Igor Kokoškov i reprezentativci Srbije (©MN Press)
Igor Kokoškov i reprezentativci Srbije (©MN Press)

Dva turnira - tri ista rivala: Odbrana u haosu iliti kako se od +117 u Kini došlo do +18 u Beogradu

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.07.21. | 11:09

Gde je nestala Srbija koja je igrala odbranu do poslednje kapi znoja?

Košmarni poraz od Italije stavio je tačku na nadanja Srbije o odbrani olimpijskog srebra iz Rija i novom finalu sa nedodirljivim Sjedinjenim Američkim Državama. Svetlosnim godinama je Srbija daleko od Tokija, Amerikanaca i pre svega ozbiljne košarke u ovom trenutku. Daleko je jer ni po jednom aspektu ovo nije bila reprezentacija dostojna prefiksa "velesila".

Srbija je u drastičnom padu od uvođenja sistema kvalifikacija za velika takmičenja usred sezone. Od drame sa Austrijom u Švehatu februara 2018. i poraza od Estonije u Talinu godinu dana kasnije, preko šamara od Gruzije u Beogradu februara 2020. i Švajcarske u Espu devet meseci kasnije, do jučerašnje katastrofe, Srbija probija sve granice i pada u ambis što je kulminiralo stotkom od Italije u dvorani Aleksandar Nikolić.

Izabrane vesti

Sreda, 03.00: (1,50) Finiks (13,0) Milvoki (2,95)

Od kolektivnog ludila pred Mundobasket 2019. sa najjačom ekipom od osamostaljenja države i "osvojenim" zlatom još i pre nego što se otišlo u Kinu, do jučerašnjeg debakla naša košarkaška reprezentacija je u slobodnom padu kome se nažalost ne vidi kraj. Nikada se u javnosti nije toliko pričalo o tajm-autima jednog selektora kao o onim Igora Kokoškova, niti je Srbija odbranu igrala tako slabo kao u njegovom mandatu. Sve su to činjenice.

Nikom i dalje nije jasno šta se to desilo sa Srbijom, zašto je defanzivno ova ekipa bila u rangu Filipina, kako se došlo do toga da kvalifikacije za Olimpijske igre postanu nedostižan cilj? Sunovrat naše reprezentacije vidi se kroz to kako su Orlovi defanzivno odigrali utakmice protiv Italije, Portorika i Filipina na ovom turniru i pre dve godine u Kini. Da, Srbija je u Fošanu, gde je igrala grupnu fazu planetarnog takmičenja, igrala sa Bogdanom Bogdanovićem, Nikolom Jokićem i Nikolom Milutinovim između ostalih. Ali nije ovih dana problem bio u napadu, već odbrani.

Srbija je 2019. pregazila pomenute rivale u oba smera. Protiv Filipina postignuto je 126 poena, uz 59 razlike. Protiv Italije rutinskih +15 uz 92 ubačena i 77 primljenih koševa. Portoriko? Tima Edija Kasijana ostavljen je na -43, a dozvoljeno je samo 47 poena. Srbija je napadački bila na proseku od 102,6 i mnogo važnije - defanzivno na 63,6 poena.

Dve godine kasnije slika je potpuno drugačija. Protiv Filipina drama do poslednjeg minuta i samo zahvaljujući Bobanu Marjanoviću i njegovih osam poena u nizu izbegnuta je senzacija, pa je konačna razlika bila sedam poena, uz 76 primljenih koševa. Devet više nego u Fošanu. Koliko je odbrana bila disfunkcionalna videlo se u polufinalu i finalu. Portoriko nam je ubacio 76 poena, 29 više nego pre dve godine. Karipskom sastavu smo u subotu ubacili četiri poena više nego na Mundobasketu. Italija je sinonim defanzivnog haosa u kojem se našla Srbija, ne samo zato što su dozvoljena 102 poena na domaćem terenu. Septembra 2019. Azuri su ofanzivno podigli nivo za 25 poena u odnosu na period od pre dve godine, iako su najveće zvezde izostale i u njihovom odsustvu eksplodirali Nikolo Manion, Stefano Tonut, te Simone Fontekio i Akile Polonara. Niko od njih nije ni igrao u Fošanu pre dva leta.

Srbija je defanzivno bila ispod svakog proseka. Dozvolila je prosečno 12 ofanzivnih skokova protivnicima, samo Italiji juče 15, pa Dominikanskoj Republici 14, Filipinima i Portoriku po devet. Previše propusta i grešaka za ovaj nivo košarke. Ali, na struci je da se u izveštaju bavi ovim stvarima i zašto je sve pošlo naopako.

Kako se razlika od 117 poena pretvorila u plus od svega 18 i pre svega - zašto smo ostali bez plasmana u Tokio? Mnogo je problema, očigledno nenadoknadivih...

REZULTATI SRBIJE U RAZMAKU OD DVE GODINE

MUNDOBASKET 2019: Srbija – Filipini 126:67 (+59)

OKT BEOGRAD 2021: Srbija – Filipini 83:76 (+7)

------------------------------

MUNDOBASKET 2019: Srbija – Italija 92:77 (+15)

OKT BEOGRAD 2021: Srbija – Italija 95:102 (-7)

------------------------------

MUNDOBASKET 2019: Srbija – Portoriko 90:47 (+43)

OKT BEOGRAD 2021: Srbija Portoriko 94:76 (+18)



tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekvalifikacije za Olimpijske igreIgor KokoškovAleksandar ĐorđevićMundobasket 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara