EKSPLOZIJA! Lorenzo i Bili držali šuterski čas Olimpijakosu

Vreme čitanja: 4min | pet. 20.12.19. | 20:49

Crveno-beli u nastavku upalili motore i savladali grčki tim - 88:81

Vratio se na teren Lorenzo Braun, vratila se i Crvena zvezda pobedničkim navikama. Uz maestralnu partiju američkog košarkaša koji je došao do najboljeg skora u Evroligi u karijeri (34 poena), Beograđani su napravili veliki preokret u drugom poluvremenu i slavili veoma važnu pobedu protiv Olimpijakosa, koja ih aktivno uključuje u borbu za TOP 8 fazu - 88:81.

Ako dosad nije bilo jasno, sad definitivno jeste da Zvezda ne izgleda isto kad se na terenu nalazi Lorenzo Braun. Uostalom, Amerikanac je definitivno i najzaslužniji za pobedu, pošto je uspeo da vuče ekipu i kada jes išlo i kad nije. Iako prvo poluvreme nije nagoveštavalo da će Zvezda moći da izvuče bilo šta,  pokazala je u nastavkui da ume da odgovori u izuzetno teškom položaju. Sjajnom trećom četvrtinom utakmica je u potpunosti okrenuta na vodenicu domaćina, koji je produbio usnulu publiku u Areni.

Izabrane vesti

Nestale su tada sve izgubljene lopte koje smo videli na delu tokom većeg dela prvog poluvremena. Krenula je Zvezda da igra prepoznatljivu odbranu, a uz dosta samopouzdanja videli smo i veliki broj pogodaka sa distance. Naročito je u tim trenucima bio raspoložen Bili Beron, koji je uz fenomenalnog Lorenza Brauna dao krila crveno-belima i odveo ih do pobede. Američki dvojac je blistao na terenu.

Zvezda je utakmicu otvorila trojkama Davidovca, Brauna i Simanića, što joj je dalo zamajac da u nastavak četvrtine uđe opuštenije. Međutim, u nastavku kvartala šut je prestao da u tolikoj meri služi domaću ekipu, a Olimpijakos je tada prestao da u većoj meri "prodaje" lopte, pa je serijom 7:0 prvi put uspeo da preuzme vodstvo na ovoj utakmici. Kraj deonice bio je kao preslikan u ogledalu. Zvezda nije uspevala da pronađe gotovo ritam u napadu, što je ekipa kakva je Olimpijakos umela da kazni i vrlo brzo je počela da diktira ritam, o čemu delimično svedoči i rezultat nakon prvih deset minuta košarke – 16:21.

Potpuni kontraritam crveno-belih nastavio se i u drugom kvartalu. Ređala se jedna greška za drugom i u takvoj situaciji nije bilo moguće ni približno parirati izuzetno raspoloženim gostima iz Grčke, koji su koristili apsolutno svaku situaciju u reketu Zvezde. Stoga i ne čudi što je rezultatska razlika vrlo brzo došla do dvocifrene.

gallery

Jedini raspoložen tada u redovima Zvezde bio je Ognjen Dobrić, koji je pogocima sa distance koliko-toliko održavao domaćina u životu i držao nadu da bi se u nastavku moglo do kakvog-takvog preokreta. Porasla je razlika Olimpijakosa u jednom trenutku do maksimalnih plus 15, ali je Zvezda tada konačno pronašla svoju energiju i za samo dva minuta prepolovila taj zasotatak. No, Zvezda nije izdržala da u istom ritmu nastavi sve do samog kraja poluvremena. Olimpijakos je ponovo preuzeo inicijativu i pred nastavak meča imao je sasvim lagodnu rezultatsku razliku – 36:48.

Početak drugog poluvremena doneo je manju promenu u energiji Crvene zvezde. Predvođeni Lorenzom Braunom, koji je postigao nekoliko izuzetno teških koševa, crveno-beli su ušli u dobar nalet kojim su razliku istopili na svega šest poena. Loša igra Olimpijakosa nastavila se i u drugoj polovini trećeg kvartala. Napadački, Pirejci nisu mogli da pogode ništa, što je samo uslovilo dalje topljenje razlike, koja je na oko dva minuta do kraja svedena na samo jedan posed. A nakon trojke Boriše Simanića na oko minut pred kraj treće četvrtine, cela Arena je proključala – rezultat je bio nerešen nakon dugo vremena.

Usledio je nastavak revolveraškog obračuna. Bili Beron je prvo pogodio za tri poena i doveo Zvezdu u prednost, da bi Ročesti uz sam zvuk sirene ipak doneo potpuni egal pred poslednjih deset minuta košarke – 61:61.

Potpuni raspad Olimpijakosa videli smo na početku poslednje deonice. Zvezda je nastavila da igra sa ogromnom energijom, na scenu su ponovo stupile trojke Bilija Berona, a atmosfera u Areni je nastavila da ključa sa svakim pogođenim šutem. Nervoza je rasla i u taboru gostiju, jer su bili svesni da im utakmica polako, ali sigurno izmiče iz ruku. Lorenzo Braun je jednostavno rečeno nastavio da pleše u reketu gostiju i razlika je nastavila da raste. Zbunjeni Pirejci su samo posmatrali šta ih je snašlo.

Bilo je jasno da od povratka Olimpijakosa u meč nema ništa. Pred sam kraj, Zvezda je po prvi put došla do dvocifrene rezultatske prednosti i može se reći da je slavila čak i prilično ubedljivu pobedu, ako u obzir uzmemo sve okolnosti tokom ovog susreta.

EVROLIGA: Crvena zvezda - Olimpijakos 88:81 (16:21, 24:29, 23:11, 25:20)
Dvorana: Štark Arena
Sudije: Jerezuelo, Bisang, Perandi

CRVENA ZVEZDA: Kuzmić, Čović, Braun 34, Davidovac 4, Lazić 8, Beron 17, Dobrić 6, Gist 8, Dženkins 3, Simanić 6, Odžo 2

OLIMPIJAKOS: Ročesti 7, Boldvin 4, Pol 21, Konjaris 3, Spanulis 4, Čeri, Milutinov 15, Vezenkov 5, Printezis 14, Papanikolau 2, Rid 6

EVROLIGA - 15. KOLO:

Četvrtak

Fenerbahče - Zenit 81:84
/Lovernj 18 - Ponitka 16/

Makabi - Panatinaikos 88:79
/Vilbekin 23 - Tomas 24/

Olimpija - Valensija 78:71
/Dela Vale 15 - Dubljević 20/

Baskonija - Real Madrid 55:77
/Šilds 14 - Miki 15/

Petak

Himki - Žalgiris 83:74
/Jović 25 - Lendejl 24/

Efes - CSKA 80:81
/Simon 21 - Džejms 28/

Crvena zvezda - Olimpijakos 88:81
/Braun 34 - Pol 21/

Bajern - Barselona 67:77
/Cipser 19 - Higins 16/

Asvel - Alba 93:81
/Lajti 14  - Hermanson 17/

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

PIŠE: Srđan Todorović
FOTO: MN Press, Star sport

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara