Efes verovatno bez Vase, zicer za Fener u Istanbulu, Asvel došao bez Mitrovića

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.01.20. | 11:06

Nekoliko izuzetno zanimljivih utakmica večeras na programu u Evroligi

Izuzetno „zgužvan“ program u Evroligi startuje večeras. Pored velikog derbija između CSKA i Reala u Moskvi, na programu je još pet duela, čiji bi rezultati mnogo mogli da utiču na dalje iscrtavanje tabele ka da je u pitanju borba za plej-of, ali i jedno od prva četiri mesta na tabeli, koja garantuju prednost domaćeg terena u eventualnom razigravanju.

Tako je verovatno najzanimljiviji duel ostavljen za sam kraj programa. U Izraelu, Makabi će pokušati da pred svojim navijačima pobedom „sustigne“ Barselonu na tabeli. Tim Svetislava Pešića vezao je dva uzastopna poraza u Evroligi, pa ne dolazi u jednu od zemalja Levanta u dobrom raspoloženju (Sportklub 1, 20.05).

Izabrane vesti

U prvom delu sezone, Barselona je nanela Makabiju jedan od najtežih poraza ove sezone uz fenomenalnu partiju Nikole Mirotića, koji je dobacio do 25 poena, pritom uhvativši čak 14 lopti. Da sve bude neverovatnije, Ponos Izraela je na poluvremenu imao prednost od tri poena.

Makabi i dalje delimično muče povrede, pa tako domaći još ne mogu da računaju na Dibartolomea, Bleka i Kaspija. Međutim, ni spisak odsutnih kod Barselone nije ništa kraći, pošto će Adam Hanga ponovo igrati na poziciji jedan i pokušati da odmeni Tomasa Ertela i Kevina Pengosa. To mu je, bar zasad, odlično išlo.

Utakmicu će suditi naš najiskusniji arbitar Ilija Belošević, a društvo će mu praviti Emin Mogulkoč iz Turske i Tomislav Hordov, njegov kolega iz Hrvatske sa kojim često sudi u ABA ligi.

Trener domaće ekipe Joanis Sferopulos ističe da će Barselona večeras biti dodatno motivisana da dođe do pobede, naročito nakon poraza u poslednje dve utakmice.
„Barselona je veoma talentovana ekipa. Izgubili su prethodne dve utakmice, tako da će večeras biti dodatno motivisani da dođu do pobede. Moraćemo da se držimo našeg plana, da odigramo dobro u odbrani i da „pročitamo“ igru koju budu nametnuli. Posle tri utakmice na strani, dobro je vratiti se na domaći parket i naše navijače, tako da mislim da uz njihovu podršku možemo da dođemo do velike pobede“, rekao je Sferopulos.

Sa druge strane, strateg Barse, Svetislav Pešić ističe podatak da Makabi nije izgubio pred svojim navijačima.
„Pobedili su svaki meč na domaćem parketu, što znači da Makabi uvek iza sebe ima dvoranu punu navijača, koji ih bodre od početka do kraja. Oni su tim koji to zaslužuje, jer ove sezone igraju sjajnu košarku. Imaju nekoliko problema sa povredama, ali su u poslednje vreme potpisali par novih igrača. Čvrsti su, snažni i imaju jasan koncepat igre koji nameće Sferopulos. Teška utakmica je pred nama“, istakao je Pešić.

Izuzetno zanimljivo moglo bi da bude i u Turskoj, gde lider Anadolu Efes dočekuje Olimpiju iz Milana. Domaći tim verovatno neće moći da računa na usluge Vase Micića, koji se tek nedavno povredio na treningu, a koji je juče proslavio i rođendan. Bilo kako bilo, sastav Ergina Atamana ostaje favorit da dođe do pobede protiv „klimavih“ Italijana (Nova Sport, 18.30).

Tim Etorea Mesine konačno je uspeo da veže dve pobede u Evroligi nakon serije promenljivih rezultata. Tesan trijumf nad Zenitom, a potom i možda najbolja partija sezone protiv Panatinaikosa daju nadu gostima da večeras ipak mogu do pozitivnog rezultata u „Sinan Erdemu“.

Moglo bi se reći da Fener večeras ima zicer pred domaćim navijačima protiv Asvela. Francuski tim doputovao je u Tursku bez glavnog trenera, Zvezdana Mitrovića, pa će umesto njega „posao“ odraditi Tidžej Parker. Sve to ukazuje da bi domaći večeras mogli da naprave veliki korak natrag u borbu za plasman u plej-of (Sportklub 5, 18.45).

Tim Željka Obradovića u poslednje vreme konačno pokazuje znake oporavka, pošto je slavio na pet uzastopnih utakmica, kako u domaćem šampionatu, tako i u Evroligi. Sa druge strane, Asvel u Tursku dolazi nakon šokantnog poraza od Crvene zvezde u kojem je ispustio čak 19 poena prednosti koliko je imao na poluvremenu tog susreta.

Dva tima koja se nalaze nadomak „Top 8“ odmeriće snage u Moskvi paralelno sa ekipama CSKA i Reala. U obližnjem „Mitiščiju“, Himki će pokušati da se vrati na pobedničke staze protiv Valensije, nakon što je izgubio četiri od poslednjih pet utakmica u Evroligi (Sportklub HD, 18.00).

Slepi miševi su šokirani prethodne sedmice na svom terenu protiv Olimpijakosa, u meču u kojem su, objektivno gledano bili favoriti. Povrh svega toga, večeras neće moći da računaju na Bojana Dubljevića, njihovog najboljeg košarkaša, kao ni na Majka Tobija, koji imaju manje povrede. Sve to iscrtava da je Himki veliki favorit na večerašnjoj utakmici.

Preostali večerašnji susret biće odigran u Grčkoj, gde će Olimpijakos sa novim-starim trenerom Jorgosom Barcokasom, pokušati da veže drugu uzastopnu pobedu u Evroligi, čime bi se ozbiljno uključio u borbu za plasman među najboljih osam ekipa u Evroligi. Rival će im biti prilično slabašna Alba, koja ima samo jednu pobedu na poslednjih pet utakmica u elitnom takmičenju (Sportklub HD, 20.00).

Pirejci nikada u svojoj istoriji nisu izgubili od Albe, pa je teško očekivati da se to desi večeras, jer se obično nakon promene trenera dogodi određeni „rast“ u igri ekipa. Sa druge strane, Albatrosi nastavljaju sa putovanjima, pošto su ovog vikenda imali tešku utakmicu u nemačkom kupu protiv Bamberga, pa dodatno iscrpljeni stižu u Grčku.

EVROLIGA - 19. KOLO

Utorak
18.00: (1,30) Himki (16,0) Valensija (3,90)
18.00: (1,90) CSKA Moskva (13,5) Real Madrid (2,05)
18.30: (1,25) Anadolu Efes (17,0) Olimpija Milano (4,40)
18.45: (1,10) Fenerbahče (23,0) Asvel (7,50)

20.00: (1,30) Olimpijakos (16,0) Alba (3,90)
20.05: (1,80) Makabi Tel Aviv (14,5) Barselona (2,15)

Sreda
18.00: (1,80) Zenit (14,5) Baskonija (2,15)
19.00: (1,55) Crvena zvezda (14,5) Žalgiris (2,70)
20.00: (1,17) Panatinaikos (20,0) Bajern (5,50)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara