Derbi Bolonje u režiji genija Teodosića, Markovićeva čista desetka, Vims izbrojao do 32 i Fortitudov bolan pad (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.12.19. | 22:26

Virtus demolirao ljutog gradskog rivala

Nekada beše veliki derbi, u neka slavna vremena umeo je Fortitudo bez problema da baci na leđa Virtus, ali danas su od plavo-belih na parketu ostali samo dugmići. Pa, ni to toliko. U režiji magičnog Miloša Teodosića koji je meč završio sa čak deset asitencija na svom kontu, domaći su večeras uništili ljutog gradskog rivala, a srpski as je zaslužio da ga u Italiji prozovu „genijem“ - 94:62.

Izluđivao je Teo danas protivničku odbranu, činio nemoguće, ređao asistenciju za asistencijom, svaku lepšu od one prethodne i bez greške je delovao sa Džulijusom Gemblom, sa kojim je činio odličan tandem. Nije ni čudo što su već na pola utakmice navijači požurili da kažu da se derbi Bolonje pretvorio u pravi mali šou Miloša Teodosića. Iako srpski as večeras nije bio preterano efikasan, pošto je ubacio samo pet poena i zapravo samo jednom pogodio iz igre, svojim dodavanjima večeras umnogome je olakšao posao svojim saigračima.

Izabrane vesti

Blistao je na ovom susretu i Stefan Marković, koji je takođe dao svoj pečat sa deset asistecija, koje su uglavnom bile namenjene Kajlu Vimsu. A baš ovaj američki košarkaš bio je prava zvezda susreta, pošto je večeras dobro terorisao koš Fortituda i meč završio sa čak 32 poena na svom kontu (9/11 na šutu za dva poena, 3/4 na šutu za tri poena). Generalno gledano, toliko lepih poteza su večeras dva srpska asa priredila navijačima u Bolonji da je sam ovaj tekst mali da se sve opišu. A sve su to ulepšavali Gejns i VimsOvde ih možete pogledati u celom.

Vredi li reći da je sve prelomljeno već do polovine druge četvrtine, pošto je Virtus još nakon 15 minuta košarke otišao na gotovo 20 poena prednosti, pa su navijači gostujućeg sastava do kraja samo čekali poslednji zvuk sirene i molili se da razlika na kraju ipak bude za koji poen manja. To se nije desilo.

Najefikasniji kod domaćih je na kraju upravo bio Kajl Vims, a na spisku dvocifrenih priključili su mu se Vins Hanter sa 15 poena i Džulijus Gembl sa 10 poena. Na drugoj strani bilo je pet dvocifrenih od šest košarkaša koji su se upisala u listu strelaca. Podbacio je Aradori, ubacio je „samo“ 10 poena, ali nije bio jedini krivac za veliki debakl njegovog tima. Kada se na kraju podvukla crta, Henri Sims je bio najbolji u gostujućem taboru sa 16 poena, a uz to je došao do dabl-dabl učinka, pošto je upisao i 13 skokova.

Poveo je Fortitudo 0:2 večeras u gradskom derbiju i to je faktički bilo sve od njega za večeras. Tim Aleksandra Đorđevića je brzo preuzeo palicu u svoje ruke, krenuo da diktira ubitačan ritam, jednom, a potom i drugom serijom i do kraja kvartala već je stigao do dvocifrene prednosti. Praznična atmosfera u Paladoci tada je delovala još lepše, navijači domaćih prosto nisu skidali osmehe sa lica – 22:11.

Koliko je loše igrao gostujući sastav u belo-plavim dresovima večeras valjda govori i činjenica da je večeras iz reketa, naročito tokom prvog poluvremena, često bio i ispod 35% realizacije iz reketa. Nisu vredeli ni silni ofanzivni skokovi, lopta nije htela u obruč. Tačnije, odbrana Virtusa je radila fantastičan posao. Fortitudo je za 20 minuta košarke bio ograničen na samo 25 poena, pa je bilo jasno da će drugo poluvreme više imati revijalni, nego takmičarski karakter – 45:25.

Uostalom, tako je i delovalo. Miloš Teodosić je još uvek s vremena na vreme ulazio na parket i činio magiju svojim dodavanjima koja rival nije mogao da isprati. Delovalo je kao da Teo igra neki „ol-star meč“, pošto je sekao odbranu gostiju kao od šale. Ruku na srce, i Fortitudo se bar donekle trgao, pa je u ovoj četvrtini donekle uspeo da zaustavi dalji svoj pad ka dnu, ali samo na kratko…

Jer poslednja četvrtina donela je dalje razaranje Fortituda. U „Paladoci“ je postajalo sve hladnije za gosta, koji se maksimalno trudio da minus održi ispod 30 poena, ali na kraju ni u tome nije uspeo. Aleksandar Đorđević je u poslednjim trenucima šansu dao i svojim rezervnim igračima, ali su i oni uspeli da lako na leđa bace Fortitudo.

Čekalo se deset godina na ponovni susret Virtusa i Fortituda u Seriji A i očekivanja nisu izneverena. Biće ovo Božić koji će jedan deo Bolonje zauvek pamtiti, dok će drugi želeti da ga zaboravi koliko sutra, jer ovo je bio šamar koji će baš boleti.

LEGA A - 15. KOLO

Sreda
Virtus Bolonja - Fortitudo Bolonja 94:62
/Vims 32 - Sims 16/

Četvrtak
17.30: (2,70) Pezaro (14,5) Kantu (1,55)
18.00: (1,30) Vareze (16,0) OriOra Pistoja (3,90)
18.30: (1,10) Venecija (23,0) Virtus Roma (7,50)
20.00: (1,35) Breša (16,0) Kremona (3,50)
20.30: (1,35) Brindizi (16,0) Ređo Emilija (3,50)
21.00: (1,45) Trento (15,0) Trst (3,05)

Petak
20.30: (2,55) Trevizo (14,5) Dinamo Sasari (1,60)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara