Entoni Edvards (©AFP)
Entoni Edvards (©AFP)

Entoni Edvards obezbedio buduća pokolenja i na miru može po svetsko zlato: Još pet godina u Minesoti za 260.000.000 dolara

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.07.23. | 19:37

Pao novi maksimalan ugovor u NBA

Lete milioni na sve strane u NBA ligi. Otkako je prvog januara označen početak prelaznog roka, potpisano je pregršt ugovora. Najveće su parafirali Lamelo Bol iz Šarlota i Tajris Halibarton iz Indijane. Obojica su produžila saradnje sa klubovima za koje su nastupali i minule sezone na pet godina, za tričavih 260.000.000 dolara (maksimalna bruto vrednost saradnje). Najvećim mogućim ugovorom i Minesota je vezala Entonija Edvardsa. Očekivano.

Prvi pik sa NBA drafta iz 2020. godine opravdava "hajp" koji se stvorio oko njega po dolasku u najjaču konkurenciju na planeti. Utisak je da je možda i nadmašio očekivanja u prethodnom periodu. Neverovatne atletske sposobnosti koristi na pravi način, pokazao je veliku glad i veštinu. Njegov pobednički mentalitet jasno se oslikao kada je po četvrtom porazu, od objektivno daleko kvalitetnijih Denver Nagetsa, u prvoj rundi plej-ofa, demonstrativno samo napustio teren.

Izabrane vesti

Nije emocije ispoljio na pravi način, štaviše, prilično ružno je odreagovao jer nije uspeo da se iskontroliše i na tome će definitivno morati da radi, jer prema košarkaškim kvalietima izrasta u veliku NBA zvezdu. U igrača koji će biti uzor brojnim klincima u SAD. Bacio je u besu na putu ka svlačionici stolicu i pogodio dve devojke koje su radile u Bol Areni. Posebno ga je poraz pogodio jer je promašio šut za produžetak...

"Moram da igram bolje. To je sve što imam da vam kažem. Moramo da igram bolje", kratko je rekao na konferenciji za medije posle susret, vidno neraspoložen.

Pomenuta reakcija samo je pokazatelj koliko mu je stalo da pobeđuje i to na samom startu NBA karijere. A na terenu je od dolaska u najjaču konkurenciju sveta iz sezone u sezonu žario i palio. Naravno - i napredovao. Šut sa distance, poludistance, snažni prodori, efektna zakucavanja, nezaustavljiva igra u tranziciji... Čini se da Amerikanci trenutno nemaju boljeg mladog igrača.

Kao debitant je beležio 19,3 poena i 4,7 skoka, što mu je obezbedilo i mesto u idealnoj petorci rukija, ne i nagradu za najboljeg novajliju godine (Lamelo Bol). Naredne, ponovo 72 nastupa, ali dva poena više u proseku, uz nepunu asistenciju više nego prethodne sezone.

Nastavio je da popravlja sve segmente igre, pa je tako izrastao i u lidera Minesote sa prosekom od 24,6 poena, 5,8 skokova i 4,4 asistencije na 79 ligaških mečeva. Potpuno zasluženo dobio je i poziv za Ol-star utakmicu (debitovao sa 12 poena i četiri skoka).

U plej-ofu protiv Denvera je bio fantastičan: 31,6 poena, pet skokova, 5,2 završna dodavanja, dve blokade i 1,8 ukradena lopta na pet susreta u proseku. Nisu Nagetsi mogli nikako da ga zaustave, ali imali su Nikolu Jokića, pa su sa 4-1 rešili seriju u svoju korist.

Ent (mrav u prevodu na srpski), kako je dobio nadimak, izrasta u pravog američkog superstara. A sve ih je manje u NBA od pojave internacionalnih asova poput Janisa Adetokunba, Nikole Jokića, Džoela Embida (mada bi mogao da igra za SAD), Luke Dončića... Prepoznali su i Amerikanci kakav potencijal se krije u njemu, pa mu je povereno i mesto u reprezentaciji za predstojeći Mundobasket u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Nemojte se začuditi ako Edvards bude lider državnog tima, iako ima 21 godinu (napuniće 22 u avgusut).

Vodiće SAD mlad sastav na planetarnu smotru, pa bi u konkurenciji sa Halibartonom, Džejlenom Bransonom, Ostinom Rivsom, Paolom Bankerom, Mikalom Bridžisom, Džošom Harton, Brendonom Ingramom, Džerenom Džeksonom, Kemom Džonsonom, Vokerom Keslerom i Bobijem Portisom mogao da blesne. Iako su četu Stiva Kera mnogi unapred otpisali u borbi za zlato, jer kao ni pre četiri godine nije povela najveće zvezde, ne bi bilo dobro da mladog Vuka neko potceni. Teško će iko moći da ga zaustavi, uz dužno poštovanje prema drugim učesnicima Svetskog prvenstva. Ostaje, naravno, pitanje - da li će to biti dovoljno za zlato?

Svi pomenuti reprezentativci su imali dobre sezone. Džekson iz Memfisa je proglašen za defanzivca godine, Bankero za najboljeg rukija, Kesler mu je bio jedan od najvećih konkurenata, važi za odličnog defanzivca. Branson je u Njujorku pokazao ozbiljan kvalitet i spremnost da bude vođa jedne NBA franšize, a o Bridžisu možda najbolje govori da postoje mišljenja da je Finiks pogrešio što ga je uključio u trejd za Kevina Duranta. Hart je izuzetan univerzalaca i defanzivac, neko ko je spreman da učini sve za ekipu i trebalo bi da bude čovek za prljave zadatke i krpljenje rupa u ovom mladom timu.

Ingram je već dokazani strelac, Džonson ozbiljna pretnja sa distance i koristan igrač u odbrani, Portis će dati ludačku eneriju ekipi s klupe, a kompletnu ofanzivu bi trebalo da poveže Halibarton. Pokazao je bek Indijane zavidne sposobnosti u organizaciji igre, bio drugi asistent NBA u sezoni za nama, ubedio Pejserse da mu ponude maksimalni ugovor. Šlag na tortu je Rivs iz Lejkersa, koji je oduševio u dresu Jezeraša, pre svega napadačkim sposobnostima.

Sa Edvardsom, strašna ekipa u svim segmentima. Ne i najbolja koju su Sjedinjene Države mogle da sastave, ali i dalje pleni kvalitetom, potencijalom... Pritom će svih 12 igrača biti silno motivisani, a sa klupe će ih voditi jedan od najboljih stručnjaka u NBA, četvorostruki šampion kao trener i petostruki kao igrač. Čovek koji zna kako se pobeđuje - Stiv Ker. Za svaki slučaj tu je i Erik Spolstra, deo stručnog štaba je i Tajron Lu. Iako će im na terenu manjkati iskustva, sastavili su Ameri tim za zlato, u to ne treba sumnjati.


tagovi

Entoni EdvardsMinesota TimbervulvsMundobasket 2023košarkaška reprezentacija SAD

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara