Najdžel Hejs-Dejvis (©MN Press)
Najdžel Hejs-Dejvis (©MN Press)

Efes promašio majstoricu, Hejs-Dejvis u produžetku vratio titulu Feneru

Vreme čitanja: 4min | sre. 12.06.24. | 22:01

Izabranici trenera Šarunasa Jasikevičijusa uspeli da slave u dodatnih pet minuta sa 80:72 i tako upotpune duplu krunu

Malo je nedostajalo da se Efes još jednom na magičan način spasi i finalnu seriju turskog prvenstva odvede u majstoricu, međutim to nisu dozvolili najpre Jorgos Papajanis, pa onda i Najdžel Hejs-Dejvis. Prvi je osujetio protivničkog igrača da ponov uz zvuk sirene odnese pobedu iz njegovog doma, da bi drugi sa serijom od 11 poena u produžetku doneo presudni trijumf Fenerbahčeu u borbi za domaću titulu. U četvrtom meču finala turskog šampionata, izabranici Šarunasa Jasikevičijusa su slavili sa 80:72 i tako došli do ukupnog slvalja od 3-1 kojim su osvojili 11. šampionski naslov.

Sve je moglo da se završi u regularnom delu da Nik Kalates nije promašio čisto polaganje, ili da na drugoj strani, Jorgos Papajanis nije zalepio "bananu" Dogušu Ozdemirogluu koji je kao i Šejn Larkin dva dana ranije mogao ponovo da uz zvuk sirene probode strelu u srce najvećem rivalu. Nije zbog visokog Grka koji je tako ispravio neverovatnu grešku njegovog sunarodnika i saigrača. Kalates je na 20 sekundi sam kao duh išao lagano do prodora, ali je potpuno neometan promašio. Samo zbog Papajanisa, tako nešto nije bilo kažnjeno i meč je otišao u dodatnih pet minuta.

Izabrane vesti

A tamo, potpuna dominacija domaćina. Preciznije reći, Najdžel Hej-Dejvisa koji je sa 11 uzastopnih poena načinio presudnu razliku. Onu posle koje nije bilo povratka za branioca titule. U pravom trenutku se u utakmicu uključio najbolji igrač Fenera iz ove sezone. Lopta je u produžetku išla samo u njegove ruke, a on je svaki potez pretvarao u zlato. Što mu je naposletku donelo MVP priznanje. Na najbolji način je krunisao najbolju sezonu u karijeri u kojoj je uvršten u najbolji tim Evrolige i u kojoj je postao igrač sa najviše postignutih poena na jednom meču u elitnom evropskom takmičenja (50). Izostala je titula u Evroligi, međutim osvojena je dupla kruna u Turskoj.

Njoj se, ali u "civilu" radovao i srpski reprezentativac Marko Gudurić koji zbog povrede nije odigrao ni minut u finalu. Pojedine prognoze ističu da ona nije strašna i da će moći da se stavi na raspolaganje selektoru Svetislavu Pešiću za Olimpijske igre u Parizu. U njegovom izostanku su najbolji bili Tarik Biberović sa 19 poena i sedam skokova, te već pomenuti Hejs-Dejvis sa 16. Dvocifreni su bili još Skoti Vilbekin sa 12 i Dešon Pjer sa deset poena. U taboru Efesa je fantastičan bio Elajdža Brajant koji je duel okončao sa 20 poena, šest uhvaćenih lopti i četiri dodavanja, dok su Rodrigo Bobua i Larkin upisali 11.

Počelo je bajno za domaćina koji je posle prvih deset minuta imao ogromnih 22:8! Kakav su šok priredili svojim pristalicama u pršlom duelu, nipošto nisu želeli da se tako nešto ponovi. Na krilima navijača su istrčali na parket spremni da ostvare odlučujući trijumf. Onaj koji bi im posle godinu dana vratio titulu u vitrine.

Odlično je kod "kanarinaca" meč otvorio Tarik Biberović koji je do samog kraja bio jedan od najaktivnijih u taboru domaćina. Ipak, ako je nešto prošli meč pokazao, a zapravo i celokupna sezona, to je da Efes igra do kraja. Kada je u jeku sezone smanjen Erdem Džan, mnogi su bili stava da je postavljanje Tomislava Mijatovića za glavnokomandujućeg pokazatelj da su ambicije puštene niz vodu.

Takav zaključak nije mogao biti dalji od istine, pošto je nakon toga na volšeban način Efes uspeo da izbori plej-in Evrolige, što je čelnicima "pivara" bio dovoljan razlog da ponude dugotrajnu saradnju hrvatskom stručnjaku. Ova finalna serija je pokazala da je to bio isparavan potez.

Do kraja poluvremena su gosti uspeli da spuste minus na samo tri poena (36:33), da bi u nastavku nastavili da prikazuju kvalitetnu košarku i da čak pri ulasku u odlučujućih deset minuta imaju pola koša prednosti (51:52).

Tek tada je zapravo krenula prava tenzija. Borba za svaku loptu, skok i posed kao da je od životnog značaja. Pokušao je Vilbekin da ogrne plašt heroja, ali je to znalo da ga i omete. Ipak, mora se priznati da je uz Kalatesa, koji je kao i u četvrtfinalnoj seriji Evrolige sa Monakom bio iks faktor, postigao neke veoma bitne koševe u završna tri minuta. Ali, ne i odlučujuće

Međutim, i na drugoj strani je bilo igrača sposobnih da iskoče kada se lomi. Više od drugih Brajant koji je sa četiri vezana poena u poslednja dva minuta uz pomoć Ozdemiroglua uspeo da sa minusa od šest poena, svoj tim odvede do plus dva (62:64).

Ipak, i njemu se skratila ruka u presudnim trenucima, kao i svima ostalima pa je tako meč otišao u dodatno vreme u kojem je bolji bio Fenerbahče.



tagovi

KK FenerbahčeAnadolu EfesTurska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara