El klasiko i odbegli sin Blankosa

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.11.19. | 12:51

Oslabljeni Real ovog četvrtka dočekuje Barselonu koju predvodi nekadašnji as tima iz Madrida, Nikola Mirotić

Osmo kolo Evrolige donosi nam dva košarkaška klasika i derbija od kojih se očekuje košarka prve klase! Za večeras od 21.00 je zakazan prvi evroligaški El Klasiko u kojem će Real dočekati Barselonu!

Osim toga što je utakmica sama po sebi specifična u jeku snažnih političkih protesta u Kataloniji, iz sportskog ugla imaće i dodatni ugao zbog Nikole Mirotića koji se posle godina provedenih u NBA vraća na mesto gde se košarkaški obrazovao i postao idol Madrida, sada kao njegov najveći košarkaški neprijatelj. Mirotić je u dresu Reala podigao dva pehara za najbolju mladu zvezdu Evrolige, a uz to dva puta je bio izabran u idealnu petorku elitnog takmičenja i uzeo je isto toliko šampionskih titula. Crnogorac je ove sezone prvo ime Barselone, igra brutalnu košarku, treći je igrač Evrolige u proseku ubačenih poena (19,14) i četvrti po indeksu korisnosti (19,86) i biće zanimljivo videti kako će se snaći u svojoj nekadašnjoj kući.

Izabrane vesti

Real i Barselona ovaj sudar svetova dočekuju osokoljeni pobedama u Evroligi i domaćem šampionatu, maksimalno raspoloženi da taj niz produže... Domaćin verovatno i dalje neće moći da računa ni na jednog igrača iz trilinga Rejes Mežri Tompkins, mada je za Pabla Lasa dobra vest da je Serhio Ljulj u Beogradu prošle sedmice pronašao svoj ritam i razigrao se u prepoznatljivom stilu. Barselona je posle velikog brejka u Kaunasu i pravog festivala trojki protiv Sevilje podigla samopouzdanje i s punim pravom se nada dobrom rezultatu u Madridu gde je ove godine već jednom slavila.

Kolo će otvoriti susret Himkija i Olimpije, koji će za goste iz Milana biti jubilarni 250. u Evroligi. Himki se podigao posle onog poraza od Zvezde u Beogradu i rutinski dobio Zenit kao gost, dok su Manekeni nastavili seriju pobeda i posle Barselone sasekli Baskoniju kao domaćin.

Gostovanje Himkiju ekipa Etorea Mesine dočekuje svestan da u Podmoskovlju ne zna za poraz u prethodne dve sezone. Oba susreta bila su efikasna s minimumom od 163 poena, mada su konačne razlike bile jednocifrene. Ipak, Himki ove sezone ne zna za poraz na svom terenu, pa je možda bolje probati s dvojkom u hendikepu, zavisno od granice.

Efes će pokušati da izbegne scenario koji je Zenit servirao Olimpijakosu i Žalgirisu na poslednja dva evropska gostovanja. Tim iz Sankt Peterburga je u oba navrata slavio posle produžetka. Što se domaćina tiče, Vasilije Micić se posle slabije partije protiv Panatinaikosa vratio u Atinu i razbio Olimpijakos, a s istom željom dočekuje jednu od najslabijih odbrana Evrolige.

Panatinaikos je podigao radnu temperaturu uz pobede nad Efesom i Valensijom na domaćem terenu i u trećoj uzastopnoj utakmici kod kuće želi da potvrdi dobru formu. U obe pomenute partije PAO je bio vrlo efikasan s prosekom od 88,5 poena dok je Alba posle startne pobede u Evroligi ušla u seriju poraza koja se proširila i na domaće prvenstvo. Kec ne bi trebalo da bude upitan, iako će Alba pokušati da iznenadi i povrati napadačku oštrinu.

Baskonija ove sezone standardno igra po sistemu “toplo-hladno“, dok Makabi niže recke i zaista deluje fantastično, iako je po početku sezone delovalo da nije tako opasan. Možda je sada pravo vreme da Ponos Izraela prekine seriju poraza u Vitoriji, gde nije slavio već šest godina.

EVROLIGA - 8. KOLO

Četvrtak
18.00: (1,60) Himki (14,5) Armani (2,55)
18.30: (1,10) Efes (23,0) Zenit (7,50)
20.00: (1,15) Panatinaikos (20,0) Alba (6,00)
21.00: (1,60) Baskonija (14,5) Makabi (2,55)
21.00: (1,60) Real Madrid (14,5) Barselona (2,55)

Petak
18.00: (1,60) CSKA (14,5) Fenerbahče (2,55)
19.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Asvel (3,90)
20.30: (1,80) Olimpijakos (14,5) Žalgiris (2,15)
21.00: (1,60) Valensija (14,5) Bajern (2,55)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock / Star sport / MN Press



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara