Džoel Embid
Džoel Embid

Embid hoće, ali je pitanje da li može da predvodi Filadefliju do titule

Vreme čitanja: 9min | sre. 23.10.24. | 17:17

Vreme je da vidimo ozbiljnu Filadelfiju, koja želi da se nadmeće sa aždajama u Istočnoj konferenciji kakve su Njujork Niksi, Milvoki Baksi i Boston Seltiksi

Dugo, baš dugo se čeka titula u Filadelfiji. Seventiseksersi poslednji put popeli su se na krov NBA lige 1983. godine, kada su predvođeni Mozesom Melounom i Džulijusom Doktor DžejIrvingom savladali sa maksimalnih 4:0 tadašnje „šoutajm“ Lejkerse za koje su igrali Karim Abdul-Džabar i Irving MedžikDžonson.

Posle toga, tokom kasnih osamdesetih nisu mogli da se domognu finala od legendarnih Boston Seltiksa, a devedesetih na Istoku je dominirao Čikago sa Majklom Džordanom. Ipak, 1996. na draftu su kao prvog pika izabrali Alena Ajversona, omalenog beka sa Džordžtaun Univerziteta. Brzo je postalo jasno da je on taj koji će Filu vratiti na tron.

Izabrane vesti

To mu umalo i nije pošlo za rukom, kada je maltene sam vukao Sikserse do finala 2001. godine, u kome je uspeo da „ukrade“ prvu utakmicu kada je Los Anđeles Lejkersima strpao 48 poena. Ipak, bilo je teško zaustaviti Lejkerse koji su tada sa Kobijem Brajantom i Šekilom O'Nilom hitali ka drugoj uzastopnoj titulu. Dodali su gas, Ajverson nije mogao sam i morao je posle pet mečeva da položi oružje – 1:4. Od tog momenta, kola su krenula nizbrdo. Trener Leri Braun nije uspeo da vrati ekipu u finale, pa je u maju 2003. godine napustio Filadelfiju, preuzeo je Detroit Pistonse i odmah 2004. sa njima osvojio NBA titulu, pobedivši upravo Lejkerse u velikom finalu.


Te 2004. godine u Pensilvaniju je stigao Andre Igudala, mlada nada koja je trebalo da pomogne Ajversonu da se domogne NBA prstena. Nije sve bilo tako bajkovito kako su Siksersi planirali, pa je posle dve sezone u kojima nije igrao ni plej-of Ajverson rešio da napusti tim.

Era posle njega je poznatija pod nazivom „Proces“. Iako je prvih par sezona nakon Ajversona Fila pokušala da se takmiči, brzo je shvatila da je timu potrebna potpuna rekonstrukcija. Siksersi maltene nisu bili nikakav faktor u ligi sve do 2014. godine, kada su sa treće pozicije izabrali Džoela Embida. Međutim, Kamerunac je zbog dve teške povrede propustio dve godine, pa je debitovao tek u sezoni 2016/17, kada je pokazao svima da može da bude neko oko koga će Filadelfija graditi ekipu. Uoči te godine Siksersi su draftovali i Bena Simonsa, koji takođe nije mogao da im pomogne u svojoj ruki sezonu usled povrede.

Kada se i on priključio, počele su da se nižu pobede. Već u prvoj sezoni ovog dua bilo ih je 50, u plej-ofu nadigran je Majami, ali je Boston bio prejak za pulene Breta Brauna. Kao pomoć naredne godine stigao je Džimi Batler, koji je trebalo da podigne ovaj tim na viši nivo. On to i jeste uradio, ali je Fila nesrećno poražena od Toronta u drugoj rundi, kada je Kavaj Lenard postigao legendarni šut iz ćoška. Napravili su Siksersi grešku tog leta budući da su maksimalan ugovor dali Tobajasu Herisu umesto Batleru, ali se sastav iz Pensilvanije oslanjao na Embidov napredak, koji se svakako dogodio. Postao je redovan MVP kandidat, čak je i osvojio ovaj trofej 2023. godine, ali Fila nije uspevala da dođe ni do finala konferencije, čak ih je u polufinalu 2022. izbacio upravo Batler, nakon čega je izgovorio čuvenu rečenicu:

Tobajas Heris pre mene?!“, rekao je tada Džimi i bio u pravu. Fila je prečesto vukla pogrešne poteze i samo zato nema titulu već 41 godinu.

FILADELFIJA ŠAMPION NBA LIGE (9.00)

Sada, nova sezona NBA lige kreće i ponovo Filadefija Seventisiksersi misle da mogu do titule. Prošle godine su imali mnogo problema sa povredama, opet nisu bili konkurentni na Istoku i to je kod čelnika franšize upalilo alarm da nešto mora da se promeni. U ekipu je stigao Pol Džordž, devetostruki „ol-star“ igrač od koga u gradu „bratske ljubavi“ mnogo očekuju. I dalje će lider tima biti Džoel Embid, ali je odavno jasno da Kamerunac sa američkim i francuskim pasošem nije dovoljno dobar da sam nosi Filadelfiju, pogotovo u plej-ofu. Zato je tu Džordž, ali nikako ne treba zaboraviti na Tajrisa Maksija koji se profilisao kao idealan bek, a prema video snimcima koje privatni treneri igrača redovno postavljaju na društvene mreže, vidi se da je Maksi dodatno napredovao, kako košarkaški, tako i fizički.

Ono što je ključno za Filadelfiju je svkako zdravlje. Embid ima puno problema sa povredama, Džordž takođe, pa plan Siksersa eventualno može biti da Maksi bude lider tokom regularne sezone, da igra najviše minuta i utakmica, a da Embid i Džordž preuzmu palicu sredinom aprila kada krene plej-of.

Embid je prema mnogima u Americi najbolji centar u ligi, što možda statistički i jeste (34,7 poena, 11 skokova i 5,6 asistencija po meču prošle sezone), ali kada se igra uspori, kada dođe plej-of i kada ekipe mnogo više pažnje posvećuju samoj prirpemi utakmice, Embid ima tendenciju da nestane. Ono što može biti dobro za njega jeste činjenica da je tokom leta izgubio nekoliko kilograma, pa bi njegovo telo moglo bolje da podnese njegov stil igre. Embid se maltene ponaša i kreće kao bek, pa i ne čudi da se sa 127 kiliograma svako malo povredi.


Ipak, ako do povrede i dođe, ove sezone Fila ima spremnu rezervu za njega, a to je Andre Dramond. Isksuni centar koji je nekoliko puta bio najbolji skakač lige sada je prihvatio ulogu da ulazi sa klupe, ali bi svakako povremeno mogao da uskoči u startnih pet ako tener ekipe, Nik Nurs, odluči da malo odmori Embida. Iako je u Čikagu bio zamena za Nikolu Vučevića, Dramond je prethodne sezone prosečno beležio 8,4 poena i devet skokova po utakmici.

Pol Džordž je sa druge strane neko ko će morati da dokaže da i dalje može da igra na vrhunskom nivou, i da Embid zaista može da se osloni na njega. Džordž je svoju karijeru počeo u Indijana Pejsersima, sa kojima je igrao finale Istoka u kome su Pejsersi poraženi od Lebrona Džejmsa i Majami Hita. Tada je bio mlad i nije bilo lider ekipe, a kada mu je Indijana dala odrešene ruke i kada je postao prva zvezda tima, Džordž nije uspevao da odvede Pejserse dalje od prve runde plej-ofa. Potom je bio trejdovan u Oklahomu, gde se u tandemu sa Raselom Vestbrukom nije lepo proveo u doigravanju, prve godine ih je nadigrala Juta, a naredne Portland, a upravo je preko Džordža Demijan Lilard postigao onaj čuveni koš sa deset metara.

Brzo je Džordž napustio Oklahomu i prešao u sunčani Los Anđeles u kome je branio boje Klipersa zajedno sa Kavajem Lenardom i u poslednjoj sezoni Džejmsom Hardenom, ali za pet godina u Kaliforniji Klipersi su pobedili svega tri plej-of serije. Rešio je Džordž da proba još jednom, sada je u Filadelfiji u kojoj od njega očekuju dobru odbranu i kreativnost u napadu. Dobra stvar kod njega je što je tokom karijere često igrao bez lopte, tako da mu to nije strano, pa se saradnja na relaciji Džordž-Embid-Maksi barem za sada ne dovodi u pitanje.

DŽOEL EMBID MVP LIGE (17.0)

Kada smo kod Tajrisa Maksija, teško je definisati šta od njega možemo da očekujemo u sezoni pred nama, pogotovo što će se dolaskom Džordža smanjiti broj njegovih šuteva, ali bi procenti mogli da mu se povećaju. Jednostavno češće će biti sam i nema sumnje da je on glavna uzdnaica Siksersa kada je u pitanju bekovska linija. Maksi je neko ko bi eventualno mogao da se ušunja i u „ol-star“ tim, naravno ukoliko se sve poklopi i on eksplodira. Iako je nešto niži, odbrana mu uopšte nije slabija strana. Maksi ume da bude „dosadan“, ume da se prikrade i izbije ili uzme loptu, fizički je spreman da juri za protivničkim bekovima celu utakmicu pa se može reći da će Siksersi verovatno biti jedna od boljih defanzivnih ekipa u ligi.

Pored Embida, Maksija i Džordža koji su svi sjajni dvosmerni igrači, u odbrani bi najteže zadatke mogao da dobija Keli Ubre Džunior, sada već iskusni košarkaš koji je spreman da zanemari svoj učinak radi dobrobita ekipe. Isto važi i za Kejleba Martina, pa bi njih dvojica trebalo da se priključe velikoj trojci u startnih pet. Sa klupe će delovati Erik Gordon, profilisani šesti igrač kog i u poznim košarkaškim godinama sjajno služi šut, a njemu bi otvorene poglede ka košu trebalo da obezbedi Kajl Lauri.

Ima Fila i zanimljivog trenera, a to je Nik Nurs, američki stručnjak koji zna kako se osvajaju titule. Trenersku karijeru započeo uglavnom kao asistent na mnogim koledžima, a onda je preašao u Veliku Britaniju.

Da, dobro ste pročitali, počeo je radi u zemlji u kojoj košarka nije ni u poslednjem planu. Tamo je sa pauzama vodio Birmingem Buletse, Mančester Džajantse, London Tauerse i Brajton Berse. Ukupno je u ovoj zemlji radio 11 godina, sa izletima u tadašnju NBA Di ligu, u koju se za stalno prebacio 2005. godine.

Onda je 2013. postao asistent u Toronto Reptorsima, a 2018. i glavni trener. Odmah je u prvoj godini osvojio titulu, a na tom putu je pobedio ekipu na čijoj danas klupi sedi. Postao je prepoznatljiv u ligi kao trener koji voli da isprobava različite tipove odbrana, kao i da mu nije strano da eksperimentiše sa petorkama. Upravo će to moći da radi u Filadelfiji. Ima pregršt opcija, može da postavi odbranu kako god želi, dok je u napadu manje više jasno kako će ekipa igrati. Biće mu ovo druga sezona u Pensilvaniji, do sada se već navikao i sada se već očekuju rezultati.


Sada je vreme da vidimo ozbiljnu Filadelfiju, koja želi da se nadmeće sa aždajama u Istočnoj konferenciji kakve su Njujork Niksi, Milvoki Baksi i Boston Seltiksi.

Upravo ćemo prvo pokušati da ih uporedimo sa aktuelnim šampionima, Seltiksima. Ako dođe do ovog duela, mogla bi to da bude istorijska serija i šahovska partija Nika Nursa sa jedne, i Džoa Mazule sa druge strane. Direktne duele na terenu vodiće Džru Holidej i Tajris Maksi, isto važi i za Džejsona Tejtuma i Pola Džordža, kao i za (nadamo se zdrave) Kristapsa Porzingisa i Džoela Embida.

Razliku definitivno pravi Džejlen Braun. Za njega će biti zadužen Keli Ubre, ali pitanje je da li može da mu parira. Tu su još i Derik Vajt i Al Horford, obojica izuzezno korisni košarkaši koji verovatno Seltiksima donese blagu prednost.

POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA POTENCIJALNE OSVAJAČE NBA LIGE

Protiv Niksa će takođe biti zabavno, ako se Siksersi naravno sastanu sa njima. Džejlenu Bransonu leži Maksi, budući da je ovaj dosta teži od beka File i da može da igra „bully ball“ po kom je prepoznatljiv. Mikal Bridžis, Džoš Hart i Ou Dži Anunobi su tri igrača koja mogu da uspore Džordža, dok će Karl-Entoni Tauns i Mičel Robinson biti zaduženi za Embida. Biće i ovo zanimljivo ako se desi...

Verovatno i najlakše Filadeldiji bi moglo da bude protiv Milvokija. Ima ko da juri Demijana Lilarda, ima ko da čuva Krisa Midltona i jedini problem je Janis Adetokunbo. Njega je praktično nemoguće usporiti, ali je pitanje je da li će on imati snage da leti po terenu u napadu kada će stalno morati da brine o Embidu u odbrani.

To je to za Filu. Vreme je da Embid pokaže da je više od igrača koji „flopuje“ i traži sloboda bacanja, uz konstantno jurenje statistike. Ako sve ostane kao što je bilo i do sada, ostaće upamćen samo kao još jedan igrač sa kojim se Nikola Jokić poigravao.

NBA (noć sreda na četvrtak)

01.00: (2,60) Detroit (13,0) Indijana (1,60)

01.30: (1,75) Majami (12,5) Orlando (2,30)

01.30: (2,50) Filadelfija (13,0) Milvoki (1,65)

01.30: (3,35) Toronto (14,0) Klivlend (1,40)

01.30: (1,40) Atlanta (14,0) Bruklin (3,35)

02.00: (1,40) Nju Orleans (14,0) Čikago (3,35)

02.00: (1,40) Hjuston (14,0) Šarlot (3,35)

03.00: (2,50) Juta (13,0) Memfis (1,65)

04.00: (2,95) Portland (13,0) Golden Stejt (1,50)

04.00: (2,95) LA Klipers (13,0) Finiks (1,50)

*** Sve kvote su podložne promenama



tagovi

Džoel EmbidPol DžordžTajris MaksiNik Nurs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara