od četiri godine kada je istanbulski klub bio u samom vrhu.

Posle dosta turbulencija u prošloj sezoni i neuspelog pokušaja da se domogne plej-ofa, okrenut je novi list pošto je Ataman preuzeo Panatinaikos, dok je Micić odlučio da sreću pronađe u NBA ligi gde je potpisao ugovor sa Oklahomom. Umesto trofejnog stručnjaka došao je dugogodišnji učenik Željka Obradovića Erdem Džan, dok je u Micićeve cipele uskočio Darijus Tompson.

Izabrane vesti

“Tompsonove karakteristike nisu iste kao Micićeve, ali ovo nije isti Efes kao ranije“, počeo je Džan razgovor za Eurohoops i dodao:

“Pokušavamo da napravimo strukturu u kojoj svi mogu da funkcionišu zajedno, da iz svakog izvučemo maksimum i napravimo bolje rezultate. Zato ne funkcionišemo kao okruženje u kojem ćemo da upoređujemo Darijusa sa Vasom ili nekim drugim igračem. Jer, obojica rade u drugačijim sistemima, Vasa kod drugog trenera i u drugačijem Efesu, sada je kod Darijusa novi trener i tim, nova filozofija. Pokušavamo da stvorimo novu hemiju i rastemo zajedno“.

Jedno od najvećih pojačanja za Efesv ovog leta je i Tajrik Džons, koji je sa Džanom sarađivao u Turk Telekomu i postao MVP turskog prvenstva, član idealne petorke i deo drugog tima Evrokupa.

“Tajrik je bio interesantan i drugim klubovima u Evropi, ali on je želeo da bude deo ovog projekta. Njegov stil košarke podudara se sa onim što želimo da napravimo. Naravno, ima potencijal, jer u suprotnom ga ne bismo ni dovodili. Svestan je da je Efes snažna organizacija, hteo je da bude deo velikog kluba“.

Jedan od Džanovih zadataka u novoj ulozi biće da pruži veći prostor domaćim igračima...

“To je obećanje koje sam dao samom sebi. Kao turski trener, želim da imam strukturu u kojoj će domaći igrači dobiti šansu, to je nešto što sam zaista želeo od početka“.

Mladi stručnjak je na Atamanovo mesto stigao sa epitetom trenera godine u Evrokupu, sada je spreman za veliki iskorak.

“Zasad sve ide kako treba. Imamo jako dobru i motivisanu grupu igrača, žele da zajedno postignemo uspeh. Njihova motivacija je jako važan faktor. Bez obzira koliko si dobar trener, najviše se gleda motivacija tvojih igrača. Nadam se da ćemo zajedno ispisati nove stranice klupske istorije i da žemo imati uspešnu sezonu“.

Biće to ozbiljan zadatak za Džana, pošto je Efes promenio čak osmoricu igrača u odnosu na prošlu godinu...

“Slika ovog tima je jasna. U svojim redovima imamo nekoliko uspešnih košarkaša na evroligaškom nivou. Uz to, imamo momke gladne uspeha i sa mnogo potencijala. Takođe, u sastavu su i mladi igrači koje tek čekaju prvi izazovi u Evroligi. Svako u sezonu ulazi sa svojom pričom. Neko će ciljati da uveća svoj uspeh, neko da napiše svoju priču, a neko da dokaže da je sa pravom u timu“.

Iako je roster praktično zatvoren rano, već na startu leta izuzev Justusa Holaca koji se kasnije priključio, Džan ističe da se naročiti benefit ovakvog poduhvata ne vidi...

“Doguš Ozdemiroglu se rano povredio, Šejn Larkin je u problemu zbog nacionalnog statusa. Dinamika koju smo imali na početku naglo se promenila. Zbog toga sada ponovo evoluiramo kao tim“.

Pre nego što je vodio Turk Telekom do finala, Džan je proveo godinu dana radeći u stručnom štabu Kvina Snajdera u Juti.

“Kada si u NBA, znači da tvoj boravak tamo ima svrhu. Iskustvo koje sam stekao tamo je veliko i jako je doprinelo mom daljem trenerskom razvoju, da shvatim kakav sistem želim, kakve ciljeve želim sebi da postavim. Oduvek sam imao želju da radim kao glavni trener. Posle višegodišnjeg perioda učenja osetio sam da je vreme da postanem glavni trener“.

Ne isključuje povratak u NBA jednog dana...

“Često se čujem sa Kvinom. U kontaktu sam i sa drugim trenerima, menadžerima, generalnim menadžerima u NBA, ali sada mi je cilj da napravim velike stvari kao glavni trener Efesa, a onda jednog dana odem ponovo u NBA“.


tagovi

Erdem DžanAnadolu EfesEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara