Itudis (©MN Press)
Itudis (©MN Press)

Dimitris Itudis sanja revoluciju u Evroligi: 30 timova kao NBA, domaća prvenstva kao razvojna liga

Vreme čitanja: 5min | čet. 12.09.24. | 15:05

Trofejni stručnjak pričao za Mozzart Sport u Moskvi gde je izneo nekoliko veoma zanimljivih ideja koje bi mogle da pomognu Evroligi da nastavi da napreduje

/Od izveštača Mozzart Sporta iz Moskve/

Možda ne vidimo trenutno trofejnog grčkog trenera Dimitrisa Itudisa kraj aut linije na evroligaškim mečevima kako komanduje timovima ka pobedama, ali trofejni stručnjak nije isključen iz košarkaških tokova, zapravo je u centru zbivanja sa nešto drugačijom funkcijom.

Izabrane vesti

U razgovoru za Mozzart Sport je istakao kao predsednik Udruženja trenera Evrolige da su u elitnom takmičenju potrebne određene promene i naveo konkretne primere koji bi doneli još veći boljitak takmičenju koje iz godine u godinu dobija na popularnosti i kvalitetu.

"Evroliga je uvek takmičarski nastrojena i slogan koji kaže: "Svaka utakmica je važna" zaista pokazuje šta je Evroliga. Moramo da vidimo sada kako razvijati još nešto u tom sportu. Možda sam subjektivan ali za mene je košarka najbolji sport jer se igra brzo, odluke se donose u sekundi, a ima prostora za još bolje stvari. Treba o tome da se pitaju svi akteri sporta, igrači, treneri da svi damo mišljenje kako da budemo još bolji. Imamo sjajnu saradnju sa Dejanom Bodirogom i Pauliusom kao čelnicima Evrolige", kaže Itudis na početku razgovora za Mozzart Sport u Moskvi gde Grk trenutno boravi na poziv VTB lige.

Ipak, nastavljamo sa temom Evrolige, pominjemo titulu Panatinaikosa od prošle sezone.

"Takmičenje je sve bolje, Panatinaikos je dobar primer. Imali su loš start koji je očekivan jer imaju novi tim, novi sistem sa novim trenerom, ali su imali strpljenje i na kraju se videlo sve kako je funkcionisalo. Teško je sve posložiti, a postali su primer kako uz strpljenje i uz neke veoma bitne dodatke sve može odlično da izgleda. Kendrik Nan je promenio sve, dobili su potpuno novu dimenziju sa njim. Što se tiče smera Evrolige, nadam se da je putanja samo ka vrhu jer je potencijal veliki".

Baš ova poslednja rečenica ga je navela na konkretan primer kako bi sve moglo dodatno da napreduje. Pogled je usmeren ka NBA ligi.

"Sanjam kada ćemo videti Evroligu sa 30 timova. Naravno to nije nešto što može da se dogodi sutra. Došli smo do 18 timova, idemo na 20, pa onda 24 i sanjam taj broj 30 jer je taj broj u NBA ligi. Treba naravno dosta stvari rešiti. Moramo da razgovaramo sa ljudima koji vode domaće lige da upostavimo saradnju, zapravo ostvoriti način da te lige budu nešto kao što je G liga u Americi, da služe za razvoj igrača. Svako slaže da je Evroliga takmičarski najjača liga, a i navijači su pokazatelj šta se gleda i šta ih zanima".

Nastavlja trofejni trener u istom tonu.

"Imao sam primere u Fenerbahčeu, igramo protiv Valensije i imamo 11.000 navijače u dvorani. Nemam ništa protiv Valensije, izvanredan klub. Onda tri dana kasnije igramo protiv Galatasaraja dođe 1.500 navijača. To je pokazatelj. Naravno nije svugde tako".

Itudis sa našim izveštačemItudis sa našim izveštačem

Red je bio da u čitavu priču ubacimo dva srpska učesnika Evrolige - Partizan Mozzart Bet i Crvenu zvezdu.

"Odlično je za Srbiju, ali i za Evroligu što ima i Partizan i Crvenu zvezdu kao učesnike. Takve duele Evroliga traži, kao što su Panatinaikos-Olimpijakos, Milano-Bolonja, Real-Barselona, sada se pravi Hapoel Tel Aviv - Makabi Tel Aviv".

Samo je na kratko pomenuo druge timove.

"Da se vratim na Partizan i Zvezdu... Imaju već preko 11.000 godišnjih karata što pokazuje koliko navijači žele da budu deo spektakla koji se zove Evrolige. Partizan je promenio ceo tim, Željko zna najbolje, videli smo se i popričali u Atini kada je bio seminar. Pričali smo kako će promeniti tim i šta se dešava. Janis sa druge strane je dodao jako važne igrače. Bili su dominatni u domaćem prvenstvu, ali vidim da su željni nečega više u Evroligi. Njihov predsednik je rekao plej-of ili Fajnal-for. Vidim da su očekivanje veća u Zvezdi, a napravili su dobre transfere. Duel Zvezde i Partizana će biti veoma bitan za tabelu".

Još jednu konkretnu promenu predlaže Grk.

"Kada pričamo o favoritima, ja pre svega želim da istaknem da sam za promenu formata takmičenja. Branim plej-of seriju. Imam veliko poštovanje prema Fajnal-foru. Bogu hvala bio sam na 14 ili 15 završnih turnira, osvajali smo titule, ali mislim da je došlo vreme da se gleda ka pravcu plej-ofa do kraja. Da titulu prvaka odluči plej-of serija. Nažalost mi u Evroligi, imamo izvenredno takmičenje, a imamo trodimenzionalno prevenstvo. Počinjemo sa ligaškim delom gde svako igra sa svakim, onda prelazimo na NBA sistem plej-ofa i na kraju završavamo sa NCAA modelom koji se zove Fajnal-for. Mislim da moramo da budemo konkretniji, da imamo jedan sistem koji donosi više utakmica, više navijača, više TV prenosa, veća TV prava. Veoma je bitna odluka da se budžeti promene. Da se stavi minimalni budžet i da se ti budžeti onda podižu i rastu".

S ozbirom da smo razgovor vodili u Moskvi dok je trajao VTB Superkup na kojem igra Crvena zvezda, bio je to uvod za narednu misao o kojoj svi u Evroligi moraju dobro da razmotre u skorijoj budućnosti.

"Dobro bi bilo da razgovaramo o ruskim timovima. Oni održavaju kvalitet i o tome moraju da znaju ljubitelji košarke u zapadnoj Evropi. Na meni je da kažem da CSKA drži visoki nivo. Isto tako Zenit, Uniks, Lokomotiva i još neki drugi timovi. Pa pogledajte Aleksu Avramovića koji je igrao Evroligu u Partizanu i odlučio je da dođe ovde, to vam nešto govori. Vreme je da se razgovara na tim zatvorenim sastancima o ruskim klubovima, da se pravi prijateljstvo jer oni nemaju veze sa bilo čime što se dešava na političkom nivou".

Za kraj, morali smo da pitamo višestrukog osvajača Evrolige da li je bilo nekih ponuda kada je u pitanju trenerski posao pošto je poslednji angažman imao u Fenerbahčeu.

"O tome radi moj agent, nije nešto da žurim. Bilo je razgovora tokom leta, nije se dogodila saradnja, dogodiće se ubuduće i to je to. Ono na šta sam ponosan ovog leta je veliki seminar u Atini sa preko 700 trenera. Pokušavamo sa trenerima, sudijama i čitavom Evroligom da učimo i svi zajedno napredujemo".

Sada je nešto drugo u centru pažnje.

"Iskreno rečeno zanimam se sa familijom, prijateljima, ali i sa košarkom. Po funkciji sam trenutno u Moskvi kao predsednik borda trenera Evrolige. Pozvali su me iz VTB lige i zahvalan sam im na tome, prelepo mi je što sam ponovo u Moskvi gde imam prelepa srećanja i gde moj veliki prijatelj sada sedi na klupi CSKA - Andreas Pistolis", završava Itudis razgovor za naš portal.


tagovi

Dimitris ItudisEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara