Duško Ivanović i Filip Petrušev (©MN Press)
Duško Ivanović i Filip Petrušev (©MN Press)

Duško Ivanović: Alba igra najefikasniju košarku tokom prvih 10 sekundi napada; Petrušev: Ne smemo da ulazimo u jurnjavu

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.02.23. | 18:28

"Pred svaku utakmicu mislimo i verujemo da možemo da dobijemo. Biće teško. Moramo da budemo fokusirani i igramo statično, pet na pet protiv njih", rekao je trener Crvene zvezde pred sutrašnji duel sa šampionom Nemačke

Ostvarili su košarkaši Crvene zvezde prvi cilj u tekućoj sezoni, pošto su u Nišu osvojili Kup Radivoja Koraća. Manje od nedelju dana posle trijumfa nad Megom u finalu, crveno-beli se okreću obavezama u Evroligi, gde nastavljaju borbu za plej-of, a prvi protivnik je berlinska Alba (petak, 19.00).

Trener tima sa Malog Kalemegdana Duško Ivanović ističe da je ekipa ostavila uspeh na Kupu iza sebe i posvetila se utakmici sa nemačkim šampionom.

Izabrane vesti

"Ja sam zaboravio? Kad je beše bio Kup. Davno je to bilo, imali smo vremena za sve. Nećemo o Kupu, već o Albi", ističe Ivanović.

Crveno-beli sa učinkom 11-13 imaju dve pobede manje od timova koji su trenutno na poslednje tri plej-of pozicije (Baskonija, Partizan Mozzart Bet, Valensija). Sve je otvoreno u trci za mesta među osam najboljih na 10 kola do kraja.

Na prvom koraku, u dvoranu Aleksandar Nikolić stiže ekipe koja je prethodnih sezona bila Zvezdin kriptonit u elitnom takmičenju. Ipak, Ivanovićev sastav je prekinuo negativan niz u okršajima sa Albom u novembru, kada je slavio u Berlinu 88:84 posle produžetka.

"Iz te utakmice bitna je samo pobeda, koja je bila vrlo važna. sve ostalo će biti potpuno drugačije. Kao i pred svaku utakmicu, mislimo i verujemo da možemo da dobijemo. Sutrašnja je veoma bitna u toj borbi za mesto među prvijh osam. Biće veoma teško, Alba igra veoma atipično, možda najefikasniju košarku u Evroligi u prvih 10 sekundi, u tranziciji i kontranapadu. Moramo da budemo zaista veoma fokusirani i da postignemo da igramo pet na pet protiv njih, statično".

Iako se mnogo puta pokazala kao veoma nezgodan rival, Alba u Beograd stiže sa dna evroligaške lestvice i pet pobeda manje od srpskog i regionalnog šampiona (6-18). Pritom je u Kupu Nemačke ispala u polufinalu od minhenskog Bajerna.

"Iako su poslednji na tabeli, nisu uopšte loša ekipa. Izgubili su dosta dobijenih utakmica, a njihov način igre te primorava da odigraš 40 minuta skoncentrisano".

Mnogo toga u igri ekipe Izraela Gonzalesa zavisi od iskusnog centra Luka Sikme. Amerikanac se pokazao kao svestran igrač i jedan od glavnih kreatora u berlinskom timu. Ipak, nije Alba samo Sikma.

"Izuzetno dobar igrač. Četvorka koja igra kao plejmejker, ne samo u napadu, već diriguje i u odbrani svima. Tu su i drugi igrači kao Tamir Blat, Džejlen Smit, Luj Olinde, Johanes Timan.... Kada Sikma igra, sve se vrti oko njega, a kada ne igra, drugi igrači preuzimaju odgovornost i igraju zaista dobro i bez njega", zaključio je Duško Ivanović, a potom se medijima na otvorenom delu treninga pred sutrašnji meč obratio i krilni centar srpskog šampiona Filip Petrušev, koji će zajedno sa ostalim igračima unutrašnje linije crveno-belih imati pune ruke posla sa Sikmom i drugovima.

Filip apostrofira i Albinu igru u tranziciji.

"Veoma bitna utakmica za nas, da eventualnom pobedom potvrdimo veoma važnu iz Tel Aviva. Iako smo na papiru možda favoriti, oni su negzodna ekipa, koja igra prepoznatljivu brzu igru u tranzicji, na veliki broj poseda, što moramo da iskontrolišemo. Unutrašnju liniju im čine veoma iskusni igrači, pogotvu Sikma i Timan, ali treba da zaustavimo njihovu tranzicju u kojoj su veoma dobri. Ni ne okrenete se, već su izveli loptu i šutiraju za tri poena, to je glavna stvar koju moramo da zaustvimo. U jedan na jedan odbrani ćemo biti okej. Definitivno idemo na pobedu", ističe Petrušev.

Pokazalo se ove sezone da takav stil igre nemačkog tima može da bude i mač sa dve oštrice, s ozbirom na rezultate koje je ostvarila Gonzalesova četa.

"Ne terba da ulazimo u jurnjavu sa njim, već da igramo dobru odbranu i posle u napadu iz dobre odbrane kontrolisano uzimamo dobre šuteve. Naši dobri šutevi i njihovi nisu isti. Uzimaju ih sa 7, 8 metara preko ruke, a mi želimo da uzimao što bolje šuteve".

Osvajanje Žućkove levice samo je dodatan podstrek za crveno-bele.

"Daje nam samopouzdanje i malo veću rasterećenost, ali nismo još ništa uradili. Osvojili smo trofej, ali tek ide najbitniji deo seozne. Ne smemo da gubimo fokus", jasan je Filip Petrušev.



tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićFilip PetruševAlba BerlinLuk Sikma

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara