Slavlje košarkašica (©AFP)
Slavlje košarkašica (©AFP)

Dragana Stanković povukla Srbiju sa ivice ambisa: Od +20 do drame i tri poena za četvrtinu

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.07.24. | 22:56

Haotična poslednja deonica dovela naše košarkašice na prag poraza, ali je pribranost našeg centra ipak spasila stvar

Poraz košarkaša Srbije nije bio neočekivan jer je naspram njih bila daleko moćnija američka selekcija, dok su košarkašice opravdale ulogu favorita protiv Portorika i slavile u dramatičnoj završnici koja nije smela da se dogodi. Nije smela jer su naše gracije u drugoj četvrtini imale i plus 20, a pred odlučujućih deset minuta i 19 poena viška. Umesto rutinskog, mirnog kraja, videli smo neviđenu dramu i pobedu rezultatom 58:55 (23:15, 20:11, 12:10, 3:19).

Imaće o čemu da razmišljaju Marina Maljković i njene izabranice, ponajviše o tome koliko su loše izgledale u poslednjoj četvrtini tokom koje su ubacile samo tri poena! Preciznije, tokom sedam uvodnih minuta poslednjeg kvartala naše košarkašice nisu uspele da ubace ništa, a tek u poslednjim sekundama stigle su do trećeg poena kada je Dragana Stanković pogodila jedno slobodno bacanje. Sve je Srbija imala u svojim rukama i na kraju umalo prokockala.

Izabrane vesti

Srećom, pa se dobro završilo i to najviše zahvaljujući upravo Dragani Stanković koja je u poslednjem minutu utakmice prošla put od toga da se umalo potukla sa Mijom Holingšed koja joj je "zaključala" desnu ruku posle jednog duela pod košem, do toga da je udarila ključnu rampu na prodoru Pamele Rosado i zatim u sledećem posedu ubacila jedno od dva slobodna bacanja.

Upravo je pomenuti detalj između Stanković i Holingšed bio taj koji je dodatno zamrsio i ovako dramatičnu završnicu. Naš centar nije uspeo da pogodi zicer, a posle pokušaja da uhvati loptu i da se ispravi Holingšed je uhvatila Draganinu desnu ruku tako da je nije puštala što je potencijalno moglo da dovede do teške povrede. To je razgalilo Draganu Stanković koja pokušala čak i da se obračuna sa protivnicom, ali su to sprečile sudije i druge naše košarkašice koje su pritekle u pomoć.

Sudije su zatim gledale snimak i dosudile nesportsku centru Portorika, a tehničku našoj ponajboljoj igračici večeras i tada se dodatno zakuvalo. Žakelin Benitez pogodila je dva penala i dovela Portoriko na samo dva poena minusa (55:57), dok je Stanković promašila oba šuta sa crte i zatim je Srbija prokockala napad kojim je mogla da uveća prednost. Ipak, košarkašica Venecije se iskupila za promašaje blokadom kojom je sprečila Portorikanke da dođu do izjednačenja i verovatnog odlaska u produžetak, posle čega je i pogodila još to jedno slobodno bacanje.

Stanković je utakmicu završila kao naša najefikasnija košarkašica sa 15 poena, ali i 10 skokova uz četiri blokade, tri ukradene lopte i jednu asistenciju. Poen manje ubacila je Jovana Nogić koja je najveći deo utakmice bila naša najbolja košarkašica na parketu, doduše uz 5/17 iz igre, ali i sedam asistencija. Saša Čađo je imala 10 poena. Na drugoj strani jedina dvocifrena bila je Triniti San Antonio sa 11 poena.

Naredni meč naša selekcija igra u sredu sa Kinom od 13.30.

*************

SRBIJA - PORTORIKO 58:55 (23:15, 20:11, 12:10, 3:19).

Srbija: Raca 4, Čađo 10 (4sk), Jovanović, Anderson 7 (8as, 5sk), Stanković 15 (10sk), Nogić 14 (7as), Janković 8, Katanić, Dugalić (4sk), Krajišnik (8sk), Đorđević, Smailbegović.

Portoriko: Melendez 4 (6sk), Džouns 2, Rosado 8 (7as, 5sk), Perez, Gibson 3, Roma 4, Holinšed 8 (6sk), Girantes 2, San Antonio 11 (4sk), Kinones 5, Pagan, Benitez 6.




tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeJovana NogićDragana StankovićPariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara