Deža vi Reala i Barselone

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.12.19. | 09:34

Jučerašnji meč Zvezde sa Baskonijom je umnogome podsećao na one protiv španskih velikana u Evroligi

Ako izuzmemo Valensiju, možemo da kažemo da je Crvena zvezda u ovih uvodnih 13. kola Evrolige najviše problema imala sa španskim klubovima. I to naročito na ofanzivnom planu. Ako neuspesi protiv Real Madrida i Barselone ne spadaju u red senzacionalnih, ipak se čini da je protiv Baskonije moralo bolje.

Govoreći baš o napadu, sinoć smo bili svedoci da su Baski ograničili crveno-bele na svega 43 poena za tri četvrtine, a ukupno svega 64 na čitavoj utakmici. Barselona je dozvolila jedan poen više, dok je Real spustio rampu već na 60 poena. Premalo, ako se uopšte misli o pobedi.

Izabrane vesti

Baš kao i u ta dva meča, problem je bilo slabije drugo poluvreme. Crveno-beli su se protiv Baskonije još i sasvim solidno držali tokom uvodnih 20 minuta, iako nisu blistali, pre svega zbog svog ‘zaštitnog znaka’ ove sezone u Evroligi - solidne i čvrste odbrane. Međutim, u nastavku je i to puklo, pa je gostujući sastav odneo laganu pobedu.

Nije tu bilo one prepoznatljive energije, nije čak bilo ni konstantnog navijanja sa tribina, na šta su nas navijači navikli mesecima unazad. Sve se nekako stopilo u monotonost i igralo se u ritmu Baskonije.
“Bila je ovo utakmica dva tima koja su se mučila u napadu u prvom poluvremenu, koja su promašila veliki broj otvorenih šuteva, čak su se i sudije malo mučile u prvoj četvrtini. Nakon toga je jedna osoba ‘blesnula’ (Nik Stauskas prim. aut) pogodila neke sjajne šuteve, slobodna bacanja na početku treće četvrtine i moglo se videti da mu je samopouzdanje na izuzetno visokom nivou kada je krenuo da ide u interakciju sa publikom. Kada je neko u takvom ritmu gotovo ga je nemoguće zaustaviti. To je rešilo utakmicu. Mislim da nismo igrali ništa lošije u odnosu na taj prvi deo”, izjavio je Čarls Dženkins.

I dok je Crvenu zvezdu protiv Reala "proganjao" Serhio Ljulj, a protiv Barselone Nikola Mirotić, sinoć je tu ulogu u sastavu Baskonije preuzeo upravo Nik Stauskas. Rastrčao se košarkaš gostujuće ekipe po povratku sa odmora, pogodio neke teške trojke i pomogao ekipi da lakše prodiše. Uostalom, i Dženkins kaže da je dosta više pažnje moralo da se usmeri baš na njega.
“Pre svega morali smo da branimo Stauskasa bolje. Odlično nas je napadao, uspevao je da iznudi faulove i mislim da tu nije nedostajalo želje za nadmetanjem. Kada igraš Evroligu moraš da budeš motivisan”.

Pomenuli smo da atmosfera nije bila na nekom sjajnom nivou. Iako je poseta ponovo bila sasvim solidna i premašila je brojku od 10.000 ljudi, navijači kao da nisu bili svesni da bi Crvena zvezda pobedom mogla da se opasno umeša u borbu za Top 8 fazu. Neuspeh sinoć ih je od toga udaljio, ali daleko od toga da je sve gotovo. Baš zato, Dženkins spušta loptu.
“Mislim da ne treba stavljati toliki pritisak na navijače, jer ipak smo mi ti koji su dole na terenu. Da se publika pita, bili bismo neporaženi. Navijači ne mogu da kontrolišu kako se mi osećamo, to dolazi od nas. Oni su i večeras bili odlični, jeste da nisu pevali sve vreme, ali su nas podržali na neke druge načine. Vikali su nam da igramo bolje, stvarali su pritisak na sudije... Stvarno cenim njihovu podršku, ali ponavljam, mi moramo da igramo košarku”.

Povreda Lorenza Brauna pred sam kraj utakmice samo potvrđuje da je ovo bila sve samo ne ugodna vožnja. Uz mnogo turbulencija, sve je više ličilo na situaciju kada avion krene da ponire velikom brzinom ka tlu. Ali, treba se brzo oporaviti, jer već u nedelju sledi gostovanje Zadru, uz neophodne određene korekcije u samoj rotaciji.
“Početak utakmice je više ličilo na to igramo prijateljsku. Nekad ne kreneš na pravi način. U snovima bismo svaki meč započinjali sa 20:0, ali nekad se i ovo moralo desiti. Sada samo ovaj susret treba ‘iseći’, spremiti se za Zadar u nedelju i to je to. Moje reči svakako ne mogu da promene rezultat utakmice. Ona je već gotova”, zaključio je Dženkins.

Ono što se mora videti posle ove utakmice je reakcija. Bilo kakva. Već protiv Zadra u nedelju.

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Star Sport

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara